Probuzeni tezko-rict-kdy. V pokoji tma jak v pytli, kolegyne pry ze je 11 a ze zas h@vno stihnem. Ja ze co jsme to meli stihnout? Ona pry no jo, ty bys nezmeskal jen dalsi jidlo. Tak ze pry jdeme do toho Wuhou, coz je budhisticky chram 50m od naseho hostelu. A ze jestli rychle vstanu, muzem na dumplingy nez pujdem do chramu. Ja zda by neslo vynechat chram, stihnout dumplingy a ze bych pak dohnal s cestopisem, bo je 8 den a ja jsem u ctvrteho. Ona ze nemam psat <>iny na x stranek, stejne to nikdo necte a nikoho ty moje kraviny nezajimaji. Ja ze za to nemuzu, pisu co vidim a nemuzu za to, ze ona vidi jen turisticke atrakce. Ona ze vidim jen jidlo a postel. Ja ze ona vidi jen pocet nafocenych fotek ve fotaku a odfajfkovany itinerar. Tak jsme si krasne pokecali, ja se mezitim probudil a natahl hadry a ze uz muzem jit. Kolegyne si dava ve stejnem bufiku ty stejne dumplingy, bo nebyly ostre, ja si davam dumplingy, co jsou v menu hned vedle jejich a k tomu nejake nudle co ma zena na stole a snida jimi (nebo obedva?). A pivo. Neni nad chlast kratce po probuzeni. Dumplingy jsou podobne tem od kolegyne, jen je v nich IMO vice zazvoru a omacka je mene oleje a vice chilli. Nudle jsou ale lepsi, protoze je tam vice vyvaru, mene oleje a jsou pokryte kousky hoveziho masa a asijskou zeleninou. Takze nic noveho, ale zlepsene vcerejsi, mnam.
Vstupne do Wuhou je 60Y. Zasrani budhisti, nemaji neco ve vire, ze se maji odpoutat od pozemskych starosti? Mnisi tady vypadaji, ze se odpoutali maximalne od veskere prace a meditace a naopak se pripoutali k jidlu a spani. Se lesknou jak kocouri v reklame Whiskas. S takovym vstupnym a temi davy turistu, co sem furt jezdi se ani nedivim. Kolegyne foti o106 a barometr dobre nalady ji uz je videt i nad hlavou. Chodime mezi davy, sednout tradicne neni kde, vsude sochy budhistu (taky pekne baculatych btw), nejake zvere, par kadidel, nejaka zahrada, ze ktere clovek moc nema kvuli proudum lidi kolem. Pulhodiny az hodinu chodime, natocim si vyzrane japonske kapry v rybniku, bo jsou vypaseni, ze sotva se vubec hybou. V zahradce vzadu horko, v rohu delaji nejakou rekonstrukci, takze stavebni bordel. Areal chramu i se zahradou ma mit 140 000 ct. metru, ale nevim, kde najit prazdne, klidne misto a aspon na chvili si sednout a mit minutu klid. Takze si to odchodim a hledam v LP, kde je ta ulice, kde prodavaji ruzne “fast snack”, cesky tim mysli snad “jednohubky”? A ona ta ulice je hned vedle chramu, za zdi.
