Základem tanzanské kuchyně je maso s bramborami nebo rýží, či kukuřičnou kaší.
Ve skladbě jídel se ale odráží smísení britské, perské, arabské, indické, portugalské a africké kultury. Zanzibarská kuchyně je tak velice pestrá a značně multikulturní.
Podává se obvykle hovězí, kozí nebo skopové maso, dušené s bramborami a zeleninou. Jako koření se přidává hřebíček a kardomon.
Oblíbenou pochoutkou je „nyama choma“, což je kozí maso na grilu.
Protože Zanzibar je ostrov, převládají zde mořské plody – tresky, krabi, krevety, langusty a chobotnice. Chobotnice se často podává uzená. Zanzibarskou specialitou je vaření chobotnice v kokosovém mléce.
Jako příloha k jídlům patří kořeněná rýže „byriany“, curry a sambudaa.
Při významných příležitostech, svátcích nebo svatbách bývá tradiční pilaf, připravovaný na obří pánvi, ze které se jí společně.
Jako moučník se podávají banány, ananasy nebo manga zapečené v troubě.
Jako nápoje bývají připravovány džusy z čerstvého ovoce, šťáva z vylisované cukrové třtiny a čaj z citronové trávy. Výborná je místní káva a čaj. Pije se místní pivo Safari Lager nebo dovážené Löwenbräu.
Speciality zanzibarské kuchyně
Supu ya kuku – kuřecí vývar se zeleninou. Uvařené maso se podává jako součást salátu nebo jako samostatné jídlo.
Samakai wa kusonga – rybí karbanátky z celých kousků ryb (halibut, flundra, treska, tuňák, losos….). Smaží se lehce na másle, okoření hřebíčkem na plátku citronu.
m´chuzi wa nyama – hovězí curry
n´dizi no kastad – pečené banány s vanilkovým pudinkem, nebo stejně připravený na plátky nakrájený ananas, obojí je okořeněno skořicí a hřebíčkem
pilav – základem je rýže a směs masa (kozí, hovězí, kuřecí). Přidat se mohou i ryby nebo mořské plody a vše se důkladně koření kmínem, hřebíčkem, pepřem, česnekem, zázvorem, cibulí.