Pokud hledáte místo, kde si chcete užít aktivní dovolenou, zvolte Madeiru! Nenabízí přeplněné pláže s lehátky a slunečníky, ale nádhernou, drsnou krajinu a výbornou kuchyni
Symbolem ostrova jsou umělé zavlažovací kanály (levády), kterými je protkán celý ostrov a jimiž se svádí dešťová voda do vyprahlých údolí. Podél každé levády vede zároveň úzký chodníček, který původně sloužil pouze k jejich údržbě. V poslední době jsou však stále ve větší míře využívány jako turistické stezky. Na tomto malém ostrově je těchto levád více než 2000 kilometrů a díky nim je ostrov stále zelený.
Kam na výlet
Pro výlety po levádách si kupte průvodce, kde jsou popsány ty nejhezčí cesty, které můžete podniknout. Levády se vinou celým ostrovem po loukách, po hřebenech hor, ale i lesy a údolími. Na místě, kde leváda narazila na skálu, je prostupný tunel – nezapomeňte tedy na baterku. Střed ostrova tvoří pohoří, nejvyšší hora Pico Ruivo měří 1862 metrů. Z této hory vede krásná čtyřhodinová túra na Pico Areiro – druhou nejvyšší horu, vysokou1818 metrů. Projít si tuto stezku je nezapomenutelný zážitek. V horách také narazíte na krásné vodopády.
Historie a kultura
Hlavním a největším městem je přístav Funchal. Město tvoří jednopatrové či dvoupatrové domy. Centrum se vyznačuje historickými budovami a řadou obchodů. Pokud máte rádi památky, pak budete spokojeni. Určitě se vám bude líbit katedrála Sé z 15. století, Museu de Arte Sacra, palác z 19. století Quinta das Cruzes, kde je muzeum užitého umění. Jistě vás zaujme také klášter Convento de Santa Clara, botanická zahrada nebo vinařský sklípek sv. Františka (Adegas de Sao Francisco), kde můžete ochutnat výborné víno. Co musíte zažít, je klasický ruch tržnice (Mercado dos Lavradores), která má tři poschodí a své kouzlo.
Ráj pro labužníky
Madeira má pouze jednu písečnou pláž a několik kamenitých pláží. Hotely na pobřeží mají mola nebo žebříky usnadňující vstup do moře. Pláže s bílým pískem jsou na blízkém ostrově Porto Santo. Zdejší jídla jsou jednoduchá. Nenechte si ujít dvě klasická – prvním je espetada, což je hovězí špíz. Druhým typickým pokrmem jeespada, místní ryba, žijící v hlubokých vodách kolem ostrova. Nejčastěji se podává grilovaná s banánem a s bramborem.
- Guest napsal(a) před 13 roky
- Musíte se přihlásit, abyste mohli komentovat
Prosím, nejprve se přihlašte.