Tuniská kuchyně
Tuniská kuchyně je vyhlášená svými poněkud pikantnějšími pochoutkami, sladkostmi a spoustou ovoce.
Základ tuniské kuchyně tvoří ryby, skopové maso, ovoce a zelenina. Důležitou součást tvoří krevety a chobotnice. Velmi často se používá římský kmín, česnek, bobkový list, šafrán, máta a řapíkatý celer.

Oblíbené druhy koření v tuniské kuchyni
Typická jídla v Tunisku
Tradiční pochoutkou je kuskus, což je vlastně krupice z tvrdé pšenice podávaná s dušenou zeleninou a masem.
Dalším klasickým jídlem je brik – s vejcem, tuňákem, mletým masem či cibulí a bramborami plněný piroh z listového těsta.

Kuskus s jehněčím
K tradičním tuniským specialitám patří:
salade tunisienne – nadrobno nasekané kousky sezonní zeleniny
tajine – směs masa a vajec
marguez – pikantní párečky za skopového masa
mechouia – salát z rajčat, paprik, vařených vajec, tuňáka a kapari
harissa – ostrá pasta z chilli papriček, česneku a oleje.

Tajine
Některá další typická tuniská jídla
Assida – sladký krém s lískovými oříšky, mlékem a vejci, ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky (ideální pro slavnostní příležitosti)
Baklava – sladký medový moučník ze střídajících se vrstev těsta a loupaných mandlí
Brik – těstovinové taštičky s různou a různě kořeněnou náplní (vejce, plody moře, tuňák, krabi, zelenina) smažené v olivovém oleji
Brochettes – jako špíz podávané kousky grilovaného jehněčího
Chorba (čorba) – mastná papriková polévka, zahuštěná těstovinami
Doulma – zelené papriky nebo dýně plněné směsí mletého masa, pažitky, cibule a vajec
Ftair – tradiční ořechový koláč
Kamounia – vařené kuřecí, hovězí nebo jehněčí maso na kmínu
Kefta – grilované kuličky sekaného jehněčího masa, obvykle kořeněné kmínem a koriandrem
Koucha fil kolla – hodně kořeněné jehněčí maso, posypané rozmarýnem, dušené ve vlastní šťávě v uzavřeném hliněném hrnci
Kuskus „sans viande” – vegetariánský kuskus
Lablabi – kořeněná kuřecí polévka podávaná ve vydlabaném chlebě
Maqroudh – sladké koláčky z medového těsta proloženého vrstvami datlí, oblíbený moučník
Méchouia salade – pikantní salát z grilované zeleniny, obvykle ze směsi sladkých i pálivých paprik, rajčat a cibule, s kousky tuňáka či sardelek, doplněný vajíčky natvrdo, olivami či kaparami
Merguez – uzenina ze skopového nebo hovězího masa
Ojja – kousky ryby, masa nebo mozečku uvařené v omáčce z rajčat a pálivých paprik, ochucené především česnekem, mátou a koriandrem a poté smíchaných nebo zapečených s vejci
Tajine – směs zeleniny a vajec, připravená ve speciální hliněné nádobě, často dochucená sýrem či podávaná se špenátem či jinou chuťově výraznou zeleninou
Tunisienne salade – salát z nadrobno rozsekaných okurek, zelených paprik, rajčat a cibule, dochucený olejem, octem a koriandrem

Brik s tuňákem a vejcem
Deserty a sladkosti v Tunisku
Tuniské dezerty jsou úchvatné. Zákusky bývají velmi sladké, plněné mandlemi nebo oříšky. Často jsou obalované v medu, marcipánu či cukrovém sirupu. A k tomu vždy spousta ovoce.
Nápoje v Tunisku
Z nápojů je velmi rozšířená minerální voda. Poměrně velký je i výběr vín. Pochutnat si můžete i na dovozových pivech.
Kávu vaří aromatickou a silnou, čaj je hořký a podává se většinou s mátou.