Letovisko Makala leží 75 kilometrů na jihozápad od hlavního města Herakleionu v malé zátoce Messara, s krásnou 250 metrů širokou písečnou pláží. Letovisko je klidným a oblíbeným místem, i když sem jezdí autobusy s turisty při okružních výletech. Vede sem jediná silnice, která zde končí. Další výstavbě brání okolní skaliska.

Matala

Matala

V jižní části turistického střediska Makala jsou postaveny malé hotely, penziony, taverny a markety s možností zakoupení základních potřeb a suvenýrů.

Zdejší písečná pláž nabízí slunečníky a lehátka za poplatek.

Nádherná Matala

Nádherná Matala

Koupat se můžete i na Red Beach, kam se dostanete přes jižní skaliska. Pláž je pokryta červeným pískem a poskytuje větší soukromí.

Severním směrem se rozprostírá dlouhá písečná pláž Komos, která sahá až k letovisku Kalamaki. Na konci pláže, na oploceném pahorku, se nalézá archeologické naleziště – minojský přístav města Festos.

Pláž v Matale

Pláž v Matale

Zajímavostí letoviska jsou skaliska, jež lemují severní okraj pláže v Matale. Ve skalách byly vytesány jeskyně, které sloužily v 1. – 2. století jako pohřebiště.

Milovníci historie mohou z letoviska Matala podnikat výlety k blízkým archeologickým lokalitám. Asi 10 kilometrů od Mataly stojí minojský palác Festos, ve kterém byl nalezen Disk z Faistu s dosud nerozluštěným písmem. Disk je uložen v archeologickém muzeu v Heraklionu. Zhruba 2 kilometry od paláce naleznete zbytky minojského letního palácového sídla Agia Triada. Asi 15 kilometrů dále, v nížině Massará, leží pozůstatky města Gortis, které bylo kdysi hlavním městem ostrova. Je zde vytesán Megali Epigrafi – právní kodex z 5. století před naším letopočtem, dále zde najdete ruiny baziliky Agios Titos ze 6. století před naším letopočtem a některé  další minojské objekty.

Jeskyně ve skále u letoviska Matala

Jeskyně ve skále u letoviska Matala

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Matala

Matala je krásné místo, které stojí za návštěvu. Prohlédněte si proto zájezdy do destinace Matala či aktuální nabídku Last minute a vyberte si, co vás zaujme nejvíce! K dispozici jsou i další zájezdy do Řecka, stačí kliknout sem a vybrat si :-)