Jídlo na ostrově Mauritius je skutečný zážitek. Mauricius je směsicí několika kultur a tudíž i kuchyně je pestrá, ze tří kontinentů. Mísí se zde kreolská, francouzská, anglická, indická, čínská a africká kuchyně.
Součástí snad každého pokrmu je zelenina, především rajčata, cibule, česnek a koření, hlavně chilli a kari. Kuchyně hojně využívá darů moře – kraby, ryby, chobotnice, škeble, langusty, krevety, ústřice. Velmi oblíbené jsou omáčky (chutney), původem z Francie, nejčastěji obarvovány rajčaty.
Mezi nejlahodnější omáčky patří Vindaye – základem je česnek, podává se studená s vinným octem a hořčičným semínkem a Rougaille – podává se teplá a k česneku se přidávají sladká rajčata.
Prvky francouzské kuchyně lze spatřit také v přípravě králíků na červeném víně – Civet de Lievre (králík na červeném víně).
Indický vliv se zase projevuje v kořenité přípravě kuřat. Vyhlášené místní speciality jsou krevety v chilli omáčce, čerstvý ananas v chilli omáčce, Gratin de Morue (treska na rajčatech), hovězí na žampionech anebo salát s chobotnicí. Mezi speciality patří i muslimský pokrm Biryani, což je směs rýže, koření, masa a brambor. Známý je i kulinářský zážitek v podobě Palmových srdíček, z kterých se připravuje tzv. Milionářský salát.
Ke klasickým jídlům patří dary moře – krabí polévka, ryby na grilu, vařené chobotnice a škeble, grilovaná drůbež. Mnoho jídel se připravuje na lávových kamenech, především místní specialita Roche Carri. Kreolské kari může být s rybami, hovězím i kuřecím masem a podává se s bílou rýží. Čínská kuchyně je levnější, převážně s hovězím masem a černými fazolemi.
K tropické krajině patří také exotické ovoce a Mauricius je rájem pro milovníky ovoce.
Vybrat si můžete různé druhy melounů, avokádo, ananas, mango, liči, papaya, kokosové ořechy a další.
Z typického ovoce se připravují typické mauricijské nápoje, mezi něž patří džusy a různé druhy ovocných koktejlů.
Jelikož je Mauricius velkým producentem cukrové třtiny, patří k tomuto ostrovu samozřejmě i rum, který patří mezi nejlepší a široká je i nabídka rumových koktejlů. Kromě místního rumu se na Mauriciu vyrábí i místní pivo značky Phoenix Beer, které je odborníky i návštěvníky hodnoceno velmi dobře.
Jako všude i na Mauriciu platí nepsaná pravidla stravování: voda se doporučuje pít pouze balená, nápoje pít raději bez ledu.