Letovisko Lindos leží na jihu ostrova, zhruba v polovině cesty mezi letištěm a hlavním městem Rhodos. Mezi Lindosem a hlavním městem Rhodos je zabezpečeno autobusové spojení.

Do letoviska se dostanete po silnici spojující sever a jih ostrova. Nachází se kousek stranou, avšak je to tak výrazná dominanta, že ho nemůžete přehlédnout. Dostat se sem dá rovněž přes turistické středisko Pefki.

Lindos s akropolí

Lindos s akropolí

Letovisko Lindos je umístěno v zálivu Lindos a je vzdáleno asi 5 kilometrů od staré rybářské vesnice Lindos.

Záliv je asi 1 kilometr široký a po celé délce se táhne pláž pokrytá drobnými oblázky. Nazývá se Vlicha. Na levé straně je ve svahu postaveno několik budov, jež tvoří dva hotelové komplexy. Přímo uprostřed zálivu stojí velký čtyřpatrový hotel. Na pláži je několik taveren, avšak pravou řeckou atmosféru tu nepocítíte.

Pobřeží u Lindosu

Pobřeží u Lindosu

Vesnička Lindos je historickým přístavem, jenž byl osídlen již v 6. století před naším letopočtem. Celá oblast si zachovala původní architekturu. Osada žije historií a téměř všechny zdejší památky jsou unikátní a velmi vzácné. Najdete tu akropoli, pozůstatky divadla, Klebulovu jeskyni atp.

Město bylo osídleno již v době bronzové. Velkého významu dosáhl Lindos zhruba v 6. století před naším letopočtem. V té době zde vládl tyran Kleoboulos, jenž byl znám jako jeden ze „Sedmi moudrých“. Jeho hrob můžete najít na kopci nad hlavní lindoskou pláží.

Osada Lindos bývala v minulosti prosperující rybářskou vesnicí. Dodnes si v rybářských tavernách a restauracích, jež obklopují zátoku, můžete vybrat z bohaté nabídky místních druhů ryb v tradiční úpravě. Stravovací podniky samozřejmě nabízí i ostatní jídla řecké i evropské kuchyně.

Zdejší ženy se baví vyšíváním a zdobením látek již od dob Alexandra Velikého.

Zátoka sv. Pavla

Zátoka sv. Pavla

Lindos je zpravidla cílem placených výletů z celého Rhodosu, protože je to opravdu nádherné městečko vystavěné na svazích kopce, na jehož vrcholu naleznete krásnou akropoli s řadou zachovalých sloupů a parádním výhledem do okolí. Ulice Lindosu jsou jako malované – úzké, křivolaké, mezi krásnými domy. Nabízí stín, který je v horkém řeckém slunci vždy nedostatečnou komoditou.

V Lindosu najdete spoustu obchůdků, taveren a barů. Je celá řada aktivit, které tady můžete vykonávat a zabavit se třeba na celý pobyt. Velmi časté jsou různé náboženské slavnosti či místní festivaly. Velice doporučuji procházku večerním Lindosem, je to nádherná podívaná a celý Lindos je při pohledu z hlavní cesty opravdu dechberoucí.

Výhodou úzkých uliček ve městě je, že do nich nemohou vjet automobily. Pokud jste ještě nejeli na oslovi, právě zde to můžete zkusit. Cesta do kopce je poměrně prudká, proto zde funguje „oslí taxi“, kdy na hřbetu těchto zvířat můžete vystoupat až skoro na vrchol kopce. Nám bylo oslíků líto, proto jsme si to raději vyběhli pěšky, ale ta možnost zde je.

Lindos

Lindos

Skvělé jsou také některé restaurace, které mají posezení na střeše a nabízí nezapomenutelné výhledy na celý Lindos a nad ním se tyčící akropoli.

Mezi nejkrásnější pláže celého Rhodosu pak řadím ty v zátoce sv. Pavla, které jsou opravdu kouzelné. Nachází se zde i malý kostelík a restaurace s vynikajícími rybami. Je zde příjemné posezení i večer, neboť zátoka je chráněna proti větru a je tady proto velmi příjemně.

V okolí Lindosu jsou překrásné písečné pláže. Na severu se rozkládají dvě pláže. Při koupání máte z jedné strany pláž, z druhé moře a nad vámi se tyčí monumentální vesnička Lindos s akropolí.

Na druhé straně kopce se nalézá už zmíněný překrásný malebný záliv svatého Pavla s romantickými plážemi, skvělým plaváním a šnorchlováním.

Letovisko je dobrým výchozím místem pro aktivní návštěvníky, kteří si vypůjčí dopravní prostředek pro poznávání nevšedních krás ostrova.

Za sebe dávám Lindosu 10/10, je to opravdu nádherné místo, které rozhodně při návštěvě Rhodosu nevynechejte, přestože nepatří mezi nejlevnější místa ostrova!

Oslí taxi

Oslí taxi

Akropole města Lindos

Cestou k akropoli projdete okolo kamenné helénské sochy lodi v téměř životní velikosti, kterou ztvárnil v letech 180 – 170 před naším letopočtem Pyrthokritos.

První, co spatříte na vrcholu kopce, budou středověké hradby zbudované křižáky počátkem 14. století na zbytcích byzantského a starověkého opevnění. Na rovném prostranství začínají středověké schody, jež vedou až je Guvernérskému paláci křižáckého hradu. Hrad sestává ze tří budov, z nichž dvě zůstaly zachované. Není přesně známo, kdy byl hrad postaven. Pravděpodobně to bylo buď na přelomu 11. a 12. Století, nebo o dvě století později.

Akropole Lindosu

Akropole Lindosu

K chrámu Athény Lindoské vede impozantní schodiště z konce 4. století. U chrámu se zachovalo na nejvyšším místě sloupořadí. Je odtud nádherný výhled na průzračné moře a krásné pobřeží v okolí Lindosu.

Antické divadlo stojí za městem Lindos v blízkosti pláže a zátoky sv. Pavla. Divadlo pojalo 1800 diváků a bylo postaveno ve 4. století před naším letopočtem. Je vytesáno do skály Lindoské akropole. Do dnešní doby se dochovalo 19 řad sedadel o celkové výšce 9 metrů. Sedadlo vládce je dodnes rozpoznatelné.

Původně zde probíhaly bohoslužby k uctění boha Dionýsa, kterému bylo divadlo zasvěceno. Na jeho počest se tu organizovaly oslavy se zpěvy, tanci a přehlídkami. V průběhu oslav se spotřebovalo obrovské množství vína. Oslavy trvaly několik dní.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Lindos

Ta nejširší nabídka aktuálních zájezdů do destinace Lindos je vám k dispozici. Stačí kliknout sem a nebo se podívat na nabídku akčních Last minute zájezdů do destinace Lindos či Last minute nabídek do Řecka.