Chrám Sri Maha Mariamman je nejstarším fungujícím hinduistickým chrámem v malajském Kuala Lumpuru. Byl postaven v roce 1873 na okraji čínské čtvrti a dokládá různorodost místní náboženské komunity, kultury i stavebních slohů. Zpočátku sloužil jako soukromá svatyně rodině Pillai, jež chrám nechala postavit. Rodina chrám roku 1920 zpřístupnila veřejnosti a nakonec přenechala veškerou starost o tuto památku dozorčí radě.

Od svého vzniku byl chrám vnímám jako důležitý svatostánek pro první indické přistěhovalce a nyní je významnou kulturní památkou a národním dědictvím Malajsie. Každoročně zde začíná oslava svátku Thaipusam.

Chrám Sri Maha Mariamman

Chrám Sri Maha Mariamman

Co nabízí chrám Sri Maha Mariamman

Nejvýraznějším rysem chrámu je věž Raja gopuram – pětistupňová věž, jež je také nejvyšším místem chrámu postaveném v jihoindickém stylu. Téměř 23 metrů vysoká věž ve tvaru pyramidy zdobí vyobrazení hinduistických bohů vytesaných do podoby velkého množství sošek řemeslníky z jižní Indie.

Chrám má tvar lidského těla ležícího na zádech s hlavou směřující na západ a chodidla na východ. Pětistupňová věž představuje nohy a zvýrazňuje tak hranici mezi materiálním a duchovním světem.

V zadní části je garbagraham neboli sanctum sanctorum, jež představuje lidskou hlavu. Jedná se o samostatně stojící objekt s vlastním střechou a stěnami, jedním vchodem směřujícím na východ. Jde o vnitřní svatyni, ve které se nachází hlavní božstvo Sri Maha Mariamman a kde kněz při modlitbách stojí před garbagraham.

Detail výzdoby chrámu Sri Maha Mariamman Detail výzdoby chrámu Sri Maha Mariamman

© inavanhateren / Shutterstock.com

Hlavní modtlitební sál má bohatě zdobené stropy. Tři svatyně můžete díky nádherně zdobenými cibulovitými kupolemi vidět již z dálky. Okolo hlavního chrámu jsou také čtyři menší svatyně.

Pillaiyar je ve svatyni na levé straně a u vchodu a jeho bratr, lord Murug, je na pravé straně. Pilíře uvnitř chrámu jsou zdobeny postavami osmi žen, jež se nazývají Lakshmi.

Každých 12 let je v souladu s hinduistickou tradicí chrám znovuvysvěcen.

V areálu také najdete stříbrný vůz, který každoročně patří k hlavním účastníkům festivalu Thaipusam. Vůz byl vyroben v Indii z 350 kg stříbra a používal se k přepravě sošky Muruga a jeho choti ulicemi města k Batu Caves.

Návštěvníci mohou vstoupit do chrámu bez bot a připojit se k modlitbám k indickým božstvům, za doprovodu hudby a bubnů. Při odchodu z chrámu se od vás očekává symbolický finanční příspěvek.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Chrám Sri Maha Mariamman

Chcete-li vyrazit na dovolenou do Malajsie a zajímá-li vás přímo destinace Chrám Sri Maha Mariamman, podívejte se na aktuální nabídku zájezdů, které sem míří! K dispozici je celá řada zájezdů do Malajsie a podívat se můžete také na aktuální nabídku Last minute zájezdů. Neváhejte, dovolená v Malajsii je bezva!