V hlavním městě Zakynthos (někdy bývá nazýváno Chora) žije asi 10 tisíc obyvatel. Město postihlo v roce 1953 ničivé zemětřesení a většina historických památek byla zničena. Přesto zde zůstalo několik zajímavých pamětihodností.

Ačkoli hlavní jádro města bylo zemětřesením zničeno, nový Zakynthos má své kouzlo. Jeho domy se rozrůstají po svahu nad přístavem a město tak připomíná amfiteátr. U obou mol kotví hodně lodí z pevniny i sousedních ostrovů. Až deset pravidelných spojů denně odjíždí v létě do přístavu na Peloponésu. Nejpůsobivější pohled na panorama města si můžete vychutnat večer z pahorku Strani u Buchali. Najdete tam také několik restaurací, z nichž si můžete tuto skvělou vyhlídku vychutnat.

Město Zakynthos

Město Zakynthos

Výchozím bodem poznávací procházky může být molo u kostela patrona ostrova, svatého Dionýsia. Chrám poznáte podle benátské kampanily. Podél Dionýsiova náměstí se vydáte kolem vody, kde narazíte na spousty malých obchůdků. U severního mola uvidíte náměstí, které je centrem kulturního života města (Platía Solomoú). U moře stojí znovu postavený chrám Ágios Nikólaos tou Mólou. Z pravé strany je náměstí ohraničeno Kulturním centrem, směrem ke svahu Byzantským muzeem. V prodloužení náměstí směrem do vnitrozemí přijdete k náměstí svatého Marka s početnými kavárnami a restauracemi a Salomonovým muzeem. Vpravo od něj se nalézá malý katolický kostel.

Dionýsos Solomoú

Dionýsos Solomoú

Cesta pokračuje rovnoběžně s pobřežím po hlavní nákupní ulici, jež má několik názvů. Na svém začátku se jmenuje „21. května“. Protáhlá reprezentativní budova o dva bloky dál je prefektura. Potom přijdete k věži kostela Nanebevzetí Panny Marie (Analípseos). Přejdete rovně malé náměstí (Platía Ágií Saránda) a budete pokračovat až do míst, kde se ulice rozdvojuje. Vpravo ukazuje směrovka k letišti, držte se ale vlevo, hned poté zahněte doleva do ulice Ioánis Logothétou. Zhruba po 80 metrech zabočte doprava do ulice Odós Cigára, která vás dovede k pěknému zastrčenému kostelíku Panagía Phaneroménis. U osamoceně stojící věže se obraťte vlevo směrem k moři. Odtud vedou všechny cesty zpět na Dionysíovo náměstí.

Město Zakynthos je příjemné místo, kde můžete strávit spoustu času procházením se a nakupováním. Určitě toto město při návštěvě ostrova nevynechejte!

Přístav města Zakynthos

Přístav města Zakynthos

Zajímavá místa města Zakynthos

Klášter Agíos Dionýsos

Za kampanilou stojí klášter Agíos Dionisíos ze 17. století s kostelem z roku 1925. Ten přestál zemětřesení v roce 1953. Uvnitř je bohatě vyzdoben freskami. Vpravo vedle ikonostasu se nachází stříbrná schrána s ostatky sv. Dionysía. Když mu chtějí věřící přednést svá přání, rakev se otevírá.

Dyonysíos, který se narodil na Zákynthosu roku 1547, byl biskupem v Egíně. Později však na svůj vysoký úřad rezignoval a vrátil se na rodný ostrov jako mnich. Po smrti v roce 1624 byl nejprve pochován na jednom ze sousedních ostrůvků nazývaných Strofady, až v roce 1716 bylo jeho neporušené tělo převezeno na Zakynthos.

Klášter Agíos Dionisíos

Klášter Agíos Dionisíos

Dvakrát ročně se na počest světce konají procesí, při nichž jsou jeho ostatky neseny městem – 17. prosince ve výročí úmrtí a 24. srpna ve výroční den přenesení ostatků.

