Stravování v Malajsii není příliš odlišné od ostatních států v regionu. I když není snadné nalézt pravé malajské jídlo, můžete okusit to nejlepší z čínské „nyonya“. Je to místní úprava čínských a malajských potravin – čínské základní složky, místní koření. Lákavá je indická kuchyně, indonéské speciality, thajská kuchyně, nebo ostatní světové kuchyně.
„Satays“ – masový špíz v kořeněné arašidové omáčce – je malajská specialita a najdete ji téměř všude.

Satays – tradiční jídlo Malajsie
Další jídla obsahují smažené těsto, ostré kari, rýži a spoustu mořských plodů.
Můžete narazit na chilli pastu s cibulí nazývanou „sambals“, na sušenou rybu s dresingem (tomuto jídlu se říká „ikan bilis“), salát „rojak“ nebo na smažené placky „rotičanaj“.

Ikan bilis je sušená ryba s dresingem a oblíbené jídlo Malajsie
Muslimská a indická jídla pomohla vzniknout charakteristickému malajskému stylu. Vyskytuje se tu obrovské množství tropického ovoce, ovocných džusů a koktejlů, které vás osvěží a jsou vynikající. Jen pozor na to, abyste si je nedávali s ledem, může být z vody, která vám neudělá zrovna dobře od žaludku.
Běžné jídlo s nudlovým či rýžovým základem lze pořídit za pár ringgitů. Pokud ale budete chtít okusit nějaké speciality, jako například žraločí ploutve nebo polévku z vlaštovčích hnízd, tak ceny vyletí neskutečně vysoko.

Tradiční malajský ovocný salát Rojak
Další speciality malajské kuchyně
Nasi goreng – smažená rýže s kořením, přidávají se vajíčka, krevety, česnek, sojová omáčka a zelenina. Typické jídlo Indonésie.
Char kway teow – skládá se z širokých plochých rýžových nudlí, které jsou osmaženy na sádle s drůbežím masem a zeleninou nebo mořskými plody, vejcem, klobásou a sojovou omáčkou.
Hokkien Char Mee – smažené vaječné nudle s vepřovým masem a mořskými plody, zelím a sojovou omáčkou.
Rojak – ovocný salát posypaný drcenými arašidami, se zálivkou z krevetové pasty, chilli, lunetek. Někdy se přidává i med. Tento salát se připravuje v několika variantách, například se zeleninou a bramborami, vejcem a krevetami.
Roti canai – chlebová placka, konzumuje se společne s pokrmy z curry, k jejichž nabírání také slouží.
Sambal Sotong – poněkud ostřejší jídlo ze sépie a omáčky Sambal. Tato omáčka slouží i k přípravě jiných pokrmů, například s rybou a krevetami.
Satay – velmi oblíbený pokrm rozšířený po celé jihovýchodní Asii. Jsou to grilované kousky masa, napíchnuté na dřevěné špejli (nejčastěji z bambusu nebo banánovníku), marinované v koření kurkuma, podávané se speciální omáčkou, nejčastěji z arašídů, koření a sojové omáčky. Maso se používá kuřecí nebo jehněčí, ale i ryby. Existuje mnoho variant v jednotlivých regionech.
Asam Laksa – polévka z rýžových nudlí, tamarindem, nejčastěji s kousky ryb, sladkou pastou z krevet a dalším kořením.
Otak-otak – malajská a indonéská specialita. Dušené rybí koláčky, vyrábí se z rybí pasty, koření, cibule, někdy bývá ryba nahrazena krabem nebo krevetami. V Malajsii se balí do banánových nebo palmových listů, ve kterých se dále tepelně upravují.
Chilli krab – známý malajský pokrm z kraba. Nasekaný krab dušený v omáčce z rajčat, cibule a chilli. Podává se zpravidla s bílým chlebem. Druhou variantou je ještě nový Singapurský recept, kde je místo chilli omáčka z černého pepře.
Ať už si dáte cokoli, zeptejte se předem, zda je jídlo pálivé (anglicky spicey, vyslovuje se „spajsy“), abyste nebyli překvapeni, nepatříte-li mezi milovníky pálivého jídla 🙂 Jinak se nemusíte ničeho obávat, malajská kuchyně je pestrá, barevná a hlavně chutná!