Ve 3. století před naším letopočtem bylo dnes ospalé městečko Canosa di Púglia, ležící v údolí řeky Ofanto, důležitým střediskem římského obchodu, o čemž svědčí pozůstatky termálních lázní, amfiteátru a městské brány Porta Varrone. Již v roce 343 bylo římské Canusium (jak se město jmenovalo v době římské říše) sídelním městem biskupa, tedy o 700 let dříve než v Bari. Tím se zpochybňují nároky Bari na označení nejstarší diecéze Apulie.

Canosa di Púglia

Canosa di Púglia

Zajímavosti Canosa di Púglia

Basilica di San Leucio

Na datování baziliky Basilica di San Leucio v apulijském městě Canosa di Púglia nemají odborníci jednotný názor. Kostel byl postaven asi v 5. století na místě chrámu bohyně Minervy a v 9. století rozbořen Saracény.

Basilica di San Leucio

Basilica di San Leucio

Dnes zde uvidíte několik sloupů a základů této historické stavby a rovněž několik kusů kamene s pozůstatky socham, které vypadají moc hezky.

Battistero San Giovanni

Historikové umění se přou, zda základní kámen k původní římské stavbě Battistero San Giovanni ve městě Canosa di Púglia byl položen již ve 4. století nebo až v 5. či 6. Baptisterium v každém případě představuje jednu z nejpozoruhodnějších raně křesťanských památek v Apulii.

Battistero San Giovanni

Battistero San Giovanni

Je škoda, že se nedochovalo v lepší formě, ale přesto stojí za návštěvu, jeho prostory jsou úchvatné a jistě by si zasloužily lepší památkou péči.

Cattedrale San Sabino

Po položení základního kamene v roce 1080 se strhl mezi diecézemi Canosa di Púglia a Bari rozhořčený boj o dominantní mocenské postavení. Navzdory několikerým přestavbám náleží dóm Cattedrale San Sabino, vysvěcený v roce 1101 a uchovávající ostatky sv. Sabina, k významným stavbám jihoitalského slohu.

Cattedrale San Sabino

Cattedrale San Sabino

Obdiv si zaslouží geometrická výzdoba kazatelny, jež je nejstarší dochovanou kazatelnou v Apulii, a biskupský stolec podepíraný slony.

Tomba di Boemondo (Boemundovo mauzoleum)

K jižní straně dómu se přimyká hrdá, orientálně půvabná stavba, jež nemá v Evropě obdoby. Mauzoleum normanského knížete Boemunda z Hauteville, známé jako Tomba di Boemondo (Boemundovo mauzoleum). Syn Roberta Guiscarda, křižáckého rytíře a knížete z Antiochie, zemřel roku 1111 v Bari.

Tomba di Boemondo (Boemundovo mauzoleum)

Tomba di Boemondo (Boemundovo mauzoleum)

Poté byl na vlastní přání převezen do Canosa di Púglia a pohřben pod prostou kamennou desku s nápisem „Boemundus“.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Canosa di Púglia

Láká vás Canosa di Púglia? Hledáte-li zájezdy do destinace Canosa di Púglia, které vás sem vezmou, podívejte se na aktuální nabídku zájezdů se zajímavými cenami. K dispozici je hodnocení jednotlivých nabídek, řada termínů a cen, ze kterých si můžete vybrat! Pro nabídku aktuálních zájezdů, které nabízí Canosa di Púglia, klikněte sem a pro akční nabídky Last minute pak zase sem.