Karibská kuchyně je obecně díky vlivům afrických, evropských a domorodých kuchyní opravdu velice rozmanitá. Svůj díl na tom nesou Britové, Španělé, Francouzi, Holanďané a Afričané, kteří se zde postupně usídlovali a způsob přípravy jídla a pití ovlivňovali.
Nejtypičtějším jamajským jídlem je takzvané jerk kuře, což je pečené kuře v delikátně kořeněné jamajské omáčce. Toto jídlo najdete snad na každém místě.
V omáčce jerk se kromě kuřat připravuje i kozí a hovězí maso.
Charakteristickým ve zdejší kuchyni je také velké množství pokrmů z ryb a mořských plodů. Můžete dostat na talíři právě vylovené langusty, chobotnice, ústřice a desítky druhů ryb.
Místní kuchyně je bohatá také na tropické ovoce, zeleninu a koření.
Proslulé jsou místní dezerty.
Nejznámější z jamajských nápojů je bezesporu jamajský rum a jamajská káva. Málokdo ví, že káva z hornatého vnitrozemí Jamajky patří k nejlepším kávám na světě.
Ještě známější a populárnější než jamajská káva je jamajský rum (hnědý a bílý), který se vyrábí z místní cukrové třtiny. Rum je nejoblíbenějším nápojem na ostrově a často se používá k přípravě tropických koktejlů.
Na své si přijdou i milovníci piva, v nabídce je místní ležák Red Stripe.
Pije se zde také nápoj s názvem Irish Moss nebo kokosové mléko.
Speciality jamajské kuchyně
- Jerk food – různě kořeněné maso, které se pomalu vaří na ohni a postupně se přidává vybrané koření.
- Polévka Manish – připravuje se z omyté kozí hlavy, vařené spolu s dvěma oloupanými chochos, třemi až šesti zelenými banány a dvěma stroužky česneku. Ke konci se přidá 1 balení nudlí, černý pepř, tymián, escallion a chilli.
- Pepřová polévka – 6 svazků omytých listů callaloo uvaříme do měkka spolu s 1 malou hlavičkou kapusty a ¼ kila hovězího masa (nakrájeného na kousky). Přidají se knedlíčky z mouky a vody, nakrájená hlíza yam (podobné bramborám) a opět se povaří. Nakonec se přidá escallion, sušený ibišek, tymián, Scotch Bonnet pepř a černý pepř.
- Humr na curry – cca 1 kg masa z humra, 1 velké rajče nakrájené na kostičky, střední cibule a 3 stonky, escallionu. Maso se obalí v curry a přidá na zeleninu. Necháme asi 8 minut restovat a přidáme 1/3 šálku vody, sůl, pepř a půl lžičky kukuřičné moučky. Podává se s bílou rýží.
- Čínská kuřecí rýže po jamajsku – kuřecí maso se vaří s nakrájenou větší cibulí, špetkou pepře, 2 stonky escallionu, 2 pol. lžícemi oleje a 1 syrovým vejcem. Přidají se 4 šálky vařené bílé rýže, podusí se a zalije sojovou omáčkou.