Národním nápojem je na Srí Lance bez pochyby čaj, který plní v podstatě i roli symbolu celého ostrova. Kdo by totiž někdy neslyšel o lahodném cejlonském čaji? Povšimněte si, že čaj ze Srí Lanky se nejmenuje srílanský, ale skutečně cejlonský, ponechal si tedy své koloniální jméno 🙂

Vynikající cejlonský čaj přímo v restauraci čajové továrny Mackwoods

Vynikající cejlonský čaj přímo v restauraci čajové továrny Mackwoods

Na Srí Lance se sice dříve pěstovala především káva, tu však později zcela vytlačil čaj, k čemuž přispěla epidemie plísní, jež většinu srílanských kávovníků zahubila. Vynalézaví britové pak začali zkoušet pěstovat čaj a když zjistili, že se mu na Srí Lance daří, stal se ze Srí Lanky v čajovém průmyslu velký pojem a vznikaly zde továrny jedna za druhou.

Čajová tradice Srí Lanky

Čaj se na Srí Lance obvykle vaří velmi silný a podává se s horkým mlékem a cukrem. Často je již podáván takto namíchán, takže pokud chcete čaj bez cukru a mléka, raději na to obsluhu upozorněte. Pokud jste tedy ještě čaj s mlékem nepili a nebo vás jej takto nutili pít třeba kdysi dávno ve škole (a máte z toho trauma jako my), určitě se překonejte a zkuste to. My jsme cejlonskému čaji s mlékem doslova propadli.

Čajová plantáž společnosti Mackwoods

Čajová plantáž společnosti Mackwoods

Pěstování čaje je na Srí Lance tradicí, která není příliš stará, ale která dala ostrovu punc, který si zachovává až do dnes. Ostatně – čajové plantáže zde najdete na opravdu obrovských kusech území a pojedete-li vlakem do hor, budete uchváceni nepřeberným množstvím plantáží na všech kopcích okolo, které hrají všemi odstíny zelené barvy. A když na těch kopcích uvidíte pobíhat sběračky čaje s nůšemi na zádech, pak teprve uvidíte pravou podstatu dnešní Srí Lanky zhmotněnou v podstatě do jediného výjevu, do kterého se promítá vliv tamilského obyvatelstva (sběračky jsou zpravidla tamilského původu), které znázorňuje tisíciletí bojů Srí Lanky za nezávislost na Indii, uvidíte vliv koloniální éry a těžkou přítomnost dnešních obyvatel. To vše v neskutečných kulisách tropického ostrova, na kterém vám může být také pěkně chladno, což jen dokládá jeho rozmanitost.

Čajové továrny na Srí Lance

Cejlonský čaj se zpracovává v celé řadě čajových továren, které patří různým čajovým společnostem. Každá společnost vlastní řadu čajových plantáží, ze kterých se čaj sváží do továrny, kde se dále zpracovává. Velice doporučuji do některé z továren zajet, v některých se totiž dělají krátké bezplatné prohlídky s vysvětlením toho, jak se čaj zpracovává, jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy čaje a v čem je rozdíl mezi čajem zeleným a černým. Některé továrny pak mají také vlastní restauraci, kde si jimi vypěstovaný čaj můžete vyzkoušet a sousedící obchůdek, kde si jej můžete také zakoupit včetně třeba i čajového servisu. Není pak také problém se po plantážích projít a kochat se nádhernými výhledy na nekonečné řady čajovníků, které se táhnou po svazích kam až oko dohlédne.

Mezi nejznámější čajové továrny na Srí Lance patří továrna plantáže Dambatene, kterou založil sám sir Thomas Lipton (kdo to byl zjistíte ve článku o vyhlídce Lipton’s seat), která však nenabízí možnost čaj zakoupit. Asi nejlepší volbou proto je návštěva továrny plantáže Mackwoods v Labookelie, která má pro návštěvníky připraven veškerý servis a komfort.

Sběr a zpracování cejlonského čaje

Pokud by vás o sbírání a zpracovávání čaje zajímalo více, pak vězte, že z celého stromečku čajovníku se sbírají pouze tři konkrétní lístky. Jsou to ty nejmladší a nejčerstvější. Každý stromeček se obírá cirka jednou za měsíc, ale vzhledem k jejich množství se v podstatě sběračky nezastaví. Lístečky čaje se sbírají vždy tři – je to pupen nového listu a pak dva přilehlé lístky. Někde se sbírá jen samotný pupen, z nějž se vyrábí ten nejkvalitnější čaj. Je sice slabší, ale velice chutný a také opravdu velmi drahý. 100g stojí přes 1000 Kč, takže i jen jeden šálek vyjde na opravdu nemalé peníze.

Sběračka čaje - v ruce drží ony tři hlavní čajové lístky

Sběračka čaje – v ruce drží ony tři hlavní čajové lístky

Co se sběraček čaje týče, vězte, že je to práce, kterou byste opravdu dělat nechtěli. Každá z nich musí za den nasbírat cirka 20kg čaje (a nezapomeňte, že sbírají jen ty tři lístečky), musí běhat nahoru a dolů do nezřídka velmi prudkých kopců, pracují ať pere slunce nebo prší a největší problém, se kterým se musí vypořádat, jsou smrtelně jedovatí hadi, kteří se právě na plantážích nezřídka zdržují. Za to vše si pak denně vydělají cirka 80 Kč, a to z toho obvykle žije celá rodina, která se běžně stará i o babičku/dědečka. Lidé na Srí Lance jsou opravdu chudí, ale je to chudoba, kterou si my Evropané, nedokážeme ani představit. Přesto se usmívají daleko více než my a jsou snad i šťastnější…

Rozdíl mezi zeleným a černým čajem

Vraťme se ale zpět k čaji 🙂 Pokud vás zajímá rozdíl mezi čajem zeleným a černým, pak možná budete překvapeni, že se nejedná o odlišné odrůdy čaje. Čaj je jen jeden (samozřejmě kvalita může záviset i na tom, kde se pěstuje atp.) a rozdíly mezi čajem zeleným a černým je pouze v tom, že se černý čaj při zpracovávání lehce naruší a tím začne jeho fermentace. Ta u zeleného čaje neproběhne a právě v tom je onen rozdíl, neboť díky fermentaci je černý čaj mnohem silnější než čaj zelený. Kromě toho, že se čaj dělí na zelený a černý, záleží také na tom, z čeho se skládá – jak jsem uvedl výše, sbírají se dva lístečky a pupen a právě na tom, co směs čaje obsahuje, určuje i její kvalitu. Rozhoduje pak i velikost lístků a celá řada dalších faktorů, takže se v konečném důsledku můžete setkat s několika druhy čaje, jako orange pekoe (nejvyšší kvalita), přes BOP (broken orange pekoe), až po fannings či nejméně kvalitní dust.

V krásné tradiční restauraci Mackwoods

V krásné tradiční restauraci Mackwoods

Určitě si ale zajděte na prohlídku do některé z továren, kde vše uvidíte na vlastní oči a snad ochutnáte i na vlastní chuťové pohárky 🙂 Věřte mi, stojí to za to a určitě byste si to na Srí Lance, ostrově čaje, neměli nechat ujít!

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená na Srí Lance

Klikněte pro zobrazení nabídky Srí Lanka: zájezdy nebo Srí Lanka: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou na Srí Lanku!