Kostel Agios Georgios

Zajímáte-li se o historii, navštivte kostelík svatého Jiří (Ágios Georgios). Zde na počátku 19. století složili povstalci, kteří si říkali „Přátelé“, přísahu věrnosti myšlence boje za národní osvobození od turecké nadvlády. Ke kostelíku se dostanete nejprve ulicí Silikon ve směru na Buchali, za letním divadlem zahnete vlevo do ulice Ágiou Georgiou Silikon, v níž dojdete asi po 100 metrech ke kostelíku po pravé straně.

Kostel Agios Nikoláos tou Mólou

Kostelík Agios Nikoláos tou Mólou na Sólomosově náměstí, vybudovaný roku 1560 rybáři, stával kdysi ve vodě. V průběhu staletí se však po zemětřeseních okolo něj nakupila suť. V pěkném malém kostele stojí za pozornost vyřezávaný ikonostas a nástropní i nástěnné malby. Vystaveno je tu i kněžské roucho, které kdysi oblékal Dyonýsios jako kněz tohoto kostela.

Britský hřbitov

Ke hřbitovu se vydejte ze Sólomosova náměstí směrem na pláž EOT a pokračujte dále na sever. Jako orientační bod poslouží červená kopule kostela Agía Triáda. U kostela musíte zahnout doleva do ulice Botsári. Odtud vás povedou směrovky „British Cemetery“ mírně vpravo do Odós Korai, která se větví. Držte se vlevo a za obloukem brány již uvidíte náhrobky.

Pahorek Strani

V Buchali, kam se jde vlevo nahoru k pevnosti, odbočuje šikmo naproti cesta na pahorek Strani. Ten byl oblíbeným místem řeckého národního básníka Sólomose. Přímo u cesty je vchod do pamětního háje. Na nejvyšším bodě pahorku stojí pomník. Zde vznikla národní hymna, z níž je na podstavci citováno zvolání „Chaire, o chaire, eleftheria (Ó buď pozdravena, svobodo).

Pahorek Strani

Pahorek Strani

Panagía Faneroménis

Kostel Panagía Faneroménis zasvěcený matce boží Faneroménis stojí zastrčený za Dyonysíovým náměstím. Objekt z 15. století spolu se samostatně stojící zvonicí byl po zemětřesení znovu postaven. Má zajímavé členění fasády medailony na severní stěně a ostění brány a oken.

Stará pevnost

Nejzajímavější pohled na město nabízí stará pevnost na předměstí Buchali. Ačkoli je vzdálena pouze 3 kilometry, je lepší vzít si kvůli strmému přístupu taxík. Ze starého objektu, jenž budovali Benátčané a poté i Britové, kteří tu měli posádku a arzenál, se ještě dochovaly zbytky budov.

Stará pevnost u města Zakynthos

Stará pevnost u města Zakynthos

Byzantské muzeum

Umění a kultura ostrova je dokumentována ve dvou podlažích byzantského muzea. Lze tu sledovat vývoj Iónské malířské školy. Z poškozených vesnických kostelů sem byly soustředěny ikony a kněžská roucha.

Byzantské muzeum

Byzantské muzeum

Námořní muzeum

Námořní muzeum Iónských ostrovů, otevřené roku 1997, leží na cestě do Buchali, 2 kilometry za městem. Na kresbách lze sledovat vývoj lodní dopravy od antiky. Můžete tu spatřit nejslavnější válečné a obchodní lodě, jsou zde vystaveny námořní přístroje a uniformy. Prostor zde dostává i boj za nezávislost a vystěhovalectví, samozřejmě ve spojitosti s loděmi.

V námořním muzeu

V námořním muzeu

Sólomosovo muzeum

V muzeu národního básníka Sólomose se vzpomíná nejen na něj, ale i na další velikány. Vystaveny jsou rukopisy a různá memorabilia. V přízemí je básník v mramorovém sarkofágu pochován.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Město Zakynthos (Chora)

Zaujal vás náš článek o destinaci Město Zakynthos (Chora) v Řecku? Chtěli byste sem vyrazit na zájezd? Klikněte sem a podívejte se na nabídku aktuálních zájezdů či akčních Last minute, které Město Zakynthos (Chora) nabízí a vyražte ve vámi vybraném termínu a za cenu, která vám bude vyhovovat! Dovolená v Řecku je skvělá volba!