Kuchyně regionu Friuli-Venezia Giulia je obdobně jako u kuchyní dalších italských regionů silně závislá na poloze regionu a ačkoli vychází z tradic italské kuchyně jako celku, liší se v úpravách jídel a samozřejmě má i svá specifika.
Kulinářské speciality regionu se různí podle místa. Mají však hodně společného s rakouskou kuchyní. Nejznámějšími místními pokrmy jsou například:
- „jota“ – polévka s hráškem, brambory a zelím
- „Porcini con Mostarda“ – vepřové maso s ostrým pikantním ovocem jako pomazánka
- „Baccalá“ – sušená ryba
- „Seppie in umido noc polenta“ – chobotničky dušené s přílohou z kukuřičné mouky
Ochutnejte však také výbornou sušenou syrovou šunku „Prosciutto Crudo di San Daniele“.
Vše pak můžete zapít velmi kvalitním místním vínem, které vám budou nabízet pod názvem vino della casa.
Ostatně pěstování vinné révy zaslouží zvláštní pozornost. Region Friuli-Venezia Giulia je proslulý hlavně díky svým výborným bílým vínům. Místní vína byla oblíbená již v dobách Rakouska-Uherska, kdy většina produkce byla dodávána do Vídně.