Afrodisias leží po cestě jen kousek od turisticky exponovaného Pamukkale, ale málo který turista jej zná. Afrodisias patří k nejkrásnějším antickým lokalitám v Turecku. Historie osídlení tohoto místa sahá až do neolitu. Později se Afrodisias rozkládalo na hranicích území Kárie a Frýgie. Ve 2. století před naším letopočtem byla lokalita zasvěcena bohyni Afrodité.

Afrodisias se řadí k nejkrásnějším antickým lokalitám v Turecku. Byla osídlena již okolo roku 5800 před naším letopočtem, kdy zde byla postavena svatyně zasvěcená Velké matce, bohyni plodnosti a úrody. Později, ve 2. století před naším letopočtem, bylo místo zasvěceno bohyni lásky Afrodité, a tak také získalo své jméno.

Afrodisias leželo tehdy na hranicích s Kárií a Frýgií. Po mnoho století bylo území jen posvátným místem. Když však v roce 74 před naším letopočtem Římané porazili pontského krále Mithridata VI. Europatóra, bylo město za svou oddanost odměněno. Vzkvétalo a stalo se střediskem kultury a umění. Vznikla zde významná sochařská škola, vytvořená díla se vyvážela až do severní Afriky a Říma. Město se stalo hlavním městem Kárského království a centrem filozofie a lékařství.

Co nabízí Afrodisias

Chrám bohyně Afrodité

Chrám byl srdcem města a architektonickým skvostem. Byl postaven v 1. století před naším letopočtem. Obklopen je řadou jónských sloupů, stojících ve dvou řadách kolem jeho stěn. V době byzantské byl chrám přestavěn na křesťanskou baziliku. Dodnes zde stojí apsida na východní straně. Během přestavby byly zdi a sloupořadí rozebrány a materiál byl použit na rozšíření stavby. Znovu vztyčeno bylo čtrnáct chrámových sloupů.

Chrám bohyně Afrodité v Afrodisias

Chrám bohyně Afrodité v Afrodisias

Cella v interiéru chrámu sloužila jako klenotnice. Uprostřed byla umístěna dva a půl metru vysoká kultovní socha kárijské Afrodité. Bohyně je vyobrazena v krásném oděvu s reliéfní výzdobou, mytologickými výjevy, symboly života a smrti. Nyní je socha Afrodité umístěna v místním muzeu.

Tetrapylon

Tetrapylon je jednou z dochovaných staveb města. Jedná se o architektonický útvar tvořený čtyřmi branami. Pochází z 2. století.

Tetrapylon

Tetrapylon

Divadlo

Nachází se na východním svahu akropole. Jeho hlediště mohlo pojmout až 10 tisíc diváků. Vznik divadla se datuje do roku 27 před naším letopočtem. V roce 200 bylo uzpůsobeno pro gladiátorské zápasy.

Antické divadlo města Afrodisias

Antické divadlo města Afrodisias

Hadriánovy lázně

Byly postaveny ve 2. století za vlády císaře Hadriána. Staly se typickým komplexem lázní z dob římského císařství. Součástí lázní bylo pět velkých místností, kolonádové nádvoří a velké cvičiště.

Hadriánovy lázně

Hadriánovy lázně

Dnes se tu nalézá muzeum s pozůstatky mozaik s figurálními a geometrickými motivy.

Stadion

Stadion patří k nejzachovalejším antickým stavbám svého druhu v Turecku. Je 262 metry dlouhý, 59 metrů široký a mohl pojmout až 50 tisíc diváků. Je největším v Malé Asii.

Antický stadion v Afrodisias

Antický stadion v Afrodisias

Konaly se zde atletické hry, běžecké závody, zápasy, představení tragédií i komedií a také sochařské soutěže.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Afrodisias

Klikněte pro zobrazení nabídky Afrodisias: zájezdy nebo Afrodisias: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou v destinaci Afrodisias!