Vietnamská kuchyně je jednoduchá a racionální, přitom chutná, plná obrovského množství chutí a vůní. Má velmi blízko k čínské kuchyni.

Součástí téměř všech vietnamských jídel je rýže. S rýží se však nesetkáme pouze jako s klasickou přílohou – z rýže se tu vyrábí těstoviny (základních druhů je pět), rýžový papír, sladkosti (hlavně z nezralé zelené rýže), rýžový ocet nebo škrob a také rýžový alkohol. Snad nejznámějším vietnamským jídlem jsou jarní závitky (rolky), tzv. nem. Vyrábějí se z rýžového papíru, do něhož se zabalí pokrájené vepřové/krabí maso, nudle, cibule, houby a vajíčka. Existuje i vegetariánská varianta rolek nazývaná nem rau.

Tradiční vietnamská polévka Pho

Tradiční vietnamská polévka Pho

K velmi oblíbeným vietnamským jídlům patří polévka pho. Nudle se podávají v misce, jsou chutné, levné a syté. Na severu se konzumují v jakoukoli denní či noční dobu, na jihu pak představují populární snídani. Kromě jarních závitků, či masa a rýže se podává na stůl narychlo osmahnutá zelenina, mnohdy připravená s česnekem. Důležitou součástí vietnamské kuchyně je koření – koriandr, kopr, zázvor, česnek a chilli papričky, různé čerstvé zeleniny, saláty. Různé koření a zelenina se dává také do pho, což je obdoba české hovězí polévky.

Všechny běžné pokrmy jsou podávány s vepřovým, hovězím nebo rybím masem. Najdete zde ale také lahůdky jako žabí stehýnka, slepičí pařáty, psí maso, které je však, stejně jako želví maso a sépie, považováno za nečisté, které podle tradice je vhodné jíst až v druhé půli lunárního měsíce. Mezi oblíbené pochoutky patří také had, myš, kočka, veverka a za delikatesu se považují kachní vejce, která se podávají při 80% zralosti plodu, nebo opečené larvy bource morušového, podávané jako příloha k rýži. Podstatou vietnamské kuchyně je originální rybí omáčka nazývaná nuoc mam (vyrábí se fermentací nasolených ryb a v podstatě nahrazuje sůl).

Oblíbené jarní závitky jsou běžnou součástí vietnamské kuchyně

Oblíbené jarní závitky jsou běžnou součástí vietnamské kuchyně

Na severu jsou velmi oblíbené rýžové nudle a speciální rýžové rolky. Místní specialtia je bun ocuvaření šneci s omáčkou nuoc cham. Ve střední části Vietnamu leží město Hué, které se považuje za baštu vietnamské královské kuchyně. Město Hoi An je zase proslulé svými cao lauplochými nudlemi, smíchaným s fazolovými výhonky, listovou zeleninou a krutony, navrch se kladou plátky vepřového masa. Jižní Vietnam se vyznačuje více aromatickými, kořeněnými a pálivými jídly. Velmi oblíbenou a často používanou ingrediencí je tu, kromě bylinek a koření, také kokosové mléko.

Vietnamci používají téměř výhradně syrovou zeleninu i ovoce. Kromě známých druhů ovoce stojí za zmínku zelené dračí ovoce, jujubu, khaki, dračí oko, mangostýn, anona, kumkvaty, pomelo (druh grapefruitu), exotický druh třesně a tzv. vodní jablko. Za ochutnání stojí i salát z banánových květů či manga, lotosové a bambusové výhonky či vývary z karambolou a ananasem.

Vietnamská zelenina a ovoce na trhu

Vietnamská zelenina a ovoce na trhu

Vzhledem k neustálému přísunu čerstvého ovoce lze koupit jakýkoliv „fresh“ džus. Ve Vietnamu jsou běžně dostupné všechny základní druhy nápojů – minerální vody, džusy, pivo i tvrdý alkohol. Co se týče piva – mezi známější patří Biere Larue, Halida, Ha Noi, Huda nebo 333. Pod označením bia hoinajdeme čepované pivo. Své místo mají i čaj a káva. Příprava, servírování a pití čaje je rituál. Vietnamská káva – ca phe phin je velmi dobrá, obvykle se servíruje hodně silná a sladká. Můžete tu ochutnat i „bílou kávu“ – ca phe sua da, kde 30-40% tvoří sladké kondenzované mléko.

Nabídka pouličního občerstvení - mnoho druhů grilované zeleniny a masa, včetně oblíbených kuřecích pařátů

Nabídka pouličního občerstvení – mnoho druhů grilované zeleniny a masa, včetně oblíbených kuřecích pařátů

Kde jíst? Na ulici se najíte levně a chutně, výhodou je, že jídlo se většinou připravuje přímo před vámi a suroviny si můžete vybrat. Vietnamské restaurace jsou hodně úzce specializované – někde se podávají jen nudle, někde jen palačinky, jinde zas jen rýže. Jídelní lístek, který zahrnuje vše – od předkrmu, přes polévku a hlavní jídlo až po dezert najdete vesměs jen ve větších a dražších restauracích. Vietnamci chodí do restaurací jíst velmi často – většinou se s nimi potkáte spíše v pouličních restauracích (a stáncích), které jsou rozloženy přímo na chodníku a hosté sedí na malých, umělohmotných židlích. V restauracích, které odpovídají evropské představě je relativně draho – platí se tu spíš za komfort a kulturu stravování než za jídlo samotné.

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Vietnamu

Máme pro vás aktuální zájezdy do Vietnamu a taky řadu Last minute dovolených v Vietnamu. Tak neváhejte a vyberte si tu nejzajímavější nabídku - dovolená v Vietnamu se vám bude líbit!