Kuchyně v italském regionu Trentino-Alto Adige je velmi hutná, horalská, podobná tyrolské kuchyni. Jedná se o klasickou horskou kuchyni, která má za cíl hlavně nasytit po náročné práci.
Jednou z hlavních gastronomických perliček regionu je však místní víno.
Víno bylo v tomto regionu pěstováno již po staletí. Nadmořská výška 250 až 900 metrů poskytuje ideální podmínky. Vinohrady jsou zde vysázeny na červené vyvřelině – je to vulkanická hornina s minerálními usazeninami, známá také jako křemenný parafín. Pórovitost zajišťuje vrchní písčitá vrstva.
Protože místní vinice jsou situovány ve vysokých nadmořských výškách v předhůří nebo přímo v horách, převládají zde bílá vína. Ta obsahují svěží kyselinku, jež si poradí se zdejšími, mnohdy tučnými jídly.
Víno z Trentina či víno z Alto Adige je velmi podobné. Díky faktu, že jde o nejsevernější region Itálie s vinicemi v nadmořské výšce 300-900 metrů a vysokému obsahu minerálních látek v podloží, je typické svou minerální chutí a projevem. Velký úspěch sklízejí vína vyrobená z odrůd Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Blanc a aromatického Tramínu. Z modrých odrůd jsou to Lagrein, Merlot, Pinot Nero.
Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí v době před sklizní propůjčují vínům neuvěřitelně výrazný aromatický buket. Stejně tak i červená vína, převážně z Trentina ležícího dál na jihu, vynikají osobitým šarmem. Velké oblibě se rovněž těší svěží a charakteristická růžová vína, jež se vyrábějí v severní části.
Kuchyně regionu Trentino-Alto Adige tak snad nezůstane bez vašeho zájmu, třebaže jejím hlavním artiklem není jídlo, ale vynikající vína.