Ochutnejte Egypt aneb Lahůdky, které byste neměli na dovolené minout
Při cestách do zahraničí pronikáme s nadšením do neznámých kultur a plnými doušky hltáme atmosféru místa. Mezi nejpříjemnější způsoby, jak se seznámit s novým prostředím patří místní kuchyně. Poradíme vám, jaké speciality ochutnat, pokud vás čeká letní dovolená v Egyptě.
Koření tisíce a jedné noci
Národní kuchyně této exotické země vyniká specifickým užití koření. Často se používá máta, koriandr i šafrán. Stejně jako v jiných islámských zemích musíte zapomenout na vepřové maso a veškerý alkohol. Ani ortodoxní masožravci se ale nemusí bát, že přijdou zkrátka. Vaše dovolená se ponese v duchu výborného jehněčího, kuřecího, ryb a hlavně skvěle připravené zeleniny.
Ať už se vydáte do Egypta na vlastní pěst nebo pod ochrannými křídly cestovní kanceláře, na lov autentického egyptského jídla se vydejte do srdce města. Na skvělé pochoutky můžete narazit jak v noblesní restauraci, tak u stánku na tržišti.
Menu pro last minute i dlouho plánovanou dovolenou
Začneme hezky od předkrmu. Tomu se v Egyptě říká mezze. Skládá se z velkého výběru studených pochoutek a omáček. Mezi nejoblíbenější části předkrmu patří humus, cizrnové pyré se sezamem.
Hlavní jídlo dne se podává večer, kdy už není takové vedro. Typickým pokrmem je foul, hnědé rozemleté boby zapečené v chlebové placce. Setkat se můžete také s hustými příjemně kořeněnými polévkami.
Na egyptské dovolené vás také bude všude provázet kebab, většinou jehněčí, a falafell, jakási obdoba karbanátků. Ke všem jídlům se pije černý čaj, k dostání jsou také čerstvé ovocné šťávy, které vás skvěle osvěží v parnu.
Z typických dezertů nesmíte vynechat baklavu, hutnou pochoutku z ořechů, listového těsta a medu. Další typický zákusek je om-ali. Ten lze s velkou nadsázkou přirovnat k chutnější a nadýchanější verzi žemlovky.
Ať už se rozhodnete z egyptské kuchyně ochutnat cokoliv, vaše chuťové buňky si dovolenou jistě užijí. Přejeme vám dobrou chuť a příjemné zážitky.
- Guest napsal(a) před 13 roky
- Musíte se přihlásit, abyste mohli komentovat
Prosím, nejprve se přihlašte.