Italský region Piemonte je synonymem lanýžů (tartufo bianco, tartufo nero). Lanýže se zde používají do mnoha pokrmů a mají své místo dokonce i v cukrářských výrobcích. V místních cukrárnách se můžete setkat s Baci di Acqui, sladkou pochoutkou ve tvaru lanýže. Prostě gastronomie v Piemonte je úzce spojena s lanýži a setkáte se zde s nimi v mnoha obměnách.
V místních restauracích pak najdete Cotoletta all´astesana (kotletu s kousky lanýžů). K piemontským specialitám patří také Fritura mista all´astesana (smažené kousky různých druhů masa, jater a ledvinek s kousky chřestu), Brodera (vařená rýže zalitá vepřovou krví), Machet (kukuřičná kaše s mlékem a kaštany) nebo třeba Erbj noc el salam (pokrm na bázi divokého chřestu, salámu a slaniny).
V nabídce těstovin můžete narazit na Gnocci alla Varaita (bramborové noky podávané se sýrem Fontina, Stracchino a rozpuštěným máslem) nebo Riso alla Canavesana (rýže vařená s různými druhy sýrů). Nejznámějším a nejoblíbenějším pokrmem Piemontu je Coniglio alla Canavesana (králík pečený s různými druhy bylinek a nakládanými kyselými cibulkami).
Víno v Piemonte
Turisty sem láká nejen dobrá kuchyně, ale také kvalitní vína. Spolu s Toskánskem patří tato oblast k nejvýznamnějším vinařským regionům Itálie. Je domovem výtečných vín Barolo a Barbaresco, jež reprezentují ta nejlepší červená italská, ale i světová vína. Pověst regionu je spojena především s odrůdou Nebbiolo, z níž se tato luxusní vína vyrábějí.
Z oblasti Piemontu pocházejí také aromatická šumivá vína z muškátových odrůd Asti Spumante a Moscato d´Asti s nízkým obsahem alkoholu. Vína z Piemontu vynikají špičkovou kvalitou a dělají ve světě čest italské enologii. Mezi nejznámější patří zmíněná Barolo a Barbaresco, ale také Barbera D´Alba, Gavi, či Gattinara.
Révu do Piemonte přivezli již staří Řekové. V současné době se zde pěstují převážně typické místní odrůdy.
Nejen víno patří k turistickým lákadlům oblasti Piemonte, na své si přijdou také milovníci vyhlášené čokolády.