Kuchyně Lombardie, italského regionu, který leží v severní Itálii, je typicky italská s některými vlivy, které se sem dostaly z blízkého Švýcarska. Přesto jsou místní pochutiny typicky italské.
Z Lombardie pochází velmi známý parmezán Grana Padano, který se vyznačuje hladkou a velice tvrdou kůrkou a vyváženou chutí. Vhodný je především do zeleninových salátů, těstovin, k masu, ale také jen tak k červenému či bílému vínu.
Lombardie produkuje méně vína než jeho sousedé Piemonte, Veneto a Emilia-Romana, avšak v konzumaci se řadí na přední místo.
Tato horská oblast, kde vinohrady sahají do výšky 700 metrů nad mořem, je nejvýznamnějším výrobcem šumivých vín v Itálii. Pochází odtud známá Franciacorta nebo lehce perlivé Lambrusco. Vzácnější Nebbiolo se pěstuje v alpské oblasti Alta Valtellina. Najdete zde vína s výrazným aromatem.
Zdejší produkce není příliš velká, ale kvalita je opravdu špičková. Motto místních vinařů zní: „malé množství, ale výborná kvalita“, což potvrzuji!