Valle d´Aosta je region s dávnou tradicí sýrů. Sýry jsou sice tradičním pokrmem běžné kuchyně Itálie, ale zde historie výroby sýra sahá již minimálně do třináctého století, kdy byla poprvé dokumentována zdejší výroba. V evidenci poplatků Gran Sam Bernardo je v dokumentu z roku 1717 uveden poprvé název „Fontina“.

© Buffy1982 / Shutterstock.com
Sýr Fontina
Příprava sýru Fontina se provádí podle receptu starého přes 100 let. Fontina je charakteristická sladkou a příjemnou chutí, jež se rozpouští v ústech. Obsahuje vysoké množství energie a vysoký obsah fosforu, vápníku a vitamínů A a B. Bochníky sýra o váze asi 9 kilogramů jsou uloženy v jeskyních, kde zrají po dobu minimálně tří měsíců.
V kuchyni má fontina mnoho využití. Výborný je syrový nebo jako přísada do lahodných fondue, polévek Valpelline, kotlet Valle d´Aosta a mnoho dalších.

Sýr Fontina z Valle d’Aosta
Motsetta
Tradičním produktem Valle d´Aosta je motsetta. Skládá se z uzeného hovězího masa (dříve i z masa kamzíka nebo kozorožce), ze starších kusů. Vyrábí se z vyzrálého zadního hovězího masa. Řezané kousky masa jsou uspořádány ve vrstvách. Motsetta zraje asi jeden měsíc, ale zrání může být i delší.
Motsetta se podává nakrájená na tenké plátky spolu s žitným chlebem nebo toasty.
Jambon de Bosses
U švýcarských hranic ve vesnici Valle del Gran San Bernardo se připravuje šunka výjimečné chuti jambon de Bosses.
Víno ve Valle d’Aosta
Valle d´Aosta je nejmenší vinařskou oblastí Itálie co do velikosti, rozlohy vinic i produkce vína. Pěstují se zde skvělé exempláře vyrobené z neobyčejných odrůd, jde však spíše o kuriozity, které se málokdy dostanou za hranice tohoto regionu. Toto omezené množství pěstují vinaři ve vinicích vysokohorských oblastí.
Za zmínku stojí zejména 600 hektarů vinic na svazích Mont Blanc a Matterhornu v nadmořské výšce 1250 metrů, což jsou nejvýše položené vinice v Evropě. Odrůdy a vína z nich vyrobená často nesou francouzské názvy – například Petit Rouge, Potite Arvine, Blanc de Valdigne, Vien de Nus či Enfer d´Arvier.