Řecká kuchyně je lehká a vychází z místních tradic a zdrojů. V hojné míře je zastoupeno ovoce, zelenina, ryby a jiné mořské plody, sýry, olivy a skopové maso.
Řecká strava je balkánského typu, jednoduchá a zdravá. Obsahuje mnoho zeleniny.
Hlavní chody
Předkrmy (orektika) jsou pestré. Středoevropan dává obvykle přednost míchaným salátům, například salátu s tomaty (salata me domates) a se sýrem. Chutné jsou i saláty s kousky mořských živočichů. Polévky (supes) jsou značně hutné a zeleninové (supa apo chorta) nebo narazíte na různé rybí polévky (psarosupes).
Hlavní jídlo s masem
Nejčastěji se podává skopové (arni) buď pečené, nebo grilované (souvlaki – kousky masa na špejli). Porůznu se podává i hovězí (vodino) a telecí (moschari), řidčeji vepřové (chirino).
Ve větších restauracích bývají na jídelním lístku i řízky a kotlety (paidaka, brizoles, kotolettes).
Místní lidé však dávají přednost lacinějším jídlům z mletého masa (dolmades nebo dolmadakia):
- vinné listy plněné rýží a masem,
- keftedes nebo tzutzukakia – pečené masové kuličky
- musaka – zapečený nákyp se sekaným masem, sýrem, máslem, popřípadě bramborovou kaší a jinými přísadami
- pastitsio – zapékané makarony s mletým masem
Laciné je také kuře s pomfrity (kotopulo me patates tiganites), omeleta se šunkou (omeletta zambon) nebo míchaná vejce (avga bruje).
Ryby (psaria) či jiní mořští živočichové jako sépie (kalamaria), chobotnice (oktapodia), krevety (garides), langusty (keravides) patří také k levnějším.
Přílohy k jídlu
Ovoce (fruta)
- broskve – rodakina
- jablka – mila
- hrušky – achladia
- pomeranče – portokalia
- hrozny – stafylia
- zelený meloun – karpuzi
- žlutý meloun – peponi
Zmrzlina – pagoto
Sýr – tyri
Máslo – vutyro
Mléko – gala
Jogurt – jaurti
Chléb – psomi
Houska – psomaki
Cukr – sachari
Zákusky – tluka
Nápoje v Řecku
K jídlu bývá vždy k dispozici čistá pitná voda. Přikoupit lze minerálku nebo limonády.
Po jídle se pije hojně káva nebo čaj. Řecká káva je vynikající, na dně je lógr, tak nebuďte překvapeni podobně jako já kdysi při pití mého prvního šálku tradiční řecké kávy 🙂
Řecké víno
Pěstování vína má v Řecku dlouhou tradici. Tamní vína neměla nejlepší pověst, současná generace vinařů však absolvovala praxi v Itálii a Francii, a tak se kvalita řeckých vín postupně zvyšuje.
Vyzkoušet byste měli například retsinu, nejznámější řecké víno s přídavkem borovicové pryskyřice. Značková vína bývají dražší. Nejdražší jsou různá sladká vína jako Mavrodafni nebo Samos.
Ouzo
Pálenka, do které se přidávají aromatické byliny a koření, především anýz. Kromě něj můžete z nápoje cítit také fenykl, koriandr, lékořici, mátu, skořici, lískové ořechy nebo třeba hřebíček. V barech ve sklence dostanete ouzo smíchané s citronem, vodou, sirupem.
Ouzo má velice specifickou chuť, mnoho lidí jej s oblibou přirovnává k tekutému pendreku 🙂 Ne každý si jej oblíbí, nicméně není to rozhodně špatné pití a jelikož je typicky řecké, neodmítejte, pokud vás na něj nějaký Řek pozve.
Rakije
Velmi ostrý nápoj se specifickou chutí. Řekové jej užívají nejen k pití, ale i k léčení některých neduhů. Údajně pomáhá vnitřně i zevně.
