Parque José Martí (dříve Plaza de Armas) najdete ve městě Cienfuegos. Jedná se o jedno z největších náměstí na Kubě, kde naleznete množství významných památek, a to jak přímo na náměstí tak i v jeho blízkém okolí.

V parku můžete vidět busty některých významných kubánských osobností a mnoho různých soch, kterým vévodí socha kubánského národního hrdiny José Martího, podle kterého náměstí nese své jméno.

Parque José Martí ve městě Cienfuegos Parque José Martí ve městě Cienfuegos

© Maurizio De Mattei / Shutterstock.com

Historické budovy na náměstí Parque José Martí

Celé náměstí Parque José Martí obklopují krásné a poměrně zachovalé historické budovy. Jednou z nich je divadlo Teatro Tomás Terry. Neoklasicistní budova divadla byla otevřena v roce 1895 a najdete ji na severní straně náměstí. Peníze na výstavbu divadla věnoval venezuelský obchodník s cukrem Tomás Terry, po kterém bylo divadlo pojmenováno. V sále divadla, který zdobí stropní fresky, je 900 sedadel a první představení, kterým byl zahájen jeho provoz, byla opera Aida od Giuseppe Verdiho. Ze slavných umělců tady později vystupovali třeba Enrico Caruso, Anna Pavlova nebo Sarah Bernhardt.

Další bezesporu zajímavou budovou na náměstí Parque José Martí je Pallacio Ferrer, která září modrou fasádou. Poznáte ji ale hlavně podle vyhlídky, do které vede točité schodiště. Budova Pallacio Ferrer bývala majetkem cukrového magnáta José Ferrera Cedése.

Parque José Martí se může pochlubit i krásnou katedrálou Catedral de la Purísima Concepción (Katedrála Neposkvrněného početí), která byla dokončena roku 1869 a kterou zdobí dvě zvonice různé výšky. Vedle Catedral de la Purísima Concepción, v rohu náměstí, je další velmi hezká budova a tou je Colegio San Lorenzo v novoklasicistním slohu se sloupovým průčelím.

Na první pohled vás na náměstí jistě zaujme vládní palác Palacio de Gobierno. Jedná se o noblesní stříbřitě šedou budovu s červenou kopulí nahoře, která je opravdu nepřehlédnutelná. Budovu si však lze prohlédnout pouze zvenčí.

Nejstarší budova, kterou na náměstí můžete vidět, je El Palatino. El Palatino naleznete v jižní části náměstí a od počátku 20. století slouží budova jako bar a restaurace, kde občas hraje živá hudba.

Vítězný oblouk

Mimo množství zajímavých budov uvidíte na náměstí Parque José Martí také jediný vítězný oblouk na Kubě! Arco de Triunfo (Arco de los Trabajadores) byl v Cienfuegos postaven roku 1902 na oslavu nezávislosti Kuby. Oblouk stojí na západní straně náměstí směrem k soše José Martího.

Vítězný oblouk v Parque José Martí v Cienfuegos Vítězný oblouk v Parque José Martí v Cienfuegos

© Maurizio De Mattei / Shutterstock.com

Museo Provincial

V jižní části náměstí Parque José Martí, v krásném koloniálním domě z 19. století, sídlí provinční muzeum. Sbírky muzea zahrnují sochy, kresby, nábytek, mince, ale i knihy a významné dokumenty. Pokud byste muzeum chtěli navštívit, pamatujte na to, že je přístupné pouze od úterý do neděle a v pondělí je zde zavřeno.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Parque José Martí

Zaujal vás náš článek o destinaci Parque José Martí na Kubě? Chtěli byste sem vyrazit na zájezd? Klikněte sem a podívejte se na nabídku aktuálních zájezdů či akčních Last minute, které Parque José Martí nabízí a vyražte ve vámi vybraném termínu a za cenu, která vám bude vyhovovat! Dovolená na Kubě je skvělá volba!