Tanzánská kuchyně je velice exotická, rozmanitá, ale také velice nebezpečná na udržení štíhlé linie.
Ke snídani se obvykle konzumuje masový vývar s plackou čapátí (indická placka) nebo andází, což je něco na způsob naší české koblihy, ale bez marmelády. Také si může cestovatel dát lahodné masové taštičky.

Ovoce v Tanzánii
Na svačinu si můžete dát kousek exotického ovoce, které seženenete na trhu a mezi nejdostupnější patří kokos, ananas, papája, mango, avokádo či pomeranče. V restauracích si zase můžete dopřát džus, který se připravuje s čerstvého ovoce a balené vody. Tanzánská kuchyně je vhodná i pro milovníky zeleniny.
K obědu a na večeři se nejčastěji konzumují brambory, hranolky či rýže s masem a také hutná kaše z kukuřičné mouky zvaná Ugali, která se uválí do kuliček a ty se poté namáčí do různých druhů omáček.

Tradiční grilované maso Nyama Choma
Nejčastěji se konzumuje maso skopové, hovězí či kozí, které se připravuje také na grilu a tato veliká pochoutka se nazývá Nyama Choma.
Jednou ze specialit, kterou naleznete v každém stánku na ulici jsou hranolky v omeletě z vajíček (Chips Mayaye) a dále Biryani (kořeněná rýže), curry a sambudaa.
Při koupi masových specialit na ulici si dávejte převážně pozor na to zda Vám nedávají přiliš tučné maso a také na tzv. kuku, což je náhražka kuřete za slepici a to na chuti hned negativně poznáte.

Grilovaná ryba – oblíbené jídlo Tanzánie
V tanzánské kuchyni určitě nesmí chybět také ryby a plody moře. Mezi nejvyhledávanější pochoutku určitě patří grilované či uzené chobotničky s chilli omáčkou.
Mezi oblíbené nápoje patří džusy připravované z čersvého ovoce, šťáva z cukrové třtiny či Malasa (čajová směs z vanilky, zázvoru, kardamonu a hřebíčku).