Ostrov Sardínie je součást Itálie, ale přesto je místní kuchyně odlišná. Ostatně, co si budeme povídat, italská kuchyně se značně liší i mezi jednotlivými regiony Itálie, takže je jasné, že na ostrově bude odlišná jistojistě.
Na Sardínii můžete ochutnat samozřejmě běžné italské pokrmy, které znáte z pevniny. Často je okusíte v různých regionálních úpravách, které se mohou více či méně odlišovat od standardu, který znáte (v některých případech je pak odlišnost taková, že máte pocit, že jíte něco jiného 🙂 ). V nabídce sardinské kuchyně se na jídelním lístku objevuje také pizza a špagety, avšak sardinská kuchyně je jinak docela jiná než nabídka na italské pevnině. Zdejší pastevci, sedláci a rybáři totiž mají své vlastní tradice.
Ale jste-li ten typ člověka, který cestuje i chuťovými buňkami, musíte ochutnat některé speciality, které jsou typické právě pro Sardínii. Ostatně mnoho lidí říká, že bez proniknutí do chutí lokální gastronomie člověk nemůže říct, že dané místo zná. Tak hurá do toho a dobrou chuť, kuchyně a speciality Sardínie na vás čekají! 🙂
Typická jídla na Sardínii
Sardinský chléb
Hlavním zdrojem potravy na Sardinii je chléb, jenž tu předstihuje i typické italské těstoviny. V pasteveckých vesnicích ve vnitrozemí, kde se v mnoha rodinách stále ještě peče tradičně doma, se jí křupavý tenký chléb, který Sardiňané nazývají pane carasau nebo pane pistoccu – notový papír.
Tento chléb naskládaný na sebe jako lasagna a plněný mletým jehněčím masem, rajčaty, sýrem a vařenými vejci se jmenuje pane frattau a je to slavnostní pokrm v provincii Barbagia.
Těstoviny
Pevnou součástí sardinské kuchyně jsou však přece jen těstoviny. Špagety sice pocházejí z pevniny, ale na Sardinii se těší taktéž značné popularitě.
V každodenním stravování dokonce vytlačují klasické sardinské druhy těstovin jako malloreddus, culingionis nebo fregolu.
Pečené sele či jehně
O svátcích a v neděli se na Saradinii konají často velké hostiny pod širým nebem. Potom se lesy táhne libá vůně pečeného selátka nebo jehněte. Celé hodiny před vlastním hodováním se sele nebo jehně napíchne na špíz nad ohněm. Na pečení dohlížejí starší muži, jejichž dlouholeté zkušenosti jsou zárukou křupavé, dozlatova opečené kůrčičky a šťavnatého a voňavého masíčka. Snítky jalovce, myrty a rozmarýnu vhozené na žhavé uhlíky dodávají pečeni zvláštní aroma. Vlastním kořením jsou však bylinky, které zvíře dříve spásalo na pastvinách.
A carraxiau se jmenuje největší ze sardinských specialit, což je legendární pečení v zemi. Nejdříve se v jámě založí obrovský oheň a pak se na žhavých uhlících pozvolna peče vybraný kus. Jen zřídka to bývá kombinace více různých zvířat najednou jako je vůl, prase, jehně a slepice. Tato neobvyklá příprava masa zřejmě pochází z časů, kdy bývaly obvyklé krádeže dobytka. Když si pastevci chtěli pochutnat na cizím jehněti, podpálili kvůli zamaskování nad žhavými uhlíky v jámě vykopané v zemi zdánlivě nevinný ohníček.
Sýry
Vůně skrovných pastvin bohatých na různé bylinky se skrývá také v sardinských sýrech, jejichž konzistence sahá od krémovité až po tvrdou jako kámen. Většinou se jedná o sýry ovčí. Klasický fiore sardo je pevný ovčí sýr, jenž zraje minimálně šest měsíců. Když je ještě starší, připomíná tak trochu kámen a v této podobě slouží téměř výhradně na strouhání.
