Všichni jsme jen lidé a každý z nás může někdy něco zapomenout. Problém nastává, pokud jste zrovna v zahraničí a ona opomenutá věc je třeba peněženka s doklady. Rozhodně ale nepotěší ani zapomenutá kabelka, kufr a nebo třeba zrcadlovka s fotkami z celé dovolené (čert vem zrcadlovku, tu si můžete koupit znova, ale vaše fotky si v obchodě prostě nekoupíte).

Co v takové situaci dělat, jak ztrátě dokladů či věcí předejít a jak minimalizovat případné ztráty? Čtěte dále!

Co tedy dělat při ztrátě dokladů či jiných věcí v zahraničí?

Asi nejhorší situace vzniká v momentě, kdy v zahraničí ztratíte peněženku s doklady nebo je vám odcizena. Vždy sice záleží, co je jejím obsahem, ale obecně se předpokládá, že v ní máte peníze, doklady a platební karty (doufáme tedy, že u nich nemáte napsaný PIN, to opravdu nedělejte). Při ztrátě peněženky postupujte následovně:

  • nejdůležitější je zachovat klid a chladnou hlavu. Nic hrozného se neděje, dopady můžete minimalizovat.
  • pokud jste v peněžence měli platební karty, snažte se okamžitě kontaktovat banku a tyto karty zablokovat – do banky buď volejte (často mají speciální čísla na blokování karet, ale volat lze i na běžnou zákaznickou linku) a nebo se hned připojte na internet a kartu zablokujte v internetovém bankovnictví. Jakmile budete mít toto hotovo, máte půl starostí za sebou.
  • dalším krokem je, v případě, že vám byly doklady odcizeny, kontaktování policie (mějte na ni uloženo telefonní číslo) a nahlášení ztráty dokladů a sepsání protokolu (bude se vám hodit, máte-li cestovní pojištění, které pokrývá i ztrátu dokladů či dalších osobních věcí)
  • pokud vám byly odcizeny doklady a nemáte žádné záložní, kontaktujte zastoupení české republiky v zemi, ve které se nacházíte (kontakty na zastupitelské úřady ČR naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR) a požádejte je o pomoc a asistenci v dané situaci.
  • pokud jste zůstali po ztrátě peněženky s hotovostí a zablokování karet zcela bez peněz, nezoufejte. Existuje možnost, aby vám peníze poslali známí či příbuzní z ČR, a to pomocí služby Send Money Online od Wester Union, která se v těchto okamžicích opravdu hodí. Jen pozor, budou po vás potřebovat nějaký průkaz totožnosti, proto se opravdu řiďte radami níže v tomto článku o tom, jak předejít těmto nepříjemným situacím.
  • kontaktujte asistenční službu pojišťovny, u které máte cestovní pojištění (které ideálně zahrnuje i krytí pro případ ztráty dokladů) a dořešte s ní další postup.

Ztratíte-li své osobní věci, je situace mnohem jednodušší, protože jde zpravidla „jen“ o peníze. V každém případě je rozumné kontaktovat policii a ztrátu nahlásit a sepsat protokol. Bude se vám hodit, až budete tuto škodní událost uplatňovat u pojišťovny, u které máte cestovní pojištění, které by ideálně mělo krýt právě i ztráty osobních věcí.

Pokud se vám „poštěstí“ zapomenout si věci v autobuse, vlaku nebo třeba v taxi (to je asi nejlepší varianta), okamžitě volejte na dispečink společnosti, která daný dopravní prostředek provozuje. Samozřejmě, pokud budete zrovna někde v Indonésii na Bali a pojedete autobusem typu bemo, který je v podstatě soukromý nebo pojedete v Bangkoku taxíkem, který bude mít také soukromého vlastníka, žádného dispečinku se nedopátráte. Ale jinak může právě dispečink pomoci v nalezení ztracených věcí – stačí nahlásit odkud kam jste jeli, cca kdy (nebo říct číslo účtenky či řidiče na ní uvedené) a dispečink se může pokusit s řidičem spojit a zjistit, zda máte štěstí a věci jsou stále na místě a nebo je již pozdě. Pochopitelně – čím dříve ztrátu zjistíte, tím lépe.

Co dělat při ztrátě dokladů v zahraničí

Co dělat při ztrátě dokladů v zahraničí

Jak ztrátě věcí či dokladů v zahraničí předejít?

Asi nejdůležitější radou je klasické „dávejte si pozor na své věci“ 🙂 Ale to je asi každému jasné, takže pojďme na další bod.

V některých destinacích se poměrně dost krade, takže je více než rozumné mít takzvanou tělovou (nátělní) peněženku, kterou můžete nosit pod oblečením přímo na těle a v ní mít doklady a část hotovosti. Zbylou hotovost a další dokumenty pak mějte v klasické peněžence. Onu tělovou peněženku mějte jen jako „zálohu“ pro případ, že by se něco opravdu stalo. Stojí pár stovek (viděla jsem ji i za 99 Kč), tak neváhejte a kupte si ji.

VELICE důležitou radou, kterou každý zná, ale zdaleka ne každý ji dodržuje, je to, abyste své doklady měli ideálně na více různých místech. Jedete-li do zahraničí, je rozumné vzít si s sebou pas i občanský průkaz (ať už jedete do Řecka, kam vám stačí jen občanka a nebo do Thajska, kde zase potřebujete jen pas), jeden doklad nosit u sebe a druhý mít uložený např. v hotelu pro případ, že byste jeden z dokladů ztratili. Je lepší mít aspoň nějaký doklad v záloze.

