Každé letovisko na ostrově Lesbos má množství taveren a restaurací, které nabízí širokou škálu jídel a nápojů, bez kterých se místní obyvatelé neobejdou. Jídelní lístky tu najdete v řecké a anglické verzi. Česky psané jídelní lístky tu zatím nejsou, ale časem… kdo ví 🙂
Kuchyně je v Řecku poměrně pestrá a zajímavá. Je také velice chutná, zejména máte-li rádi maso, zeleninu či ryby. Na Lesbu nenajdete mnoho specialit, které by se výrazně odlišovaly od klasických pokrmů řecké kuchyně, ale připomeňme si alespoň ta nejznámější jídla, na která zde můžete, podobně jako jinde v Řecku, narazit.
Nejznámější hlavní jídla, která najdete na jídelním lístku:
- Dolmadés – vinné listy plněné ryží
- Feta savanami – smažený ovčí sýr
- Gyros – chléb s plátky kuřecího nebo vepřového masa, ochucenými pepřem, majoránkou, česnekem, rajčaty, salátem, majonézou nebo tzatziki
- Choriátiki – řecký salát (rajčata, okurky, cibule, papriky, olivy, sýr feta a olivový olej)
- Jouvetsi – zapečené těstoviny s masem
- Kalamaria – olihně smažené v těstíčku
- Kléftiko – jehněčí maso
- Moussaka – mleté jehněčí maso s brambory zapečené v lilku
- Oktapus – chobotnice na grilu (množné číslo – oktapódi)
- Pastitsio – makarony s mletým masem, rajčaty a sýrem, zahuštěné bešamelem
- Pita – místní chléb z mouky a kvasnic ve tvaru placky
- Saganaki – smažený tvrdý sýr
- Souvlaki – masový špíz
- Stifado – dušené hovězí s cibulí
- Tzatziki – nastrouhaná okurka s jogurtem, ochucená česnekem, octem, olejem (podává se jako předkrm)
Máte-li rádi mořské plody, navštivte rybí restauraci, kde tyto plody visí venku na provázku. V takové restauraci dostanete ty nejčerstvější ryby, které vám ihned připraví.
Mezi místní nápoje, bez kterých se stálí obyvatelé neobejdou, patří frappé – ledová káva. Popíjet kávu se dá v kavárnách zvaných kafenío. Můžete si vybrat, jak sladkou kávu chcete. Pokud si objednáte kávu metrik, dostanete středně sladkou, při objednání kávy glykol dostanete velmi sladkou kávu. Chcete-li teplou kávu objednejte si kafé fredo.
Nejznámější víno je retsína. Je to bílé stolní víno uchovávané v borovicových pryskyřičných sudech, což mu dodává specifickou chuť. Z červených vín lze doporučit Methymneos. Toto víno se vyrábí přímo na ostrově Lesbos z kvalitních červených odrůd.
Jako aperitiv se podává ouzo vyráběné z hroznových výlisků. Má anýzovou příchuť a ne každému zachutná, protože jeho chuť je opravdu hodně specifická. Představte si něco jako alkoholový pendrek (a teď nemyslím pendrek policejní, ale onu sladkost v podobě černých nudliček 🙂 ).
Téměř všude se podává řecké pivo Mythos. Dostanete tu také evropská piva, například Heineken.