Karibská kuchyně je obecně díky vlivům afrických, evropských a domorodých kuchyní opravdu velice rozmanitá. Svůj díl na tom nesou Britové, Španělé, Francouzi, Holanďané a Afričané, kteří se zde postupně usídlovali a způsob přípravy jídla a pití ovlivňovali.

Nejtypičtějším jamajským jídlem je takzvané jerk kuře, což je pečené kuře v delikátně kořeněné jamajské omáčce. Toto jídlo najdete snad na každém místě.

Jerk chicken - kuře na jamajský způsob

Jerk chicken – kuře na jamajský způsob

V omáčce jerk se kromě kuřat připravuje i kozí a hovězí maso.

Charakteristickým ve zdejší kuchyni je také velké množství pokrmů z ryb a mořských plodů. Můžete dostat na talíři právě vylovené langusty, chobotnice, ústřice a desítky druhů ryb.

Mořské plody na Jamajce Mořské plody na Jamajce

© Ciao Jamaica, www.ciaojamaica.com

Místní kuchyně je bohatá také na tropické ovoce, zeleninu a koření.

Proslulé jsou místní dezerty.

Nejznámější z jamajských nápojů je bezesporu jamajský rum a jamajská káva. Málokdo ví, že káva z hornatého vnitrozemí Jamajky patří k nejlepším kávám na světě.

Jamajská káva

Jamajská káva

Ještě známější a populárnější než jamajská káva je jamajský rum (hnědý a bílý), který se vyrábí z místní cukrové třtiny. Rum je nejoblíbenějším nápojem na ostrově a často se používá k přípravě tropických koktejlů.

Na své si přijdou i milovníci piva, v nabídce je místní ležák Red Stripe.

Jamajský ležák Red Stripe Jamajský ležák Red Stripe

© LunaseeStudios / Shutterstock.com

Pije se zde také nápoj s názvem Irish Moss nebo kokosové mléko.

Jamajská polévka Manish Jamajská polévka Manish

© Ms. Falade's Adventures, https://msfaladesadventures.wordpress.com

Speciality jamajské kuchyně

  • Jerk food – různě kořeněné maso, které se pomalu vaří na ohni a postupně se přidává vybrané koření.
  • Polévka Manish – připravuje se z omyté kozí hlavy, vařené spolu s dvěma oloupanými chochos, třemi až šesti zelenými banány a dvěma stroužky česneku. Ke konci se přidá 1 balení nudlí, černý pepř, tymián, escallion a chilli.
  • Pepřová polévka – 6 svazků omytých listů callaloo uvaříme do měkka spolu s 1 malou hlavičkou kapusty a ¼ kila hovězího masa (nakrájeného na kousky). Přidají se knedlíčky z mouky a vody, nakrájená hlíza yam (podobné bramborám) a opět se povaří. Nakonec se přidá escallion, sušený ibišek, tymián, Scotch Bonnet pepř a černý pepř.
  • Humr na curry – cca 1 kg masa z humra, 1 velké rajče nakrájené na kostičky, střední cibule a 3 stonky, escallionu. Maso se obalí v curry a přidá na zeleninu. Necháme asi 8 minut restovat a přidáme 1/3 šálku vody, sůl, pepř a půl lžičky kukuřičné moučky. Podává se s bílou rýží.
  • Čínská kuřecí rýže po jamajsku – kuřecí maso se vaří s nakrájenou větší cibulí, špetkou pepře, 2 stonky escallionu, 2 pol. lžícemi oleje a 1 syrovým vejcem. Přidají se 4 šálky vařené bílé rýže, podusí se a zalije sojovou omáčkou.
  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená na Jamajce

Jamajka je skvělá volba pro strávení dovolené a stojí za návštěvu. Prohlédněte si proto zájezdy na Jamajku či aktuální nabídku Last minute a vyberte si, co vás zaujme nejvíce! Stačí kliknout sem a vybrat si :-)