Po projiti se zahradou vychazime bocnim vychodem primo na tu ulici. A jeje. Fakt je treba mit LP a nejakeho obecneho tristickeho pruvodce, najit spolecne mista a tem se vyhybat, bo je tu lidi fakt jak sr@cek na 3m sirokou “cestu”. Po stranach suvenyry, cetky, jidlo. Kolegyne se rozbiha hledat nejaky naramek a pohledy, ja zkoumam, co ze tu prodavaji za tradicni rychle jidla. No, je tu toho fakt mraky. Co stanek, to trochu jine jidlo. Majitel vsech je beztak stejny clovek, jen roztridil sortiment takhle, aby nebyla konkurence a nasadil turisticke ceny. Jsou tu stanky s ruznymi ala hotpoty, s uzenymi veprovymi, kachnimi a vsemi ostatnimi druhy masa. Je tu stanek s pecenym, varenym a smazenym sortimentem vsech veprovych vnitrnosti (ledviny, jatra, plice, slezina, jazyk, zaludek, kopyta), kachnich (jazyky, mozky, nohy, zaludky, kridla, nohy), varene kureci casti no atp. z masovych. Proto jsem chtel ty dumplingy, abych tu nemel hlad a abych reagoval spravnym zpusobem na takove ohavnosti jako dat si na obed 10 kachnim jazycku nebo veprove ledviny. Rodicum to kdysi davno ani pes nezral, dokud malem nechcipal hlady, a tady to prodavaji lidem. Ale zase tady neprijde snad ani kopyto nazmar, vsecko se sezere. I parohy od byka urcte nadrobi a udelaji z nich nejaky dumpling nebo nudle… Eeh, radsi myslet pozitivne. Vyhlizim si nejake jarni avitky, beru 3, kolegyne chce nejake tmave ryzove koule na spejlich. Moje zavitky jsou dvou druhu – jeden typ s nakrajenou, osmahlou redkvi, soli a chilli uvnitr. Druhy typ je jejich zelenina na pare, smazene vajicko a nejake nevyrazne koreni. No, prvni typ docela prekvapil jazyk. Ostre a k tomu necekane horke. Druhy typ neni ostry, tak jim zajidam, bo jsme zapomneli si vzit caj a pobliz nic krome techto presne 3x predrazenych stanku neni. Ryzove koule, co ma kolegyne, jsou udelany z extra lepive ryze (ala sushi ryze), cukru a obalene v cukru. Pote se daji do oleje na chvili, az zhnednou a hned po vyndani se obvali v sezamu. Prekvapive mooc dobre a jemne sladke. Prochazime dale ulickou, pres nejaky mustek, dole snad tisic tech zlutych, ruzovych a flekatych kapru. Tihleti maji tlamy velke jak stehno. By mohly polknout pivni flasku. A lidi jim hazou hleba a ruzne ptaci zoby do vody a ti dole lezou jeden pres druheho, aby to jidlo chytli prvni. Nechavam kolegyni pochodit po suvenyrech, sam jdu sehnat nejake pecivo. Nejaka zenska u mostu sice prodava “fish food 2Y”, ale jde o mikropytlicek zrnicek, ze by to nestacilo ani kanarkovi na obed, co teprve tech konim ve vode.
Prvni samoska, jakasi ala bageta a NIC jineho z mouky. 2Y, beru, jdu do supermarketu. Tak tretinovy toustovy chleba 6Y. Si delate kozy. To nemate chleba? Ze ne. Tak kaprici dostanou dezert. Beru nejake susenky dle nejlepsiho pomeru hmotnost/cena a jdu z5 k mostu. Kolegyne netrpelive ceka, opatrne hazime po kouskach tu bagetu. Aa, ona ma nejakou marmeladovou napln, a celkem dobrou. No, kaprici se maji. Cast marmelady vyjidam, at si nezvykaji tam dole. Zenska jak vidi, ze krmime necim jinym nez od ni, mava rukou, ze ne. My ze ok a jen co se otoci, hazime dal. Tak zacina na nas cumet furt, bo pristihuje kolegyni zrovna jak hazi. Tak kdyz prodava dalsi zob, hazim do vody pul bagety. Nekdo se boji pirani? Do vody k tem potvoram dole bych ted fakt nesel. Rvacka jeden pres druheho, kazdy otevrenou tlamu, ze by se tam vlezlo poleno, se snazi chytit celou pulbagetu naraz, ale ostatni mu v tom zdatne brani a tak kazdy si urve jen kousek a ja se zalibenim toto tocim na kameru. Doma reknu, ze takhle to vypada na veceri doma u cinanu. Pak krmime stejnym zpusobem i susenky a jdeme pryc z teto ulice.
