Za Římanů byla Troia důležitým opěrným bodem na Via Appia, cestě vedoucí z Říma do Brindisi. Dnes je to ospalé městečko daleko od všech tradičních okružních tras. Přesto město, rozkládající se na 440 metrů vysokém pahorku Apenin, náleží k vytouženým cílům mnoha znalých turistů. Zdejší katedrála je totiž stavebním klenotem, který mezi románskými stavbami Apulie těžko hledá sobě rovného.

Katedrála města Troia

Katedrála města Troia

Štaufský císař totiž při své pomstychtivé výpravě proti papežencům v Troii trojlodní baziliku ušetřil. Z veliké minulosti Troii, jež byla oporou církevního státu v Apulii a rozvrátil ji poprvé až normanský král Roger II. roku 1133 a podruhé jeho vnuk Fridrich II., toho ale více bohužel již neuvidíte.

Dodávám už jen informaci, že ačkoli název Troia může evokovat mnohé, nemá nic společného s bájnou Trójou, jejíž ruiny se nachází na pobřeží Turecka a o které máme na MAHALO.cz samostatný článek.

Zajímavosti města Troia

Cattedrale Santa Maria Assunta

I laik pozná, že chrám Cattedrale Santa Maria Assunta, založený roku 1093, náleží k nejdůležitějším románským kostelům jižní Itálie. Průčelí vévodí okenní růžice nezměrné krásy s křehkým „krajkovím“, vytvořeným neznámým mistrem románského kamenického umění. Také bronzová brána portálu, datovaná do roku 1119, vykazuje rukopis vynikajícího znalce svého oboru. Vysoko vystupující plastické lví a dračí hlavy byly – stejně jako motivy na hlavních dveřích jižního portálu – zhotoveny Oderisiem z Beneventu. V interiéru dómu, postaveném na základech předchozí byzantské stavby, stojí za pozornost především motiv boje zvířat na kazatelně.

Cattedrale Santa Maria Assunta

Cattedrale Santa Maria Assunta

V diecézním muzeu je uložena hlavice sloupu asi z roku 1240, která patří k nejdůležitějším svědkům umu apulijských sochařů, ovlivněných francouzskou gotikou. Odborníci se dodnes nemohou shodnout na tom, zda skutečně patřila katedrále.

Boční portál katedrály Cattedrale Santa Maria Assunta

Boční portál katedrály Cattedrale Santa Maria Assunta

Tuto stavbu, která se nachází v městečku Troia v italské Apulii, byste si neměli nechat ujít. Zvlášť, máte-li rádi historii či architekturu!

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Troia

Dovolená v destinaci Troia? Dobrá volba! Podívejte se na aktuální nabídku zájezdů a nebo na akční Last minute, které jsou nyní k dispozici. Podívejte se i na nabídku zájezdů do Itálie a vyberte si ze všech dostupných možností!