Už jste se nás párkrát ptali, jestli je lepší si koupit zájezd přímo v cestovní kanceláři a nebo v cestovní agentuře. Často vás zajímá, zda je nákup v cestovní agentuře bezpečný a zda to „riskovat“.

A protože máme zkušenosti jak s prací v cestovní kanceláři tak v cestovní agentuře a protože sami jsme turisté, kteří služby těchto firem využívají, pokusíme se vám přinést aspoň základní informace a tipy, abyste se mohli lépe rozhodnout a udělat si v tom všem pořádek.

Co je to cestovní kancelář a co je cestovní agentura?

Nejprve si však řekněme, co je to vlastně cestovní kancelář, co je cestovní agentura a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Obecně platí, že jak cestovní kanceláře tak i cestovní agentury jsou firmy, které se živí prodejem služeb cestovního ruchu (zájezdů, letenek, ubytování atp.). Laik mezi nimi v podstatě rozdíl na první pohled nepozná, ale je vždy dobré vědět, s kým přesně jednáte.

Cestovní kancelář

Cestovní kancelář je společnost, která má udělenu koncesi (zákonné povolení) k pořádání zájezdů a je řádně pojištěna proti úpadku.

Co to znamená v praxi? V podstatě to, že cestovní kanceláře jako jediné firmy na trhu, mohou pořádat zájezdy. Tzn. mohou sestavovat jednotlivé služby cestovního ruchu (ubytování, doprava, stravování atp.) do balíčků a prodávat je jako celek (tedy zájezdy). K tomu musí mít od státu povolení (koncesní listinu – zveřejňují ji na svých webech) a bezpodmínečně musí mít také uzavřeno platné pojištění proti úpadku. Toto pojištění zjišťuje to, že pokud cestovní kancelář zkrachuje (dostane se do úpadku), bude o její klienty postaráno (tzn. pojišťovna, u které je CK pojištěna, zaplatí návrat klientů do ČR a klienty odškodní). Platné pojištění proti úpadku má drtivá většina cestovek opět na svých webech a na vyžádání jej získáte i od cestovních agentur, které zájezdy dané CK prodávají. Neslyšel jsem o žádné CK, která by podnikala bez platného pojištění proti úpadku, takže tohoto bych se asi neobával.

Zjednodušeně tedy platí, že cestovní kancelář pořádá zájezdy a ty i prodává. K tomu potřebuje mít koncesi a pojištění proti úpadku.

Cestovní agentura

Cestovní agentura je prodejcem zájezdů cestovních kanceláří.

Cestovní agentura je firma, která nemůže sestavovat zájezdy (s výjimkou jednodenních zájezdů), ale může vám jednotlivé služby cestovního ruchu nabízet samostatně (tzn. můžete si u ní koupit samostatné ubytování, dopravu atp.). Cestovní agentury se proto živí jako prodejci zájezdů, které pořádají cestovní kanceláře. Nepotřebují k tomu koncesi (protože nevytváří zájezdy) a nepotřebují ani pojištění proti úpadku (protože jste při nákupu zájezdu u cestovní agentury kryti pojistkou cestovní kanceláře).

Zjednodušeně tedy platí, že cestovní agentura pouze prodává zájezdy, které pořádají cestovní kanceláře. Nepotřebuje mít koncesi a nepotřebuje ani pojištění proti úpadku.

Koupit zájezd v cestovní agentuře nebo v cestovní kanceláři

Koupit zájezd v cestovní agentuře nebo v cestovní kanceláři

Z čeho žijí cestovní kanceláře?

Cestovní kancelář vydělává na tom, že je schopna nasmlouvat služby obvykle o něco levněji, než jste schopni si je nasmlouvat vy sami a proto si k ceně může dát marži. Právě tato marže je pak jejím výdělkem. Marže cestovních kanceláří jsou různé, nicméně v poslední době je velký tlak na cenu a tak cestovní kanceláře mají marže poměrně hodně nízké (20-30%, ale z těch obvykle nemají vše – viz dále).

Z čeho žijí cestovní agentury?

Cestovní agentura prodává zájezdy cestovek. Tyto cestovky jim pak za každý zprostředkovaný zájezd zaplatí provizi, a to je právě hlavní příjem cestovní agentury. Obvykle jsou provize v rozmezí 6-11% a tyto provize platí cestovky ze svých marží. V reálu tak ze zájezdů mají cestovky nikoli oněch 20-30%, ale spíše 10-20%.

Proč existují cestovní kanceláře i cestovní agentury?

Důvodů je více, ale ten původní a hlavní je jednoduchý – velké množství lidí preferuje nákup zájezdu v kamenné pobočce. Jenže provozovat kamennou pobočku je nákladná záležitost a mít pobočky v každém větším měste je prakticky nereálné. Proto cestovní kanceláře mají obvykle jen jednu či pár poboček a zbytek republiky jim pokrývají svými prodejnami cestovní agentury. Díky tomu si můžete v Plzni v nějaké cestovní agentuře koupit bez problému zájezd od ostravské cestovní kanceláře s odletem z Prahy a nebude to pro vás v ničem žádný problém.

Jinými slovy tedy platí, že cestovní agentury tvoří prodejní síť cestovních kanceláří a pomáhají jim prodávat zájezdy po celé republice, a to i tam, kde by daná cestovka jinak prakticky nic neprodala, protože by o ní lidé nevěděli.

A platí to i v dnešní době internetu, kdy si můžete jednoduše objednat zájezd od cestovky z druhé strany republiky online. Jenže na webech cestovních agentur budete mít daleko větší výběr z nabídek více cestovek, tak proč toho nevyužít?

Je nákup u cestovní agentury dražší než v cestovní kanceláři?

