Tanzánská kuchyně je velice exotická, rozmanitá, ale také velice nebezpečná na udržení štíhlé linie.
Ke snídani se obvykle konzumuje masový vývar s plackou čapátí (indická placka) nebo andází, což je něco na způsob naší české koblihy, ale bez marmelády. Také si může cestovatel dát lahodné masové taštičky.
Na svačinu si můžete dát kousek exotického ovoce, které seženenete na trhu a mezi nejdostupnější patří kokos, ananas, papája, mango, avokádo či pomeranče. V restauracích si zase můžete dopřát džus, který se připravuje s čerstvého ovoce a balené vody. Tanzánská kuchyně je vhodná i pro milovníky zeleniny.
K obědu a na večeři se nejčastěji konzumují brambory, hranolky či rýže s masem a také hutná kaše z kukuřičné mouky zvaná Ugali, která se uválí do kuliček a ty se poté namáčí do různých druhů omáček.
Nejčastěji se konzumuje maso skopové, hovězí či kozí, které se připravuje také na grilu a tato veliká pochoutka se nazývá Nyama Choma.
Jednou ze specialit, kterou naleznete v každém stánku na ulici jsou hranolky v omeletě z vajíček (Chips Mayaye) a dále Biryani (kořeněná rýže), curry a sambudaa.
Při koupi masových specialit na ulici si dávejte převážně pozor na to zda Vám nedávají přiliš tučné maso a také na tzv. kuku, což je náhražka kuřete za slepici a to na chuti hned negativně poznáte.
V tanzánské kuchyni určitě nesmí chybět také ryby a plody moře. Mezi nejvyhledávanější pochoutku určitě patří grilované či uzené chobotničky s chilli omáčkou.
Mezi oblíbené nápoje patří džusy připravované z čersvého ovoce, šťáva z cukrové třtiny či Malasa (čajová směs z vanilky, zázvoru, kardamonu a hřebíčku).