Jdeme na hostel, ze se budeme valet a neco vymyslime. Po ceste vymyslim, ze bych zkusil “kurz sechuanske kuchyne”. Tak ze seznamu jako tofu, sladkokysele zeli, orestovane kreci, zavitky se ptam recepcni, zda by nebylo neco opravdu blizici se sechuanu, tzn. jako ostre? Ona ze jedine “twice fried pork”, neco jako “dvakrat smazene veprove”. No ze tohleto chcu, ona ze 35Y a mame prijit v 18.30 na recepci. Tak hodku sedime s klimou, odpocivame, pisu, pak jdeme tam, ona nas vede do kuchynky, tam kuchar jede, neco smazi na woku, kokame po stranach a v pokoji hned kchyne sedi v asijskem stylu klizecky a recepcni a neco vyjidaji. A tez cumi na mne, az prestali udivem jist, a to uz je co rict. Recepcni neco kucharovi, ten neco ji, ona mne ze jeste 10 minut. Ok, cigo, druhe, bo z toho je vic jak 15 minu, nejak 18.55 me i s kolegyni bere do kuchynky, tam z lezi pripravene suroviny a on ze nejdriv dela on, ja se divam a pak to zopakuji. Uvareny bucek hodi do rozpaleneho oleje, par mint smahne, prida cesnek, zazvor, smahne, prida sojovku, ocet, nalozene cerne fazole a fazolovo-chilli omacku a glutamat, jak jinak, smahne a pak tam nasype pul talire nasekaneho stonku od cesneku. Celkem prace 5 az 8 minut. Docela uspesne to zopakuju, jen dam trochu vic sojovky nez on, on to jen na tom woku nakonec zamicha a da na talire. Docela dobre to je, fakt prekvapilo a velmi snadne. Az na to, ze sem nepochopil, kde je to druhe smazeni podle nazvu a proc misto koreni furt rvou polotovary a glutamat. Jidlo jsme pak s kolegyni snedli, zalili pro jistotu pivem a vypravili se do pokoje.
Hm, nase zmokle boty jeste z Xianu jso frt mokre a smradleve kolegyne nabizi je vyprav, ze je budeme potrebovat na vyslap na Emei Shan. Souhlasim s ni a ona je jde umyt. Po cca 10 minutach se vraci a resime, jak je vysusit pri vlhkosti 100%. Za dny po prijezdu vubec nevyschly. Jdu se projit za nas bungalov, kde by mely byt susici snury na pradlo. No, mam pocit, ze tohle pradlo tu viselo uz kdyz jsme prijeli, docela funkcni susarna teda. Hledam vystup klimy z naseho pokoje. Kdyz uz to platime, treba to vyuzit, ne. Takze na tvrdo, za tkanicky, privazuju boty na “vyfuk” klimy, vzdch foka teplejsi o dost nez je atmosfera, takze dle fyziky by to melo odparovat. A dolu narvu mokre ponozky. Drzi. Uspech. Jdu na pokoj, psat 5. den. Za dverma na terase rve televize, kolegyne si hraje na HTC kulicky.
Co jsem se zbehle dival na televizi, tak bez ohledu na jazyk poradu, filmu nebo sportovniho prenosu, vsechno ma titulky. Obzvlast u americkych film je bizarni, jak nekolik anglickych slov se preklada na takove az 3 radky znaku, ktere IMO ani nejde v case do dalsiho dialogu stihnout precist. Toto titulkovani se provadi protoze znaky jsou po cele cine vicemene stejne, zatimco jejich vyslovnost je odlisna v regionech. U regionalni televize by to nemselo byt, ale u statni televize se asi jedna o povinnost, protoze vzdy v TV jsem videl vse s titulkama, vcetne reklam. Mazec. Ze by z Ciny pochazel pojem “porno s titlkama”?
- Guest napsal(a) před 11 roky
- naposledy upraveno před 10 roky
- Musíte se přihlásit, abyste mohli komentovat
Prosím, nejprve se přihlašte.