Městečko Pizzo se rozkládá na příkré skalnaté plošině nad zálivem Golfo di Sant´Eufemia v Kalábrii a jako lodní příď směřuje k moři.

Zmrzlináři na náměstí Piazza Rupubblica, kterých se zde v poslední době vyrojilo nepočítaně, jsou obzvláště hrdí na svůj vynález – „tartuffo“, neboli koule oříškovo-čokoládové zmrzliny s tekutým čokoládovým krémem uvnitř, posypané kakaovým práškem. Zákusek vypadá jako velký lanýž a chutná skvěle. Pizzo je taktéž vyhlášeno svými specialitami z ryb, sýrů, lilků, mandlí, medu, fíků a těstovin.

Pizzo

Pizzo

Samotné město má středověký původ a mnoho budov si dodnes zachovalo původní středověký vzhled. Městské uličky směřují k moři.

Pod náměstím stojí aragonská tvrz. Vyvýšená rampa schází dolů k přístavu s krásnou pláží a příjemnými restauracemi.

Pláž v městečku Pizzo

Pláž v městečku Pizzo

Zajímavá je i krajina v okolí města. Najdete tu dva parky – Mongiana Park (regionální park) a Serra San Bruno (lesní park).

Můžete také podniknout výlety do mořského akvária Capa Rizzuto nebo do podhorského národního parku Sila.

Castello (hrad) ve městě Pizzo

Castello (hrad) ve městě Pizzo

Zajímavosti v Pizzo

Castello di Pizzo

Aragonský kostel Castello di Pizzo vysoko nad přístavem dosáhl smutné proslulosti jako místo popravy Joachima Murata, Napoleonova švagra. Murat byl roku 1806 prohlášen neapolským králem, avšak po obnovení vlády Ferdinanda IV. roku 1815 musel uprchnout.

Castello di Pizzo

Castello di Pizzo

Spolu s několika věrnými přistál v městečku Pizzo a pokoušel se přesvědčit lid k povstání proti Bourbonům. Neuspěl. Místo toho byl zadržen a uvězněn ve tvrzi. O pár dní později ho dostihl rozsudek smrti z Neapole. Obyvatelů Pizza byla jako poděkování zdarma přidělována sůl.

Chiesetta di Piedigrotta

Na severu města stojí na pláži malý kostelík Chiesetta di Piedigrotta vytesaný do skály. Vybudovali ho v17. století námořníci z Neapole, poté co se zachránili z nebezpečné bouře. Na konci 19. století se místní umělec Angelo Barone chopil krumpáče, rozšířil jeskyni a vyzdobil ji desítkami naivních soch světců, které tesal přímo do měkkého pískovce. Jeho syn Alfonso pokračoval v jeho práci.

Chiesetta di Piedigrotta

Chiesetta di Piedigrotta

Nejnovějšími díly ve svaté jeskyni jsou dva medailony s portrétem papeže Jana XXIII. a Johna F. Kennedyho a dále klečící Fidel Castro.

Každý rok 2. července večer se na počest „Madonny delle Grazie“ koná procesí k moři a ohňostroj.

Poměrně odporný vstup do Chiesetta di Piedigrotta

Poměrně odpudivý vstup do Chiesetta di Piedigrotta

Přímo před jeskyní se táhne pěkná pláž se sprchami.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Pizzo

Chcete-li vyrazit na dovolenou do Itálie a zajímá-li vás přímo destinace Pizzo, podívejte se na aktuální nabídku zájezdů, které sem míří! K dispozici je celá řada zájezdů do Itálie a podívat se můžete také na aktuální nabídku Last minute zájezdů. Neváhejte, dovolená v Itálii je bezva!