Základem tanzanské kuchyně je maso s bramborami nebo rýží, či kukuřičnou kaší.
Ve skladbě jídel se ale odráží smísení britské, perské, arabské, indické, portugalské a africké kultury. Zanzibarská kuchyně je tak velice pestrá a značně multikulturní.
Podává se obvykle hovězí, kozí nebo skopové maso, dušené s bramborami a zeleninou. Jako koření se přidává hřebíček a kardomon.

Nyama choma – kozí maso na grilu je na Zanzibaru oblíbenou pochoutkou
Oblíbenou pochoutkou je „nyama choma“, což je kozí maso na grilu.
Protože Zanzibar je ostrov, převládají zde mořské plody – tresky, krabi, krevety, langusty a chobotnice. Chobotnice se často podává uzená. Zanzibarskou specialitou je vaření chobotnice v kokosovém mléce.
Jako příloha k jídlům patří kořeněná rýže „byriany“, curry a sambudaa.

Mořské plody (zde chobotnice) jsou na Zanzibaru velmi vyhledávané
Při významných příležitostech, svátcích nebo svatbách bývá tradiční pilaf, připravovaný na obří pánvi, ze které se jí společně.
Jako moučník se podávají banány, ananasy nebo manga zapečené v troubě.
Jako nápoje bývají připravovány džusy z čerstvého ovoce, šťáva z vylisované cukrové třtiny a čaj z citronové trávy. Výborná je místní káva a čaj. Pije se místní pivo Safari Lager nebo dovážené Löwenbräu.

Nabídka pochutin na trhu
Speciality zanzibarské kuchyně
Supu ya kuku – kuřecí vývar se zeleninou. Uvařené maso se podává jako součást salátu nebo jako samostatné jídlo.
Samakai wa kusonga – rybí karbanátky z celých kousků ryb (halibut, flundra, treska, tuňák, losos….). Smaží se lehce na másle, okoření hřebíčkem na plátku citronu.
m´chuzi wa nyama – hovězí curry
n´dizi no kastad – pečené banány s vanilkovým pudinkem, nebo stejně připravený na plátky nakrájený ananas, obojí je okořeněno skořicí a hřebíčkem
pilav – základem je rýže a směs masa (kozí, hovězí, kuřecí). Přidat se mohou i ryby nebo mořské plody a vše se důkladně koření kmínem, hřebíčkem, pepřem, česnekem, zázvorem, cibulí.