Rozumné je také mít své doklady naskenované a vytištěné. Někdo preferuje uložení těchto dokladů v hotelu pro případ, že byste originály ztratili, tak abyste měli aspoň něco v ruce. Někdo na to jde naopak – nosí u sebe právě tyto vytištěné kopie a originály má schované v hotelu. Obě tyto varianty jsou OK, ale je pravda, že při kontrole policii zajímají originály, nikoli kopie (v případě zájmu jim to ale můžete vysvětlit a originály doložit).

Není vůbec špatně, když budete mít naskenované doklady uložené třeba v emailové schránce, odkud si je můžete kdykoli vytisknout, bude-li to potřeba.

Nejčastěji lidé ztrácí své věci právě v dopravních prostředcích. Proto velice dbejte na to, abyste své věci měli vždy na očích. Ideální je nemít batoh na zádech, ale přehodit si jej na břicho, abyste jej měli pod kontrolou. Zejména ve velkých městech řádí často organizované skupiny zlodějů, kteří jsou opravdu neskutečně šikovní a dokáží vám prohledat kapsy během pár vteřin, aniž byste si čehokoli všimnuli. Proto dávejte pozor především v přeplněných vozech např. metra, kterým se nejlépe vyhýbejte a jezděte vozy, kde je více místa a kde budete spíše cítit, že se vám někdo dobývá do kapes. Zajímavé způsoby, jak obrat nic netušící obět o obsah kapes, spočívá v tom, že do vás někdo v dopravním prostředku žduchne a vy v momentě, kdy ztrácíte rovnováhu, přestanete sledovat, co se okolo vás děje. A právě v tu chvíli vám nenechavec projede kapsy a ukradne mobil, peněženku či další věci. A pokud se ptáte, jak může vědět, které kapsy vybrat, tak na to je odpověď zcela jednoduchá – všimněte si, že když v metru zazní varování před zloději a tom, že si máte hlídat své osobní věci, většina lidí si bezděčně ošahá ta místa, kde má právě mobil, peněženku či jinou cennost uloženu. Zloději tak mají o to jednodušší práci, protože přesně ví, na co se zaměřit a jdou v podstatě najisto.

Velice často se stává, že si lidé zapomenou své věci v metru, autobuse, vlaku či v taxi bez přičinění někoho dalšího. Proto při vystupování z dopravního prostředku raději 2x zkontrolujte, že opravdu všechny věci máte s sebou i kdybyste byli ve stresu a nebo vás zrovna někdo obtěžoval (prodejce, nějaký performer/kejklíř/žebrák apod. – jednoduše jej buď přestaňte vnímat a soustřeďte se na kontrolu svých věcí a nebo mu dejte jasně najevo, že zrovna na něj opravdu nemáte čas). Jakmile vystoupíte a třeba autobus odjete, už bude pozdě. Prevence je v tomto případě nejdůležitější a nejefektivnější způsob, jak se ztrátě svých věcí vyhnout. Pak již totiž zbývá většinou jen spoléhat na slušnost a poctivost nálezců, což je sice věc, která v zahraničí poměrně funguje, ale spoléhat se na ni rozhodně nedá.

Objednáváte-li si taxi, nevybírejte jen ty nejlevnější a nezapomeňte dát taxikáři spropitné. Takový člověk vám spíše vaše případně zapomenuté věci vrátí. Rozumné je také objednávat si taxi přes recepci hotelu – nemusí to být nejlevnější varianta, ale hotely mají s taxislužbami obvykle dohody, znají se a mají s nimi dobré zkušenosti. I to může pomoci přispět k tomu, že se vámi opomenuté věci k vám zase dostanou.

Velice rozumným způsobem, jak trošku zvýšit šanci, že se k vám ztracená věc dostane zpět, je její označení štítkem s vaším jménem, telefonem, emailem či adresou. Přecijen slušní lidé stále existují (a ač se to někdy nezdá, je jich na světě pořád většina) a když budou vědět, jak vám věc vrátit, udělají to. Oblíbenou světovou službou, která umožňuje vrácení ztracených věcí (a získání odměny) je RewardTag.com, kam se můžete zaregistrovat.

Jak minimalizovat ztráty ze ztráty věcí či dokladů v zahraničí?

Samozřejmě – minimální ztráty budete mít, když nic neztratíte, takže dbejte především na prevenci. Pokud se ale již stane,  že někde něco ztratíte či vám to bude odcizeno, pak pro minimalizaci dalších ztrát postupujte dle pokynů výše (především jde o blokaci platebních karet).

A druhý hlavní způsob, jak můžete minimalizovat ztráty, vám nabízí již několikrát zmíněné cestovní pojištění. Při jeho vyřizování se nezapomeňte podívat i na to, jaké jsou limity plnění pro ztracená či odcizená zavazadla a jaké podmínky daná pojišťovna na úhradu nákladů má. Nejčastější výše plnění je do 5000 Kč, což pomůže pokrýt nákladu v případě oblečení a dalších běžných věcí. Pokud s sebou ale taháte fotografické vybavení za 30 000 Kč a nebo notebook za 20 000 Kč, popřemýšlejte, zda by nebylo rozumné vybrat si pojištění, které nabízí pojistné plnění v odpovídající výši.

V každém případě se snažte podobným situacím předcházet a vyhýbat se jim. Držíme palce, ať se vám to daří co nejdéle to bude možné!

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!