Vyrazíte-li z pláže Porto Katsiki směrem na jih, po cirka 4 kilometrech dorazíte na nejjižnější místo Lefkady – maják Akratas na mysu Doukato.

Vysoká skaliska mysu Doukato

Vysoká skaliska mysu Doukato

Cesta sem byla ještě před několika lety prašná a obtížně sjízdná, takže se k mysu muselo jít pěšky několik kilometrů (pokud jste neměli terénní auto), což v horku řeckého Slunce nebylo nic extra záživného.

Dnes sem již vede krásná asfaltka, která se vine po vysokých útesech, odkud se naskytují úžasné výhledy na útesy, moře a maját Akratas.

Mys Doukato

Mys Doukato

Celému ostrovu Lefkáda daly jméno bílé křídové útesy na jižní špičce mysu Doukato („levkos“ znamená řecky „bílý“). Na západním výběžku mysu Doukáto podle pověsti ukončila svůj život básnířka Sapfó. Sapfó se narodila kolem roku 600 před naším letopočtem a sem se dostala ze severoegejského ostrova Lesbos (Mytilíni). Jejím povoláním byla výchova mladých dívek. Zamilovala se do mladíka jménem Faón, ale ten její lásku neopětoval. Sapfó proto podle legendy skočila z tohoto nejvyššího útesu na ostrově do moře.

Mys Doukato s majákem Akratas

Mys Doukato s majákem Akratas

Archeolog W. Dörpfeld objevil v blízkosti útesů zbytky Apollónova chrámu. Také Apollónovi kněží se zde prý občas vrhali do moře. Staří Řekové nazývali odvážný skok „katapontismos“. Vynalézavé hlavy si prý při něm připevňovaly pod tělo nějakou živou velkou drůbež.

Nejlepší pohled na mys Doukato a maják Akratas je z výletního člunu.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Mys Doukato a maják Akratas

Máme pro vás aktuální zájezdy do destinace Mys Doukato a maják Akratas a nebo další spoustu zájezdů do Řecka. Podívejte se i na aktuální Last minute pro destinaci Mys Doukato a maják Akratas a vyberte si tu nejzajímavější nabídku!