Původní berberská jídla se s příchodem Arabů do Maroka obohatila o nové druhy zeleniny, koření a změnil se i způsob přípravy. Jídlo se stalo rozmanitějším.
Dnešní marocká kuchyně je chutná a projevuje se na ní vliv Francie.
Národním jídlem je tajine – směs různých druhů masa, rýže a zeleniny. Tajin vlastně není název jídla, ale velkého hrnce, ve kterém se připravuje.
Dalším tradičním pokrmem je bastila, je to jídlo sváteční. Příprava je dlouhá a pracná. Jídlo je tvořeno několika vrstvami těsta, které je prokládáno kusy masa, houbami, vajíčky či sladkými hrozinkami.
Časté jsou také saláty z rajčat a oliv.
Ke všem jídlům se jako příloha podává arabský chléb.
Oblíbený je jogurt a také cukrovinky – turecký med, mandle v karamelu a ořechy všeho druhu.
Dále se podává ovoce, nejvíce granátová jablka, melouny, jahody, opuncie a datle.
Po jídle se pije národní nápoj – silný a přeslazený mátový čaj, který se připravuje ze zeleného čínského čaje a čerstvých lístků máty. Variantou je anýzový čaj, mandlové mléko, kyselé mléko, banánový džus nebo jablečný koktejl. Výborně chutná džus vymačkaný z čerstvých pomerančů. K běžným stolním nápojům patří místní minerálky, fanta a cola.
Některé marocké speciality
briouats – plněné taštičky z listového těsta
brochette – malý kebab
ejben – měkký bílý sýr
harira – hustá luštěninová polévka s rýží a kousky masa
jus avoccat – rozmixované čerstvé avokádo s cukrem a jogurtem
kab l-ghazi – rohlíčky plněné marcipánem
kebab – kousky jehněčího masa odkrajované z kusu pečeného na rožni
kefta – karbanátky
kuskus – nejznámější marocké tradiční jídlo, sestávající z krupice dušené v páře obložené kuřecím, skopovým, jehněčím nebo telecím masem a sezónní zeleninou
l-habra – steak
m´hencha – závitek plněný mandlemi
mechoui – rožněný skopec, peče se a podává zejména při velkých hostinách pod širým nebem nebo ve stanech
pastilla – až 40 vrstev tenoučkého listového těsta, proloženého sladkou mandlovou pastou nebo masem z holoubat
poulet – kuře (na roštu „rote”, s olivami „aux”, plněné mandlemi, krupicí a rozinkami „djaja mahamara”)
tajine (tažín) – hlavní jídlo, které se po dlouhé hodiny připravuje dušením ve speciálních nádobách, kdy různé druhy zeleniny a slepičí, jehněčí nebo rybí maso je smícháno s rýží