V úvodu je potřeba říci, že většina jídel srílanské kuchyně je velmi pálivá a to včetně pečiva, které je často plněno ostrou směsí.
Pokud budete chtít v restauraci připravit jídlo nepálivé, raději to obsluze několikrát zopakujte a stejně si raději objednejte vodu, ať máte čím hasit požár v ústech 🙂
Ale abych vás zbytečně nestrašil, není se čeho bát, ve většině případů vám jídlo udělají dle vašeho přání a i pálivá jídla se dají jíst a dá se na ně zvyknout.
Základní suroviny srílanské kuchyně
Srílanská kuchyně má základ v kuchyni indické. Nejdůležitější surovinou je rýže, která se podává jak vařená, tak také dušená či smažená. Národním jídlem je na Srí Lance rýže a kari. Kari však není stejné jako u nás, koření žluté barvy, ale označují se tak pokrmy z masa, ryb a zeleniny, ostré omáčky a koření ve formě pasty nebo prášku. Základem kari je kurkuma, zázvor, pepř, koriandr, kmín a hlavně chilli. Může v něm být i muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček.
Pro větší pikantnost se do jídla přidává také pol sambol, což je pálivá červená pasta, z nastrouhaného kokosu a chilli.
Pokud se Vám omrzí rýže, můžete ji vyměnit za smažené nudle, které se podávají se zeleninou (mrkev, cibule, pórek), smaženým vejcem, případně i s kuřecím masem, rybou nebo krevetami.
Co se týká ryb a mořských plodů, je zde opravdu velký výběr, nechybí krabi, humři, krevety, chobotnice a sépie. Je pravdou, že mořské plody jsou na Srí Lance lehce dražší, ale stále jsou za velice dobrou cenu v porovnáním s cenami v Evropě. Budete-li mít možnost, určitě pokrmy z ryb vyzkoušejte, neuděláte chybu!
K jídlu se obvykle servíruje i salát, zeleninový, s tropickým ovocem.
Na Srí Lance jsou lidé velice chudí a odpovídá tomu i obvyklé složení běžných jídel, které koupíte na ulici či v běžných restauracích – většinou jsou složeny hlavně z kombinace rýže a celé řady zeleniny a maso je zde spíše doplňkem než hlavní částí jídla. Proto, když si objednáte třeba chicken curry, neočekávejte velký kus masa. Běžné je, že dostanete klasické srílanské kari s jednou mističkou navíc, kde najdete pár kousků kuřete, obvykle kus useknutého masa i s kostmi. Chcete-li vyloženě maso, budete muset do nějaké turistické restaurace, kde si budete moci objednat i běžná jídla, na která jste zvyklí z Evropy. V těch srílanských masa obvykle mnoho nenajdete.
Faktem ale je, že i jako milovník masa jsem si na Srí Lance opravdu pochutnával, protože srílanská kuchyně je skutečně skvělá! Možná není tak pestrá jako kuchyně indická, která vás dokáže opravdu uchvátit, ale přesto nám na Srí Lance velice chutnalo a místní pokrmy jsme si náležitě užili.
Ovoce na Srí Lance, ovocné koktejly, nealko
Na Srí Lance roste spousta druhů ovoce, ale pokud sem pojedete v hlavní turistické sezóně, tedy od prosince do března, bude v nabídce hlavně ananas, banány a papája. Koncem března pak začíná dozrávat avokádo, mango, durian, liči, chlebovník (jackfruit) či mangostan.
Není problém narazit na celou řadu druhů ovoce, které jste nikdy neviděli a ani o něm neslyšeli (znáte třeba wood apple?) – určitě si tuto šanci nenechte ujít a vyzkoušejte je!
Z ovoce si můžete objednat ve fruit baru i čerstvý koktejl, do kterého však na Srí Lance někde přidávají sůl. Pokud ji v koktejlu nechcete, předem na to obsluhu upozorněte. Ve většině případů jsme ale dostali klasický koktejl bez soli, který chutnal výborně.
Kromě ovocných koktejlů, zde běžně koupíte nealkoholické nápoje, jako jsou Sprite, Fanta, Coca Cola a podobně.
Místní obyvatelé mají v oblibě šťávu z čerstvého kokosu (thambilli), na mnoha místech narazíte na prodavače kokosových ořechů, kteří vám kokos naseknou, abyste jej mohli vypít a po vypití vám jej řada z nich rozpůlí, abyste mohli vyjíst i lahodný vnitřek.
Cejlonský (srílanský) čaj
Národním nápojem je na Srí Lance bez pochyby čaj, o kterém si můžete přečíst v samostatném článku, ze kterého se dozvíte vše podstatné o cejlonském čaji.
Alkoholické nápoje na Srí Lance
Z alkoholických nápojů se na Srí Lance nejčastěji pije palmové víno toddy a arak nebo pálenka z palmového vína. K dostání je zde také pivo, které je však poměrně drahé. Běžně dostupná jsou zahraniční piva, především v turistických oblastech.
Místní mají v oblibě tzv. ginger beer, tedy zázvorové pivo, které nemá s pivem nic společného. Je to v podstatě zázvorová limonáda a nutno říct, že jsme se do ní zamilovali. Máte-li rádi zázvor, rozhodně ginger beer vyzkoušejte!
Pokud by Vám do některého z nápojů, chtěli přimíchat led, určitě odmítněte, pokud nemáte jistotu, že byl led vyroben z balené vody.
Restaurace
V případě, že se rozhodnete zajít na jídlo do některého guesthouse či restaurace, nenechte se překvapit, když na jídlo budete poměrně dlouho čekat. Ničím výjimečným není ani to, že některé suroviny pojedou teprve nakoupit. Také by Vás nemělo zaskočit, když si budete jídlo kupovat na ulici, že jej dostanete zabaleno například do novin, faktur, papírů ze sešitu s domácími úkoly a podobně.
Některé speciality místní kuchyně
Mallung – orestovaná směs rozdrcené listové zeleniny se strouhaným kokosem
Parripa – hustá čočková polévka či kaše
Hopper – omeleta, které se podává buď naslano s vejcem uvařeným naměkko nebo na sladko s medem a jogurtem
Rotti – placka, plněná masem, cibulí, vejcem a slaninou, ochucená chilli
Kottu – podává se večer, je to opět placka plněná zeleninou a řadou dalších věcí, která je následně rozsekána na kousíčky. Je to velice chutné a syté jídlo, velmi oblíbené mezi místními a mohu jej jen doporučit. Až půjdete večer po ulici a uslyšíte hlasité a rychlé cinkání kovu a kov, pak vězte, že se zde vyrábí právě kottu.
Bonda – smažená kulička z brambor a čočky, obalovaná v těstíčku z čočkové mouky
Kul – kořeněná směs z masa, ryb, zeleniny a mléka
Lamprai – rýže se zeleninou a kousky masa, zapečená v banánovém listu
Wattalappam – puding s karamelem, tvarohem a medem
Kiri peni – tvaroh ochucený medem či sirupem
Aluva – koláč z rýžové mouky s kešu a sirupem
Kavun – kořeněná placka z mouky a melasy, která se smaží v kokosovém oleji
Kiri bath – sladká rýžová kaše
Ambul thiyal – pokrm z tuňáka