Na ostrově Sardínie byly nalezeny prehistorické artefakty z poloviny 6. tisíciletí před naším letopočtem. Prvními obyvateli Sardinie byli Féničané a Punové (Kartaginci). Řekové se tu uchytili v Olbii na severovýchodním pobřeží. V roce 238 ostrov ovládli Římané.

V letech 458 – 533 zde vládli germánští Vandalové, poté Byzantinci a od 8. století Arabové. Ti byli poraženi a v roce 1052 jim ostrov odňali Pisané.

Fridrich I. Barbarossa

Fridrich I. Barbarossa

O Sardinií usilovali Janované i římsko-němečtí císaři, ostatně strategická poloha ostrova nedala spát mnoha vladařům po celou známou historii, takže je jasné, že byl ostrov v silném zájmu mnoha stran.

Fridrich I. Barbarossa vyhlásil roku 1164 Sardinii královstvím.

V letech 1296 – 1348 se ostrova postupně zmocnila aragonská dynastie a v jejich moci zůstal až do vymření španělských Habsburků.

Královský znak Sardínie

Královský znak Sardínie

Za takzvané války o španělské dědictví byla Sardinie v roce 1708 obsazena Angličany, roku 1713 připadla rakouským Habsburkům, v roce 1718 byla výměnou za Sicílii odevzdána savojské dynastii vládnoucí v Piemontu, která v roce 1720 získala titul sardinských králů.

Po vpádu Napoleona do Itálie utekl na Sardinii královský dvůr z Turina.

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte

Sardinské království zahrnovalo po porážce Napoleona kromě Sardinie a Piemontu i Ligurii. Po roce 1848 se stalo hlavním střediskem odporu proti rakouské moci v severní a střední Itálii.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Itálii

Hledáte zájezdy do Itálie? Podívejte se na aktuální nabídku zájezdů se zajímavými cenami a různými slevami. Vybírat můžete i dle hodnocení jednotlivých nabídek, k dispozici je řada termínů a cenových hladin, ze kterých si můžete vybrat! Pro nabídku aktuálních zájezdů do Itálie, klikněte sem a pro akční nabídky Last minute pak zase sem.