První a zároveň jeden z největších řeckých kamenných chrámů archaického období. Bohužel se z tohoto Artemidina chrámu z roku 590 před naším letopočtem mnoho nedochovalo. Nejdůležitějším nálezem nejenom tohoto chrámu, ale ostrova vůbec, je nález západního štítu, nazývaného též Gorgo podle Gorgo medúzy, ústřední postavy této skulptury.

Pozůstatky Artemidina chrámu

Pozůstatky Artemidina chrámu

Z památek na tento svatostánek je nutné vyjmenovat především fragmenty oltáře samého, zbytky sloupů, část dlážděné cesty a základové sloupy pouze dvoupatrového stylobatu. Chrám byl objeven Francouzi při vyhledávání místa pro výstavbu bašty v letech 1812 – 1813. Tito však ruinám nevěnovali velkou pozornost, neboť se zde nenacházely žádné „cenné předměty“. Na znovuobjevení se čekalo dalších téměř sto let. Roku 1911 zde byl proveden dosti podrobný, avšak neúplný archeologický průzkum, na němž se podílel také císař Wilhelm II. Další následovaly pak v letech 1914, 1920 a 1985.

Na prodloužené střední ose chrámu se necelých sto metrů východně nachází ranně křesťanský ženský klášter Ajíoji Theodóroi. Tento klášter byl vystavěn mezi 5. a 8. stoletím na místě, které bylo s největší pravděpodobností křesťany uctíváno ještě před výstavbou dnešních budov.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Kerkyra – Artemidin chrám

Klikněte pro zobrazení nabídky Kerkyra – Artemidin chrám: zájezdy nebo Kerkyra – Artemidin chrám: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou v destinaci Kerkyra – Artemidin chrám!