Významná archeologická památka Poliochni se nalézá na východním poloostrůvku ostrova Limnos. V místě  zvaném Poliochni se ukrývají záhady dávných staletí, které ukrývá někdejší město. První osídlení místa se datuje z pravěku, z období neolitu, a je prý nejstarší doloženou oblastí obydlenou lidmi v celém egejském regionu. Někteří vědci Poliochni považují za nejstarší město v celé Evropě.

Archeologické naleziště Poliochni

Archeologické naleziště Poliochni

V Poliochni najdete hned několik zvláštností. Archeologové zjistili, že nálezy nepocházejí z jednoho období. Z toho vyvodili, že zastavěnou  plochu mnoha tisíc čtverečných metrů tvoří několik osad postavených jedna na druhé. Jednotlivé vrstvy jsou označeny podle barev původních staveb. Nejstarší je osídlení modré barvy pocházející z doby 4 tisíce let před naším letopočtem.

Následuje období barev zelené, červené a žluté. Některé části byly zničeny úplně, další se uchovaly alespoň částečně. Všechno však dokládá vysokou úroveň tehdejší civilizace. Archeologové zde objevili odpadní systém a dodávku vody v podobě studen již z doby bronzové. Dalším objevem bylo, že o několik tisíc let mladší antické sídlo svou velikostí pravděpodobně dvakrát překročilo bájnou Tróju.

Archeologické naleziště Poliochni - vázy

Archeologické naleziště Poliochni – vázy

Zajímavé je také zjištění, že tu kdysi vládly bojovné ženy, podobné Amazonkám. Tato skutečnost je doložena skalní rytinou, na níž je zobrazena žena s lukem. Sídlo bylo chráněno až pětimetrovými zdmi s otvory pro lukostřelkyně.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Archeologické naleziště Poliochni

Klikněte pro zobrazení nabídky Archeologické naleziště Poliochni: zájezdy nebo Archeologické naleziště Poliochni: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou v destinaci Archeologické naleziště Poliochni!