Thajsko je proslavené svým kulinářským uměním, thajská kuchyně je neuvěřitelně pestrá, rozmanitá a většinou také hodně ostrá. Jídlo, které není dostatečně pálivé, mnohdy není považováno za vhodné ke konzumaci.
V thajské kuchyni se setkáte s množstvím specialit, ať už se jedná například o druhy byliny a koření či různě upravený hmyz, který je běžným sortimentem v pouličních stáncích.
Určité prvky má thajská kuchyně shodné s kuchyní čínskou a indickou. Thajská je však ostřejší a také je kladen větší důraz na rychlou přípravu. Pokrmy jsou připravovány velmi rychle, při vysokých teplotách. Základem filozofie thajského jídla je jednoduchost.

Thajská kuchyně
Mezi hlavní suroviny thajské kuchyně patří bezesporu rýže, které se zde pěstuje mnoho druhů. Mimo klasickou bílou rýži, se můžeme setkat s rýží jasmínovou nebo i s tmavšími odrůdami rýže. Velmi se dbá na správnou přípravu rýže, která je podávána vařená (khán-pan), smažená (khán-phat) nebo lepivá (khán-nýu), případně se z ní dělají rýžové nudle. Dalšími přílohami jsou sojové boby, tapioka, kukuřice nebo taro.
Maso se konzumuje převážně drůbeží nebo vepřové. Hojně jsou využívány také ryby a plody moře.
Základem všech jídel je olej, palmový nebo sójový. K ochucení pokrmů je používáno několik druhů bazalky, chilli, kari, cibule, citrónová tráva, citrusy, muškátový oříšek, máta, zázvor, skořice, koriandr, sezam, kurkuma, kokos, hodně se používají také žampióny nebo oříšky. Místo soli a pepře slouží fermentovaná rybí omáčka, která se vyrábí z prosolených sušených ryb a je bohatá na proteiny.

Velice pálivá Nam Plah Prik z chili a rybí omáčky
Hlavním jídlem dne bývá pro Thajce večeře, obvyklé menu se skládá z menších porcí a více druhů jídel. Konzumuje se polévka, typická je se zázvorem a kokosovým mlékem nebo pikantní kyselá polévka, která se připravuje z krevet s citrónovou šťávou, zeleninou, houbami a ani tady nechybí zázvor a rybí omáčka. Hlavní chod je pak kuřecí nebo vepřové maso, ryby či mořské plody s přílohou. Oblíbený je papajový salát, který se připravuje z nezralé papaje, ochucené česnekem, chilli a rybí omáčkou s krevetami.

Thajské koblihy
Oblíbeným moučníkem je sladká rýže s kokosovým mlékem, strouhaným kokosem a banánem, slazená třtinovým cukrem. Další pochoutkou jsou smažené banány či banánové placičky, rýže s mangem nebo thajské koblihy (jsou docela podobné těm „našim“, tedy kromě toho, že se zpravidla prodávají na špejli, ale nepřišly mi zdaleka tak sladké, v těch, které jsem zkoušel pak nebyla žádná náplň, takže byly trošku suché). Z kokosového mléka a třtinového cukru se vyrábí také thajská zmrzlina.
Velký výběr je také z mnoha, pro nás velmi exotických, druhů ovoce a zeleniny. Ke známějším druhům zeleniny patří baklažán, celer, čínská kapusta či ředkev, dýně, hlávkový salát, fazole, hrášek, chřest, kadeřávek, okurky, papriky, rajčata, špenát nebo zelí. Z ovoce pak ananas, různé druhy banánů, kokosový ořech, karambola, durian, cantaloupe, guava, jackfruit, liči, mangosteen, mango, tamarind a mnoho dalších. Z ovoce Thajci připravují výborné džusy nebo i mléčné koktejly (oboje výborné a levné, doporučuji!).
Co se týká nápojů, převládá zelený čaj a čaje oolongy, které se připravují z částečně fermentovaných lístků a mají povzbudivé účinky.

Thajská piva: Chang, Singha, Leo, Phuket
Thajské pivo koupíte pod názvem Singha a Chang (nutno říct, že jsou chuťově dobrá. V Thajsku lze koupit i celou řadu dalších piv, která však často patří německým pivovarům). Ochutnat můžete i thajskou rýžovou whisky Mekong nebo rum z cukrové třtiny.
Typická jídla thajské kuchyně
bami haeng mu daeng = nudle s plátky vepřového masa
kaeng khiau wan = kari v kokosovém mléce s chilli papričkami
kaeng phanaeng = kuřecí kari s krevetami, koriandrem, chilli papričkami a bazalkou
khai phat met mamuang himaphan = smažené kuře s kešu oříšky
khai tý u khai = nudlová polévka s různým masem nebo krevetami
khao kha práeo = kuře s pálivou zeleninou
khao man khai = vařené kuře s rýží
khao mú yang = kuře na grilu
khao niau = lepivá rýže, ze které Thajci prsty uhnětou kuličku, kterou namáčejí do různých omáček
khao niau mamuang = mango s lepivou rýží, oslazené kokosovým mlékem a třtinovým cukrem
khao phat = smažená rýže s vajíčky a kousky masa a zeleniny
khao suay = v páře vařená rýže
khao tom = rýžová kaše, někdy s vajíčkem, může být sladká s hřebíčkem a skořicí nebo slaná s chilli papričkami
khao van khai = kuře na kari
kuatiau nam = nudlová polévka, často se zeleninou nebo masovými knedlíčky
mo sap bai kraphao = smažené vepřové maso, kořeněné bazalkou
nam prik = chilli omáčka, do níž se namáčí syrová zelenina a fritované kousky masa
phat tai (pad thai) = směs širokých rýžových nudlí osmahnutých s tofu, zeleninou, vajíčkem, oříšky a sušenými krevetami, je považována za „thajské národní jídlo“
sangkhaya = kokosový pudink, studený nebo zapečený
tom yam = nejznámější thajská polévka z krevet a rajčat, okořeněná koriandrem, citronellou a chilli papričkami
yam thale = teplý nebo studený salát z darů moře, podávaný jako předkrm na salátovém listu
pha néng = maso v kokosové omáčce
phad phak = smažená zelenina
phat thai = pečené nudle
tom ian khung = ostrá polévka s krevetami

Pad Thai