Maledivská kuchyně je velice chudá na vitamíny a převážně bezmasá. Základem domorodého jidelníčku jsou převážně čerstvé ryby a rýže.
Tradiční maledivská jídla jsou velice pikantní a kořeněná, jelikož se zde používají prvky indické kuchyně. Nejčastěji používaným kořením je kari a velice se turistům doporučuje vyzkoušet zdejší rybí polévku či karí z rybího masa.
Rybu si na Maledivách můžete dát na tisíc způsobu a to jak smaženou, pečenou, uzenou, grilovanou nebo vařenou. V široké nabídce také naleznete kalamáry, ktevetky a chobotnice nejčastěji opékané na grilu. Jako příloha k hlavním pokrmům se podává rýže nebo chléb.
Pokrmy se rozlišují na krátká jídla (short eats) která jsou zastoupená různymi sladkostni a dezerty. K nejoblíbenějším dezertům patří tzv. Hedhikaa, což jsou rozmanité mini cukrovinky či dortíky, které jsou známé svojí sladkostí a sytostí. Dále patří k tradičním krátkým pokrmům kuličky z listového těsta plněné rybí náplní, pikantní rybí koláčky, sladký vaječný krém či kokosové mléko s růžovým pudinkem. K oblíbeným ovocným druhům krátkých jídel patří mango, kokosové ořechy, mini banány, ananas a chlebovník, vše servírované na drobné kousky.
Dalším druhem pokrmů jsou dlouhá jídla (long eats), které představují různě připravené ryby – hlavní jídlo podávané s ryží či místním chlebem nazývaným „roshi„. Po hlavním jídle mnoho obyvatel Malediv žvýká betelové listy v kombinaci s arekovými ořechy, hřebíčkem a citrónovou pastou, vše smaženo v oleji.
Stravování v restauraci patří k nejdražším záležitostem v celé Jižní Asii, což je ovlivněno dovozem všech surovin z ciziny. V hotelových restauracích je zastoupena převážně kombinace italské, francouzské, středomořské, čínské a arabské kuchyně. Maledivské speciality se podávají pouze minimálně.
Nejoblíbenějším nápojem na Maledivách je čaj. Standartním typem je černý čaj, který se pije velice sladký s plátkem citrónu a v některých čajovnách (tea shopech) Vám mohou také nabídnou mléko v prášku pro zjemnění chuti.
Tradičním nápojem je tzv. Raa neboli míza z kokosové palmy (delikátní tekutika s lahodnou chutí), který se získává z kmene kokosové palmy, ale pouze v místech, kde rostou kokosové ořechy.
Pro místní obyvatele je přísně zakázano komzumovat či se jen dotýkat alkoholických nápojů. Proto v hotelových barech můžou alkoholické nápoje podávat či míchat pouze cizinci (např.z Indie).
K pití, či čištění zubů je turistům doporučováno vždy používat balenou vodu, neboť ta z kohoutku je velice znečištěná a může způsobit vážné zdravotní potíže.