Metaxa
Zlatavá, medově chutnající brandy, jež se rozděluje do pěti skupin. Jednohvězdičková metaxa je nejlevnější, pětihvězdičková sice nejdražší, zato velmi jemná.
Pivo
Pivo se v Řecku příliš nepije, ovšem přesto zde najdete například poměrně dobré značky Amstel a Mythus.
Přehled nejznámějších řeckých jídel
Předkrmy
Dolmádhes | Jehněčí maso s rýží, rajčatovým protlakem a piniovými oříšky, zabalené v čerstvých nebo v solném nálevu naložených vinných listech. Kořeněno koprem, solí a pepřem |
Kokorétsi | V listovém těstu zapečená játra s česnekem a oregánem |
Chtapódhi | Kousky chobotnice ve vinné omáčce. Kořeněno vavřínovými listy, solí a pepřem |
Saganáki | Smažený tvrdý sýr |
Spanakórizo | Čerstvý špenát s cibulí a rýží. Kořeněno oregánem, solí a pepřem |
Spanakopitáki | Listové taštičky plněné špenátem a cibulí. Kořeněno solí a pepřem |
Tzatziki | Jogurtová pomazánka se strouhanou salátovou okurkou, česnekem, olivovým olejem a vinným octem |
Polévky
Fakí | Čočková polévka |
Fasoládha | Fazolová polévka |
Psaró-súpa | Rybí polévka |
Revithia | Hrášková polévka |
Súpa avgolémono | Slepičí vývar s rýží, vejcem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Je nakyslá. |
Hlavní jídla
Arnáki katsarólas | Jehněčí guláš |
Arnísia paidákia | Jehněčí kotleta |
Arní psitó | Pečená jehněčí kýta s česnekem |
Arní súvlas | Grilované jehněčí maso |
Burdetto | Rybí guláš s pepřovou omáčku |
Gíros | Ve vertikálním špízu opékané vepřové maso, kořeněné majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Často se servíruje s cibulí v housce přímo na ulici jako rychlé občerstvení. |
Kefthédhes | Jehněčí masové kuličky s mátou, parmazánem, solí a pepřem. |
Katópulo tu fúrnu | Pečené kuře |
Musakás | Nákyp s jehněčím a hovězím mletým masem, cuketami, česnekem, cibulí, solí a pepřem. |
Pastítsio | Nudlový nákyp s mletým jehněčím, skopovým a hovězím masem, bílým vínem, skořicí, česnekem , solí a pepřem. |
Pastitsádha | Makaróny s mletým hovězím masem. |
Sofríto | Jehněčí maso vařené v omáčce z bílého vína. |
Stifádho | Hovězí guláš s velkým množstvím cibule, rajčaty, česnekem, vavřínem, vinným octem, solí a pepřem. |
Zeleninové pokrmy
Bánies | Fazole |
Domátes jemistés | Plněná rajčata |
Piperiés jemistés | Plněné papriky |
Turlú | Vařená směs zeleniny |
Saláty
Angurosaláta | Okurkový salát |
Chorijátiki | Řecký salát s ovčím sýrem a olivami |
Domatosaláta | Rajčatový salát |
Marulosaláta | Zelený salát podle ročního období (může být i z pampelišky) |
Dezerty
Amigdalotá | Mandlový zákusek |
Baklavás | Listové těsto plněné mletými ořechy, pomerančovým sirupem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem. |
Chalvás spitísios | Mletá sezamová zrníčka s různými obilovinami, sušeným ovocem, oříšky a citronovým sirupem. |
Lemonópitta | Citronový koláč |
Lakumádhes | V oleji smažené taštičky z kvasnicového těsta, máčené v medu a sypané sezamem. |
Milópitta | Listové těsto plněné jablky. |
Plakúndes | Ořechové rolky. |
Ravaní | Ořechový koláč s plátky pomerančů a rumem. |
Rizógalo | Rýžový pudink se skořicí. |