Zdravotní péče

Zdravotní péče v Itálii odpovídá evropským standardům. Jsou zde patrné rozdíly v poplatcích a čekací době mezi soukromými a veřejnými zařízeními.

Pokud jde o hrazení nákladů zdravotní péče, v minulosti platilo doporučení, aby se před každou cestou do Itálie uzavřelo především pojištění léčebných výloh a výloh na repatriaci (tzv. cestovní zdravotní pojištění). Bezplatná lékařská péče byla českým občanům dříve poskytnuta jen při první pomoci ve státních zdravotnických zařízeních. Další léčení v nemocnicích bylo poskytováno pouze za úhradu, ve výši od 300,- EUR na den, podle typu zařízení a péče.

Nemocnice v Itálii

Nemocnice v Itálii

Vzhledem k tomu, že od zavedení Evropského průkazu zdravotního pojištění uběhla relativně krátká doba, některá zdravotnická zařízení v Itálii s touto změnou nemusí být obeznámena. I z tohoto důvodu lze  nadále doporučit sjednání cestovního zdravotního pojištění, jež navíc může mimo jiné pokrývat i některé výlohy nad rámec zdravotního pojištění držitelů Evropského průkazu zdravotního pojištění.

Cena cestovního pojištění

Cestovní pojištění začíná již na něco více než je deset korun na den a může vás ušetřit velkých nepříjemností. Pokud pojištění máte a něco se vám stane, volejte své asistenční službě – její operátoři vás nasměrují do správného zdravotnického zařízení a pomohou vám vyřídit formality.

V Itálii se můžete spolehnout i na kartičku své zdravotní pojišťovny, je přitom jedno, jestli jste klientem VZP nebo relativně malé Revírní bratrské pokladny. Počítejte však s tím, že zdravotní pojišťovny v takovém případě neposkytují žádnou asistenci a s řešením zdravotního problému se tak budete muset vyrovnat sami.

Systém evropského zdravotního pojištění funguje ve zdravotnických zařízeních Azienda Sanitárka Locale – ASL. Turisté by však měli počítat s tím, že zvláště na jihu země nejsou státní zařízení vždy pohodlně dostupná. Ve vyhledávaných oblastech Itálie existují i speciální zdravotnické služby pro turisty (Serfvizio di guardia turistica).

S Evropským průkazem zdravotního pojištění (kartička vaší pojišťovny) se můžete obrátit přímo na lékaře. Výše spoluúčasti záleží na regionu, může dosahovat až několika desítek eur. Průkaz budete předkládat i v lékárně při vyzvedávání předepsaných léků. V Itálii se přes Evropský průkaz zdravotního pojištění účtuje celkem běžně. Většinou i pohotovost, někdy dokonce doprava sanitkou do nemocnice. Ale pozor – týká se to pouze státních zařízení.

Pokud navštívíte nesmluvní lékařské zařízení, budete muset náklady za ošetření uhradit sami. Také léky musíte platit vždy v hotovosti. V Česku pak požádáte svou zdravotní pojišťovnu o proplacení nákladů. Nemáte však jistotu, že uhradí vše v plné výši. V každém případě si uchovejte originály všech účtenek a lékařských zpráv, budete je k jednání se svou pojišťovnou potřebovat.

Kolik stojí léčba v Itálii?

Infarkt: 2500 – 3000 EUR

Alergická reakce: 700 – 750 EUR

Ošetření zubu: 320 – 350 EUR

Angína: 160 – 200 EUR

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Itálii

Klikněte pro zobrazení nabídky Itálie: zájezdy nebo Itálie: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou do Itálie!