Hlavním městem ostrova Syros a současně správním, obchodním a kulturním střediskem všech Kykladských ostrovů je město Ermoupolis. Získalo označení – Národní kulturní památka Řecka. Město leží v místech zaniklé antické osady, ve východní části ostrova Syros. Sídlí zde kykladská prefektura, odvolací soud a římskokatolické i pravoslavné arcibiskupství.

Západ slunce v Ermoupolis

Západ slunce v Ermoupolis

Původně bylo Ermoupolis především městem nad zálivem. Postaveno bylo na začátku 13. století na kopci San Georgios a do dnešní doby si město uchovává kouzelnou středověkou atmosféru.

Dříve bývalo Ermoupolis hlavním ekonomickým centrem celého Řecka. Od roku 1830 se zde rozvinul průmysl. V dnešní době průmyslová výroba již opadla a z Ermoupolis se stalo nádherné městečko.

Město má svůj přístav, který byl důležitým opěrným bodem na námořní cestě mezi Malou Asií a západní Evropou. Rozmach města a přístavu byl potlačen v 19. století konkurenčním přístavem Pireus.

Město má dvě dominantní výšiny. K jejich vrcholkům se dostanete od přístavní promenády s řadou neklasicistních domů po svazích vzhůru. Na jednom vrcholku stojí římskokatolická katedrála sv. Jiří (Agios Georgios), na druhém pak pravoslavný chrám Anastasis. Atmosféru dotváří impozantní náměstí v centru města s řadou honosných budov a sochou řeckého hrdiny admirála Miaoulise.

Ermoupolis

Ermoupolis

Město je bohatým centrem kultury a historie. V budově radnice najdete Archeologické muzeum s nálezy z různých kykladských ostrovů, Kykladské muzeum umění, Kykladský historický archiv i Technické muzeum. Kulturu zastupuje Městské divadlo Apollo, které je zmenšeninou slavné italské opery La Scala v Miláně. Nechybí ani významné náboženské stavby – majestátní kostel Kimisi s ikonou od El Greka, kostel sv. Nikolaje z 19. století s blankytně modrou kupolí a ozdobený mramorem, kostel sv. Georgia u místního hřbitova nebo kostel Proměny Páně zasvěcený Ježíši Kristovi.

Ve městě není skoro žádná doprava. Díky tomu, že bylo vystavěno ve svahu, dá se zde chodit převážně jen po schodech.

Město Ermoupolis stále dýchá historií. Navštívit můžete katolickou čtvrť na návrší Ano Syros, jež vznikla ve 13. století, za benátské nadvlády. Dříve to bylo samostatné městečko. Je protkané kouzelnými uličkami a bílými schodišti. Objevíte tu jezuitský a kapucínský klášter, kostel San Tzorzi. Na výšině se tyčí katolický biskupský kostel sv. Jiří z 19. století. Zajímavým pro vás bude pěší výlet a výstup k nejvyššímu vrcholu ostrova Pyrgosu.

Výhled na město Ermoupolis

Výhled na město Ermoupolis

I v okolí hlavního města najdete stopy historie. Asi 15 kilometrů jihozápadně leží vilová obec Possidonia, dříve Santa Marie dlla Gratis. V její blízkosti se rozkládá antická nekropole. Výlet můžete spojit s koupáním u blízké přístavní zátoky Finikas s řadou pěkných pláží.

Asi 12 kilometrů severně od hlavního města leží zbytky opevněné kykladské osady Kastli z roku 1800 před naším letopočtem.

Západním směrem od Ermoupolis stojí ženský klášter svaté Barbary, jenž nabízí kouzelný výhled.

Za návštěvu stojí i přírodní skvosty v podobě jeskyní Alithini a Plati.

V blízkém Vouni údajně pobýval Pythagorův učitel Ferdykés.

Na jižním pobřeží najdete plno krásných zátok s plážemi vhodnými ke koupání.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená Ermoupolis

Klikněte pro zobrazení nabídky Ermoupolis: zájezdy nebo Ermoupolis: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou v destinaci Ermoupolis!