Vliv několika kultur na obyvatelstvo se samozřejmě projevil i v tradiční seychelské kuchyni. V nabídce seychelské kuchyně jsou jídla kontinentální (zejména francouzská a britská), africká, čínská, indická i kreolská, přičemž jídlo musí (a je!) být atraktivní už na pohled.

Můžeme ochutnat kreolská jídla,  která mají  jemnost a odstíny francouzského vaření, exotiku indiánských jídel a pikantnost orientu. Grilované ryby nebo mořské plody se podlévají omáčkou z rozdrcených chilli papriček, zázvorem a kokosovým mlékem. Hlavní přílohou kreolské kuchyně je většinou rýže.

Ovoce na Seychelách

Ovoce na Seychelách

Místní specialitou je dravá ryba Red Snapper připomínající kapra. Z běžných ryb se připravují tuňák, barakuda, žralok.

Další specialitou jsou marinované grilované ryby, polévka z korýšů, maso z divokého krocana, želví maso, žabí stehýnka, dušení kaloni a placky z chlebovníku.

Běžným jídlem jsou zapečené mušle nebo tzv. „rybí talíř“, s omáčkou „plodů moře“. Jako příloha se podává rýže nebo brambory (i pečené nebo kaše), pro místní rovněž kasava, sladké brambory a chlebovník, připravovaný stejně jako brambory (vařený, pečený, smažený).

Red snapper - na Seychelách oblíbená ryba ke grilování

Red snapper – na Seychelách oblíbená ryba ke grilování

Kulinářskou špičkou seychelské kuchyně je tzv. milionářský salát, připravuje se z výhonků palem – lehce připomínající chřest. Takových výhonků má palma jenom něco málo přes deset, proto je toto jídlo raritou a připravují ho jen v pár restauracích. Další delikatesou je dřeň z nezralých plodů Coco de Mer.

Karamelizované banány, kokos a vanilka se podávají jako dezert. A k tomu spousta ovoce – ananas, mango, avokádo, banány, citrusy, mučenka, čerimoja, melouny, papája.

Rýžové kari se zeleninou

Rýžové kari se zeleninou

K pití se podává pivo Sey Brew ať už místní nebo vyráběné v licenci. Místní vína jsou vyráběná z palem pod názvy „toddy“ a „calou“. Dovozová vína jsou drahá.

Dostat můžete kokosový likér „bacca“ nebo z ananasu vyráběný alkoholický nápoj „lapuree“. Jako nealkoholické nápoje jsou podávány minerálky, ovocné šťávy, tonik, zázvorová limonáda nebo vynikající čaj  z místního čajovníku.

Seychelská kuchyně nezapomíná na mořské plody

Seychelská kuchyně nezapomíná na mořské plody

V hotelovém jídelníčku vám možná nenabídnou širokou škálu seychelských specialit, hotelové kuchyně mají obvykle omezenou nabídku jídel. Zkuste navštívit některý z místních  barů a restaurací a objednejte s z široké nabídky skvělých seychelských jídel.

Zajímavá jídla seychelské kuchyně

  • bouillon brede: hustá zeleninová polévka
  • bourgeois grille: grilovaná ryba red snapper
  • caille: želví maso připravené v jejím krunýři
  • carri coco: mleté maso nebo ryba v kokosovém mléce
  • coco d’oeufs d’oisseaux: upravená vajíčka rybáků
  • coconut fish / chicken curries: ryba / kuře na kari zalité kokosovým mlékem, okořeněné badyánem nebo tamarindem a cibulí
  • chicken Seychelles: kuře na kari, podlité pomerančovým džusem, s dílky pomeranče
  • daube de banane: banány dušené v kokosovém mléce, ochucené vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem, někdy se připravují i podávají v kokosové skořápce
  • chatini requin: žralok s čatný (jemně nakrájená zelenina a ovoce, osmažené na oleji)
  • chauve-souris (curried fruit bat): dušený kaloň (bobuložravý druh netopýra)
  • kari zourit: chobotnice na kari
  • kat-kat banane: exotická kombinace ryby, banánů a kokosového mléka
  • milionářský salát: salát připravený z vrcholového výhonku palmy (ta bez něj bohužel zahyne)
  • octopus in coconut cream: chobotnice v kokosové omáčce
  • poisson sale: nasolená sušená ryba
  • poisson triplé: marinovaná grilovaná ryba
  • prawns curried in sweet sauce or grilled in garlic butter: garnát ve sladké omáčce nebo grilovaný na česnekovém másle
  • rougaille: omáčka na rajčatovém základě, podávaná k rybě nebo párkům, s chlebem
  • salad a la Mila: salát ze zelí, cibule, mrkve / rajčat a oleje (např. z pečených kuřat), pepře a soli
  • Seychelles fresh curry: ostrovní kari s kmínem, koriandrem, hřebíčkem kardamonem, černým pepřem, muškátovým oříškem a chilli; základem je ryba, většinou snapper: přidat se může i slunečnicový olej, česnek, cibule, zázvor, lístky máty a tamarind
  • smoked sailfish: uzená létající ryba
  • spicy shredded green papaya salad: pikantní salát z nezralé papáji
  • tectec soup: polévka z lasturnatek
  • tamarind chutney: čatný z tamarindu
  • tuna steaks: steaky z tuňáka
  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená na Seychelách

Ta nejširší nabídka aktuálních zájezdů na Seychely je vám k dispozici. Stačí kliknout sem a nebo se podívat na nabídku akčních Last minute zájezdů na Seychely.