Dříve velmi významné přístavní a rybářské městečko Gibara naleznete u břehů stejnojmenné zátoky na severu provincie Holguín. Někdy se v souvislosti s Gibarou můžete setkat také s názvem La Villa Blanca, tedy něco jako „bílé městečko“.

Od roku 2002 je Gibara národní kulturní památkou. A již po několik let, vždy v dubnu, je Gibara také místem konání mezinárodního filmového festivalu Festival Internacional del Cine Pobre, jehož patronem byl Humberto Solas (jeden z předních kubánských režisérů). Na festivalu jsou prezentovány filmy, které byly natočeny s velmi nízkým rozpočtem. První festival se v Gibaře konal již v roce 2003, kdy byl zahájen průvodem po Calle Independencia. Od té doby se průvod každoročně opakuje a zvyšuje se také počet lidí, kteří se festivalu účastní a kterým se Gibara, právě díky této akci, dostala do povědomí. Festival se stal velmi významnou kulturní akcí na úrovni celé Kuby.

Gibara

Gibara

Gibaru zasáhly v nedávné době hned dva hurikány, které zde napáchaly značné škody. Prvním z nich byl hurikán Ike v roce 2008. Čtyři roky na to se Gibarou přehnal hurikán Sandy.

Historické budovy ve městě Gibara

Městečko bylo založeno roku 1827 a z této doby se zde dochovala starobylá pevnost Fuerte el Cuartelón, která měla za úkol ochranu města v době, kdy Gibara hrála důležitou úlohu při obchodu s cukrem. Najdete zde ale také několik dalších historicky zajímavých budov. Jednou z nich je i kostel Iglesia de San Fulgencio na náměstí Plaza de la Iglesias.

Ruina starého přístavu ve městě Gibara

Ruina starého přístavu ve městě Gibara

Muzea ve městě

Kromě starobylé pevnosti ve městečku Gibara naleznete také několik muzeí. Navštívit můžete například Museo del Arte Colonial (Muzeum koloniálního umění), Museo Municipal (Městské muzeum) či Museo Historia Natural (Muzeum přírodní historie).

Výhled na městečko Gibara

Výhled na městečko Gibara

Okolí městečka Gibara

V kopcích, jenž Gibaru obklopují, se skrývají mimo jiné také vápencové jeskyně, které můžete objevovat i bez průvodce. Jednou z jeskyní v okolí Gibary je také Tanque Azul de Caletones, ve které se lze i potápět. A oblast okolo města je zajímavá i pro ornitology, kteří zde mohou pozorovat množství stěhovavých ptáků.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Gibara

Dovolená Gibara je dobrou volbou pro každého, koho láká Kuba. Podívejte se na aktuální zájezdy do destinace Gibara a nebo na žhavé Last minute, které jsou k dispozici. Stačí kliknout sem a rezervovat zájezd, který se vám bude líbit nejvíce!