Achillion (Ahillio) je klasicistický zámek císařovny Elizabeth von Österreich, hraběnky z Bayernu, přezdívané Sissi. Nalézá se asi 7 kilometrů jižně od Kérkyry u vesnice Gastoúri. Zámek byl postaven z popudu císařovny Sissi, která si ostrov zamilovala při svém léčebném pobytu.

Zámek Achillion

Zámek Achillion

Se stavbou bylo započato na místě bývalé benátské Villy Brila neapolským architektem Rafaele Caritem  roku 1888. Přestože bylo investováno 9 milionů zlatých franků, bylo vytvořeno dílo nevalné umělecké hodnoty. V okamžiku, kdy byl zámek v roce 1892 dokončen, se však císařovnin sen o „pohádkovém sídle“ rozplynul. Ctitelka a obdivovatelka starého Řecka, antiky a mýtů své sídlo pojmenovala podle bájného hrdiny Achillea, jehož obdivovala nejvíce.

Neuplynul ještě ani rok od dokončení a majitelka již hledala kupce. Prodat zámek se však podařilo vdovci Františku Josefovi až roku 1907 Wilhemovi II., za zprostředkování řeckého krále. Ještě ve stejném roce byl zámeček renovován a zčásti nově zařízen.

Achillion

Achillion

Po první světové válce sloužila budova jako karanténa pro francouzské vojáky. Později, za diktatury generála Pángalose v letech 1925 – 1926, byla zničena většina vnitřního zařízení. Ani 2. světová válka se zámku nevyhnula. Nejdříve zde měla své místo řecká vojenská nemocnice a později byl obsazen italskými a německými vojsky.

V roce 1962 bylo v zámku otevřeno kasino, které zde sídlí dodnes. Nachází se tu rovněž muzeum, připomínající především císařovnu Sissi. V roce 1994 byly ukončeny renovace trvající několik let.

Zámecké zahrady

Zámecké zahrady

Nejkrásnějším místem na zámku jsou vyhlídkové terasy s palmami, odkud se návštěvníkům naskytne překrásný pohled na Kérkyru a okolí. U zámku se rozkládá také rozlehlý park. Pod zámkem se na pobřeží, asi 1 kilometr od Péráky, nachází kamenné molo a zbytky můstku, po kterém císařovna vystupovala z lodi přímo k Achilliónu.

V areálu zámku Achillion

V areálu zámku Achillion

Nutno říct, že na první pohled vypadá zámeček dosti kýčovitě a stejně tak působí i jeho výzdoba či sochy v zámeckém parku. Je však nutno si uvědomit, že je to způsobeno láskou císařovny k antickým bájím a je to tak potřeba i brát. Pokud se od tohoto oprostíte, uvědomíte si, že se jedná o opravdu krásné místo, které rozhodně stojí za to vidět.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Zámeček Achillion (Ahillio)

Zajímala by vás nabídka zájezdů do destinace Zámeček Achillion (Ahillio)? Podívejte se na aktuální nabídku zájezdů či Last minute, které Zámeček Achillion (Ahillio) nabízí. Případně se podívejte i na další zájezdy do Řecka, nebudete litovat!