Hlavní chod v Keni
Kontrasty této země se prolínají také do kuchyně. Na jedné straně jsou tu jídla plné exotiky a kulinářského zážitku a na straně druhé jídla, která jsou sice na suroviny (převážně maso) velice chudá, ale chuťově mají také něco do sebe.
Typickým jídlem domorodců je kukuřičná kaše ugali. Tu by však nároční turisté, kteří navštíví tuto krásnou zemi asi přiliš neocenili. Pro ně je v luxusních hotelech nachystaná kromě tradičních keňských specialit, také kuchyně britská, řecká, indická, italská či čínská. Určitě se doporučuje také navštívit některou z luxusnějších restaurací a zkusit pár tradičních pokrmů.
Velmi oblíbené je opečené skopové, hovězí a také kozí maso, které nazýváme nyama chomu. Kuchař Vám vždy rád připraví, tu část masa, kterou máte nejraději a kterou si dopředu vyberete. Dalším oblíbeným pokrmem je kuku chomu, což je pro změnu pečené kuře. K masu se vždy podává příloha, dle přání hosta a to např. hranolky, brambory, rýže, ale také třeba nekvašená chlebová placka chapati, rozmačkané banány matoke, nebo také už zmiňovaná kaše ugali.
Zcela exkluzivní je zkusit maso z exotické zvěřiny – velblouda, antilopy, žirafy, pštrosa, zebry nebo krokodýla.
Pokud chcete ochutnat také jídlo chudých lidí, doporučuje se objednat např. githery, což je směs z kukuřice a fazolí nebo tradiční kikuyjské jídlo zvané orio, což je směs rozmačkaných brambor, zeleniny, kukuřiče a fazolí.
V Keni si také velice pochutnáte i u stánku s rychlým občerstvením. Kromě hralolek, klobásy či kebabu, které známe také u nás, tu naleznete keňskou specialitu sambusas – smažené těstové trojúhelníčky, plněné pikantním masem a zeleninou nebo mkate mayai – pšeničné pečivo plněné masem a vejci.
Něco na zub v Keni
V Keni je nejlepším dezertem čerstvé exotické ovoce. Nejčastěji si turisté mohou pochutnat na banánech, mangu, kokosových ořeších, vodním melounu, avokádu, ananasu, či méně známé mochyni, mučence, guáve a granátovém jablku.
Něco dobrého k pití v Keni
Co se alkoholických nápojů týče, mají Keňané také své pivo zvané Pombe – kvasí se z banánů, prosa, cukru a bylinek a chuťově není příliš dobré. Podobně je na tom také víno, i když alternativa z manga či papáji není až tak hrozná. Pokud do ochutnávky těchto dvou nápojů jít nechcete, stačí navštívit obchod, kde nakoupíte kvalitní ležáky i lahodné jihoafrické víno.
Výborným alkoholickým nápojem je také Kenya Cane (bílý rum) a Kenya Gold (kávový likér).
Nikdy však nezkoušejte ochutnat po domácku vyrobenou pálenku zvanou chang´a, která díky své nedokonalé výrobě může být i jedovatá!
Tradiční keňský nealkoholický nápoj je čaj (chai) vyroben z čajových lístků, mléka, vody a cukru. Dále se také doporučuje ochutnat mrkvovou šťávu, mučenkový džus nebo limonádu Krest.