Flóra Řecka

Území Řecka je z 50% pokryto lesy s bohatou a rozličnou vegetací. Jsou zde k vidění horské jehličnany i přímořský typ vegetace. Na nejvyšším pohoří – Olympu – leží téměř celoročně sněhová pokrývka. V místech nad 2000 metrů, kde leží horské louky, se drží sníh i na konci června. Ve středním klimatickém pásmu je flóra podobná jako u nás.

Olivovníky v Řecku

Olivovníky v Řecku

Rostliny, které rostou ve středomoří, se vyznačují hojným výskytem tvrdolistých dřevin a sukulentů. Střídají se zde smíšené lesy – duby, platany borovice, rohovníky – s keřovitými porosty, takzvanými makchiemi. Řecké makchie jsou vysušené, zelené jsou pouze na jaře.

Významnou roli pro řecké zemědělství hrají olivovníky, fíkovníky, vinice, mandlovníky, ovocné stromy. Pěstují se zde také melouny, brambory, obilí a další zemědělské produkty. Daří se tu palmě datlové.

Fauna Řecka

V Řecku se běžně můžete na cestách setkat s kozami, ovcemi a dobytkem. Nezřídka zejména kozy potkáte v krajině daleko od civilizace, často i vysoko na skalách.

Ve městech i mimo ně je velké množství toulavých psů. Dávejte si dobrý pozor, pokud byste se blížili k nějaké psí smečce. Na motorce či v autě jim ujedete, na kole nebo pěšky se jim raději vyhněte. Většina potulných psů není nijak nebezpečná, rozhodně je ale nehlaďte a ani je nekrmte. Pokud by vás nějaký pokousal či jen drobně poranil, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a nechte se očkovat proti vzteklině. Podotýkám, že vzteklina je 100% smrtelná nemoc a je nutné být očkován do 24 hodin po incidentu.

Řečtí potulní psi

Řečtí potulní psi

Pokud narazíte na jinak relativně neškodné psy ve smečce, situace se radikálně mění. Takovým situacím se dobře vyhýbejte. Pokud se dostanete do situace, kdy vás začnou ohrožovat, v žádném případě neutíkejte (nemáte-li možnost se rychle dostat do místa, kam psi nemohou), vydávejte hluk a volejte o pomoc.

Na ostrovech se vyskytuje velké množství koček, které zde nemají přirozeného nepřítele. Kočky však nejsou nijak nebezpečné.

Zahlédnout můžete hnědého medvěda, rysa, vlka, divoké kozy, lišky a divoká prasata. Na ostrovech převažují plazi, drobní ptáci, želvy, zajíci, křepelky. Na Krétě můžete ještě zahlédnout kozu bezoárovou.

V mořských vodách se nachází, díky nadměrnému rybolovu, málo ryb. Loví se makrely, okouni, murény, krabi, garnáti langusty, chobotnice, sépie. Žijí zde i tuleni a mořské želvy. Zřídka můžete zahlédnout žraloka a delfíny.

Delfíni v Řecku

Delfíni v Řecku

Ochrana přírody

Řecká veřejnost si uvědomuje stále naléhavěji nutnost zákonné ochrany nejhodnotnějších částí přírody a krajiny. Zatímco v roce 1938 tu byly jen dva národní parky, je jich v současné době deset – Zános, Vikos – Aoos, Pindos,  Iti/Oité, Olympos, Parnassos, Parnitha/Parnés, Mikri Prespa, Samaria a Sunio/Súnion. Vstupné do národních parků se nevybírá.

Dále bylo vyhlášeno 19 lesních rezervací, z nichž pro nás nejexotičtější je Palmový háj (Foinikodasos Vai) při východním pobřeží Kréty.

Dalších 11větších rezervací má zachovat významná bažinatá území a mokřady jako biotop vzácného rostlinstva, vodního ptactva, želv a jiných živočichů. Patří k nim například rozsáhlá bažinatá delta řek Evrop a Nestos, jezerní oblasti v severním Řecku, pobřeží Jónského moře u Mesolongi i severněji ležící Ambrakijský záliv. Jsou zařazeny ve světovém seznamu mezinárodně významných mokřadů podle Ramsarské úmluvy.

Létající kláštery Meteora

Létající kláštery Meteora

Do seznamu UNESCO bylo zahrnuto známé skalní město s kláštery Meteora. Národní parky Olymp a Samaria jsou zároveň mezinárodní biosférické rezervace.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Řecku

Řecko je skvělá volba pro strávení dovolené a stojí za návštěvu. Prohlédněte si proto zájezdy do Řecka či aktuální nabídku Last minute a vyberte si, co vás zaujme nejvíce! Stačí kliknout sem a vybrat si :-)