0
0

Dobrý den,

prosím o informaci, zdali může moje manželka vycestovat s platným  pasem (do roku 2024), ve kterém má ale uvedeno jméno za svobodna.

Máme již rezervovanou letenku a další v místě destinace na další let. Jména uvedeného v pase jsem se všiml pozdě.

Děkuji za informaci.

Michal

 

0
0

Ahoj Michale,

je to tak, že pokud je cesta uskutečněna do 3 měsíců od změny příjmení (od svatby), tak může manželka klidně vycestovat na starý pas. Pokud je to více než 3 měsíce a narazíte na úředníka vola, může to být problém.

Záleží taky na tom, zda rezervace letenky je na příjmení, které má manželka v pase a nebo zda je letenka už na nové příjmení. Pokud se to shoduje, je to riziko menší, ale osobně bych doporučil:

  • zažádat o nový pas (pokud letíte za déle než měsíc), určitě ale nežádejte o rychlopas, je pro daleké destinace na dvě věci
  • nebo požádejte leteckou společnost o změnu příjmení (pokud se příjmení na letence a ve starém pase neshoduje). V nejhorším to můžete zkusit vyprosit přímo na letišti, když vám budou vystavovat letenky. Pokud budete mít trošku štěstí na ochotného asistenta, tak vám vyjde vstříc.

V každém případě bych doporučil manželce, aby si s sebou vzala kopii rodného listu.

No je to zapeklitá situace, snad jsem trošku pomohl.

Ondra, MAHALO.cz

  • Ondra, MAHALO.cz
    Ještě doplním, že problém bych čekal spíše v rámci EU, kde však manželka může v pohodě cestovat na novou občanku. Pokud letíte někam dál, myslím si, že tamější úředníci by to až tak řešit nemuseli (pokud teda neletíte třeba do USA, kde si nejsem úplně jist, jak moc mají propojené databáze). Znám lidi, co na starý pas jezdili léta a problém neměli, takže pokud nemáte čas to řešit a s aerolinkou se nedomluvíte, tak bych letěl a hodil to za hlavu. S tím rodným listem, novou občankou, případně řidičákem by se to mělo dát vždycky nějak ukecat :-)
0
0

Moc děkuji Ondrovi za info. Jenom doplním, že letenky jsou rezervovány na jméno, které je uvedeno v pasu. To jméno v pase je na  příjmení, které měla v bývalém manželském vztahu. Nové příjmení má na od 30.9.2016.  Letenka je rezervována na konec března. Z Bangkoku máme poté přelet na jiný ostrov. Rezervace letenek z Bangkoku je též na staré jméno, které je uvedeno v pase. Tolik na upřesnění.   M.

  • Ondra, MAHALO.cz
    V tom případě bych neváhal a hned bych si vyřídil nový pas. Času je na to dost a je lepší to vyřešit a mít klid, než se zbytečně stresovat, jestli náhodou nebude nějaký problém. Naštěstí letíte za dlouho a je prostor to v klídečku vyřešit :) Tak šťastnou cestu!
Zobrazuji 2 výsledky
Vaše odpověď

Prosím, nejprve se .