Město Savona žije především z železářství, ocelářství a svého přístavu, který hraje významnou roli nejen pro Ligurii. Turistický ruch zde hraje jen nepatrnou roli. Nicméně přístav střežený středověkou Torre di Leon Pancaldo, má o to větší význam. Je totiž pátý největší v Itálii a slouží jako překladiště fiatů a lancií vyrobených v Turíně.

Savona

Savona

Historie města začíná již v předřímském období, ve středověku pokračuje jako vojenské centrum severní Itálie. V 15. století se stává městem papežů.

Je zde toho také dost k vidění. Často se jedná o vojenské památky. Navštivte pevnost Priamar, jež se tyčí na jednom z pahorků. Pochází z 16. století a byla sídlem zdejšího námořního vojska. Válečnou památku tvoří rovněž památník padlým ve všech válkách Rintocchi e Memorie. Stojí na náměstí Piazza Goffero Mameli a denně v 18 hodin se rozezní zvon 21 údery, které zastupují písmena italské abecedy. Navštívit můžete také savonskou Sixtinskou kapli. Ze Savony pocházel papež Sixtus IV.

Přístav v Savoně

Přístav v Savoně

Zkuste ochutnat místní nahořklý perlivý aperitiv chinotto.

V polovině srpna se v přístavu koná slavnost Posa a mare dei lumii. Blízké okolní moře je osvětleno plovoucími světly a ze břehu se odpaluje ohňostroj.

Pamětihodnosti Savony

Duomo Santa Maria Assunta

Raně barokní bazilika Duomo Santa Maria Assunta byla postavena na konci 16. století Battistou Sormanem jako náhrada za dóm v horním městě, který zbořili Janované. Široká novobarokní fasáda a výzdoba trojlodního interiéru jsou „dodatkem“ 19. století.

Duomo Santa Maria Assunta

Duomo Santa Maria Assunta

Nejcennější předměty vystavuje chrámové muzeum přístupné z chóru. Ze severní boční lodi se vstupuje do křížové chodby, jež bývala součásti staršího františkánského konventu. S kostelem sousedí také „Sixtinská kaple“ (Cappella Sistina), kterou nechal postavit papež Sixtus IV. jako pohřební kapli pro své rodiče.

Capella Sistina v Savoně

Capella Sistina v Savoně

Kaple byla později vyzdobena v rokokovém stylu.

Civica Pinacoteca

Městská obrazárna Civica Pinacoteca vystavuje díla ligurského malířství, především sakrálního umění ze 14. – 18. století. K nejcennějším exponátům patří „Ukřižování“ od Ludovica Brey a „Madona s dítětem“ od Nicoly da Voltriho.

Městská obrazárna Civica Pinacoteca

Městská obrazárna Civica Pinacoteca

V několika vitrínách se můžete seznámit s keramickou tradicí Savony.

Museo Archeologico

Archeologické muzeum zprostředkovává pohled do pohnutých dějin Savony.

Museo Archeologico v Savoně

Museo Archeologico v Savoně

Kromě nálezů z vykopávek na kopci jsou zde k vidění taktéž římské podlahové mozaiky a sarkofágy.

Museo d´Arte Sandro Pertini

Toto Muzeum Savony, založené bývalým italským prezidentem Sandrem Pertinim (odtud samozřejmě název Museo d´Arte Sandro Pertini), jenž pocházel z nedaleké vesnice Stella, vystavuje především moderní a současné italské umění.

 

Museo d´Arte Sandro Pertini

Museo d´Arte Sandro Pertini

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Savona

Dovolená Savona je dobrou volbou pro každého, koho láká Itálie. Podívejte se na aktuální zájezdy do destinace Savona a nebo na žhavé Last minute, které jsou k dispozici. Stačí kliknout sem a rezervovat zájezd, který se vám bude líbit nejvíce!