Ne. Důvodem je to, že cestovní agentury prodávají zájezdy za stejnou cenu jako cestovní kanceláře. Některé cestovní agentury a cestovky nabízí různé benefity, jako je parkování na letišti zdarma nebo pojištění zdarma atp., ale jsou to vesměs jen drobnosti, protože marže cestovek a provize agentur není tak velká, aby si mohli dovolit nabízet větší dárky a bonusy.

Má nákup v cestovní agentuře nějaké výhody oproti nákupu v cestovce?

Ano a ne málo. Výhody jsou v tom, že v cestovní agentuře na jednom místě můžete srovnat nabídky desítek či stovek cestovních kanceláří a nejste tak omezeni jen na nabídku jedné cestovky.

Velkou výhodou pak může být i to, pokud s danou agenturou již máte nějaké zkušenosti a nebo na ni máte doporučení – taková agentura se o vás postará, její pracovníci vám pomohou/poradí s výběrem zájezdu a nebudou to dělat jen z toho důvodu, že u některé cestovky mají vyšší provizi než u jiné. Určitě nedoporučuji nákup u velkých cestovních agentur, pro které budete jen jedním z desítek tisíc klientů. Navíc se u nich točí desítky a stovky zaměstnanců, kteří jsou jen brigádníky, o destinacích vůbec nic neví a snaží se vám jen prodat. Když se na velkou agenturu obrátíte za rok, budete jednat s někým úplně jiným, kdo o vás nic neví.

Mé vlastní zkušenosti a zkušenosti mých známých s velkými agenturami jsou opravdu hrozné – bylo nám kolikrát do očí lháno, jen abychom zájezd koupili (dokonce jsem slyšel i příběh o tom, že jednu pánovi na vozíčku bez váhání o jednom hotelu tvrdili, že je bezbariérový a na místě samozřejmě zjistil, že není, takže se celou dovolenou pachtil se schody), člověk si nepřipadal jako klient, ale jako oběť.

To se mi u malých agentur nikdy nestalo, naopak se o mne starali, zajímali se, zda cokoli nepotřebuji a vždy mi dobře poradili. Několikrát mne upozornili i na to, že vybraný zájezd je sice za dobrou cenu, ale s ne příliš dobrou cestovkou a doporučili mi jiný zájezd, který byl sice o trošičku dražší, ale dopadl přesně tak, jak jsem si přál, čili za mne spokojenost.

Takže dejte na doporučení a udělejte si s prodejcem dobré vztahy, vrátí se vám to!

Co však určitě nedoporučuji dělat – pokud s nějakou agenturou komunikujete a ona se vám snaží nabízet zájezdy a hledá pro vás ty nejzajímavější nabídky, je slušnost si u ní zájezd nakonec i koupit. Představte si, že v práci děláte něco pro klienta, snažíte se, týden s ním komunikujete a on vám pak ani nenapíše a danou službu si koupí jinde. Moc by vás to asi nepotěšilo, že? Bohužel i s takovým jednáním se cestovní agentury a kanceláře běžně setkávají. Proto pokud někde najdete lepší nabídku, pošlete ji do agentury, se kterou komunikujete – buď vám nabídnou to samé (nebo nabídnou třeba i nějaký bonus) a nebo se omluví, že toto zajistit neumí. Určitě je to férovější, než se jim už neozvat a nakoupit jinde.

Je nákup v cestovní agentuře bezpečný?

Ano, pokud jste aspoň trošku obezřetní. Při nákupu si stačí ohlídat tyto kroky a nemusíte se ničeho obávat:

  1. cestovní kancelář, která váš zájezd pořádá (zjistíte z cestovní smlouvy, kterou vám agentura pošle k podpisu), musí být řádně pojištěna – stačí si u cestovní agentury vyžádat aktuální kopii pojistné smlouvy cestovní kanceláře.
  2. domluvte se s cestovní agenturou, že chcete vaše peníze poslat přímo do cestovky – některé cestovní agentury toto považují za standard a nabízí vám to automaticky, pokud je to v danou chvíli možné.
  3. ověřte si po zakoupení zájezdu, že o vás cestovní kancelář ví a že je u nich vše v pořádku

Uděláte-li tyto tři kroky, můžete být v klidu, vše je bez problému. A i pokud tyto kroky neuděláte, nemusíte mít obvykle žádné obavy. I kdyby se stalo, že by cestovní agentura vaše peníze zpronevěřila, bude se na vás vztahovat pojištění cestovní kanceláře, od které jste zájezd koupili. Důvodem je to, že smluvní vztahy mezi cestovkou a agenturou vás nemusí zajímat a v momentě, kdy agentuře pošlete peníze s podepsanou smlouvu a ona vám ji potvrdí, má to stejnou váhu, jako kdybyste smlouvu uzavřeli rovnou s cestovní kanceláří.

Samozřejmě v praxi se to může lehce zkomplikovat, ale není nutné malovat čerta na zeď.

Závěrem

Nakupování zájezdů v ČR není nic složitého, nicméně určitě doporučuji nakupovat dovolenou u cestovních agentur, které nabízí větší výběr zájezdů. Osobně bych se vyhnul velkým agenturám, pro které jsou klienti jen čísla a se kterými si nikdy nevybudujete lepší osobní vztah. Určitě dejte na doporučení a obraťte se na agenturu, se kterou má někdo ve vašem okolí dobrou zkušenost. S prodejcem si vytvořte dobrý vztah a uvidíte, že vám vždy vyjde maximálně vstříc a pokusí se vám vždy dobře poradit!

A dobrá rada v tomto případě může znamenat rozdíl mezi dobrou a krásnou dovolenou – a to už za to přece stojí 🙂

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!