Staří Sardiňané z něho dělali takzvaný červíčkovy sýr (casu marsu), což není zdaleka jen jeho název. V dnešní době je sice zákonem zakázaný, ale zato vysoce ceněný – živí červi ho totiž natolik rozvrtají, že ho lze dobře žvýkat. A sýr se samozřejmě jí i s oněmi živými červy. Upřímně – každému dle jeho chuti, ale tuto specialitu bychom si opravdu nechali ujít, protože už jen ta představa je… no řekněme nemilá 🙂
Gurmáni, kteří nejsou zase tak žhavými experimentátory, milují mírné a jemné druhy sýra, jako je dolce sardo, což je máslový sýr z kravského mléka, mírný sýr ricotta – čerstvý sýr připomínající tvaroh nejlépe z ovčího mléka nebo sýr ricotta salata, který má slaně kyselou příchuť.
Ryby
Když se i nepříliš drahé ryby, jako je masitý cípal a dokonce i úplně levné sardinky připravují čerstvě ulovené na dřevěném uhlí, jen lehce okořeněné aromatickými bylinkami a trochou česneku, line se z nich tak omamné aroma, že je dokáže překonat snad už jen vůně pokrmů, které si připravují sami sardinští rybáři.
Med
Květy macchie a planých bylinek jsou pastvou pro včely, které z ní pak vyrábějí hustý a hořký med. Zato včely pasoucí se na eukalyptu a na pomerančových květech produkují naopak řídký a velmi sladký med, jenž se používá na bonbony a mandlové pečivo.
Vína
Místo tradičně vyráběných selských vín, která sardinskému slunci vděčí za 15 až 18 procent alkoholu, dávají dnes vinné sklepy přednost spíše lehkým vínům, jež se dobře hodí k rybím pokrmům a k těstovinám nebo slouží jako aperitiv k předkrmům antipasti.
Na Sardinii zdomácněly také severoitalské odrůdy. Převládá trpké červené víno: nejznámější je černofialové Cannonau z Dorgali, Oliena, Ierrzu a Monica z Campidana.
Z bílých vín je to téměř vodově světlý Nuragus z Campidana, slámově žluté Vermentino z Gallury a rovněž Aragosta z Alghera.
Na západě Sardinie se pěstuje několik vynikajících dezertních vín jako např. Mavasia z Bosy, Sorso, Senori a Vernacia z Oristana, sardinské scherry.
Speciality sardinské kuchyně
Acciughe ripiene | Čerstvé sardelky s pikantní náplní, zapečené se sýrem a chlebovými drobky. |
Agnello al finoschietto selvatico | Jehněčí ragú s čerstvým planým fenyklem. |
Agnello al forno | Jehněčí maso s bylinkami mírně pečené v troubě. |
Bottarga | Sušené jikry, většinou z cípala, jako předkrm nebo do omáček na těstoviny. |
Cinghiole | Kančí maso |
Kordula | Klobásy nebo špízy z ovčích nebo kůzlečích vnitřností. |
Crabiddu | Kůzle. |
Fregula | Polévka z pšeničné krupice. |
Maccarones furriaos | Těstoviny s čerstvým sýrem, pokrm pastevců. |
Malloreddus | Sardinský druh těstovin v podobě malých mořských plžů. |
Pani guttiau | Sardinský tenký chléb se solí a olivovým olejem. |
Papassinus | Mandlové pečivo s anýzem, skořicí a hřebíčkem. |
Pardulas | Vafle z křehkého těsta se sladkou nebo pikantní náplní. |
Pasta e fagioli | Hustá fazolová polévka s čerstvými nudlemi. |
Porceddu | Sele upečené na grilu s křupavou kůrčičkou. |
Ravioli di bietolo | Taštičky s lahodnou náplní z ricotty a mangoldu. |
Sarde alla marinara | Sardinky pečené na grilu a marinované s olejem, citronem a různými bylinkami. |
Seadas noc miele amaro | Ravioly s náplní z ricotty s hořkým medem. |
Torta di ricotta | Sladký tvarohový dort. |
Trattaliu | Špíz z vnitřností s kousky slaniny. |
Zuppa gallurese | Chlebová polévka s ovčím vývarem a strouhaným sýrem |
Zuppa di pesce | Sardinská rybí polévka s rajčaty a opečenými krajíčky chleba. |