Původní berberská jídla se s příchodem Arabů do Maroka obohatila o nové druhy zeleniny, koření a změnil se i způsob přípravy. Jídlo se stalo rozmanitějším.

Dnešní marocká kuchyně je chutná a projevuje se na ní vliv Francie.

Národním jídlem je tajine – směs různých druhů masa, rýže a zeleniny. Tajin vlastně není název jídla, ale velkého hrnce, ve kterém se připravuje.

Tradiční marocký tajine

Tradiční marocký tajine

Dalším tradičním pokrmem je bastila, je to jídlo sváteční. Příprava je dlouhá a pracná. Jídlo je tvořeno několika vrstvami těsta, které je prokládáno kusy masa, houbami, vajíčky či sladkými hrozinkami.

Časté jsou také saláty z rajčat a oliv.

Ke všem jídlům se jako příloha podává arabský chléb.

Oblíbený je jogurt a také cukrovinky – turecký med, mandle v karamelu a ořechy všeho druhu.

Dále se podává ovoce, nejvíce granátová jablka, melouny, jahody, opuncie a datle.

Marocká bastila Marocká bastila

© DIMA SHARIF, www.dimasharif.com

Po jídle se pije národní nápoj – silný a přeslazený mátový čaj, který se připravuje ze zeleného čínského čaje a čerstvých lístků máty. Variantou je anýzový čaj, mandlové mléko, kyselé mléko, banánový džus nebo jablečný koktejl. Výborně chutná džus vymačkaný z čerstvých pomerančů. K běžným stolním nápojům patří místní minerálky, fanta a cola.

Některé marocké speciality

briouats – plněné taštičky z listového těsta

brochette – malý kebab

ejben – měkký bílý sýr

harira – hustá luštěninová polévka s rýží a kousky masa

jus avoccat – rozmixované čerstvé avokádo s cukrem a jogurtem

kab l-ghazi – rohlíčky plněné marcipánem

kebab – kousky jehněčího masa odkrajované z kusu pečeného na rožni

kefta – karbanátky

kuskus – nejznámější marocké tradiční jídlo, sestávající z krupice dušené v páře obložené kuřecím, skopovým, jehněčím nebo telecím masem a sezónní zeleninou

l-habra – steak

m´hencha – závitek plněný mandlemi

mechoui – rožněný skopec, peče se a podává zejména při velkých hostinách pod širým nebem nebo ve stanech

pastilla – až 40 vrstev tenoučkého listového těsta, proloženého sladkou mandlovou pastou nebo masem z holoubat

poulet – kuře (na roštu „rote”, s olivami „aux”, plněné mandlemi, krupicí a rozinkami „djaja mahamara”)

tajine (tažín) – hlavní jídlo, které se po dlouhé hodiny připravuje dušením ve speciálních nádobách, kdy různé druhy zeleniny a slepičí, jehněčí nebo rybí maso je smícháno s rýží

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Maroku

Klikněte pro zobrazení nabídky Maroko: zájezdy nebo Maroko: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou do Maroka!