Vliv několika kultur na obyvatelstvo se samozřejmě projevil i v tradiční seychelské kuchyni. V nabídce seychelské kuchyně jsou jídla kontinentální (zejména francouzská a britská), africká, čínská, indická i kreolská, přičemž jídlo musí (a je!) být atraktivní už na pohled.
Můžeme ochutnat kreolská jídla, která mají jemnost a odstíny francouzského vaření, exotiku indiánských jídel a pikantnost orientu. Grilované ryby nebo mořské plody se podlévají omáčkou z rozdrcených chilli papriček, zázvorem a kokosovým mlékem. Hlavní přílohou kreolské kuchyně je většinou rýže.
Místní specialitou je dravá ryba Red Snapper připomínající kapra. Z běžných ryb se připravují tuňák, barakuda, žralok.
Další specialitou jsou marinované grilované ryby, polévka z korýšů, maso z divokého krocana, želví maso, žabí stehýnka, dušení kaloni a placky z chlebovníku.
Běžným jídlem jsou zapečené mušle nebo tzv. „rybí talíř“, s omáčkou „plodů moře“. Jako příloha se podává rýže nebo brambory (i pečené nebo kaše), pro místní rovněž kasava, sladké brambory a chlebovník, připravovaný stejně jako brambory (vařený, pečený, smažený).
Kulinářskou špičkou seychelské kuchyně je tzv. milionářský salát, připravuje se z výhonků palem – lehce připomínající chřest. Takových výhonků má palma jenom něco málo přes deset, proto je toto jídlo raritou a připravují ho jen v pár restauracích. Další delikatesou je dřeň z nezralých plodů Coco de Mer.
Karamelizované banány, kokos a vanilka se podávají jako dezert. A k tomu spousta ovoce – ananas, mango, avokádo, banány, citrusy, mučenka, čerimoja, melouny, papája.
K pití se podává pivo Sey Brew ať už místní nebo vyráběné v licenci. Místní vína jsou vyráběná z palem pod názvy „toddy“ a „calou“. Dovozová vína jsou drahá.
Dostat můžete kokosový likér „bacca“ nebo z ananasu vyráběný alkoholický nápoj „lapuree“. Jako nealkoholické nápoje jsou podávány minerálky, ovocné šťávy, tonik, zázvorová limonáda nebo vynikající čaj z místního čajovníku.
V hotelovém jídelníčku vám možná nenabídnou širokou škálu seychelských specialit, hotelové kuchyně mají obvykle omezenou nabídku jídel. Zkuste navštívit některý z místních barů a restaurací a objednejte s z široké nabídky skvělých seychelských jídel.
Zajímavá jídla seychelské kuchyně
- bouillon brede: hustá zeleninová polévka
- bourgeois grille: grilovaná ryba red snapper
- caille: želví maso připravené v jejím krunýři
- carri coco: mleté maso nebo ryba v kokosovém mléce
- coco d’oeufs d’oisseaux: upravená vajíčka rybáků
- coconut fish / chicken curries: ryba / kuře na kari zalité kokosovým mlékem, okořeněné badyánem nebo tamarindem a cibulí
- chicken Seychelles: kuře na kari, podlité pomerančovým džusem, s dílky pomeranče
- daube de banane: banány dušené v kokosovém mléce, ochucené vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem, někdy se připravují i podávají v kokosové skořápce
- chatini requin: žralok s čatný (jemně nakrájená zelenina a ovoce, osmažené na oleji)
- chauve-souris (curried fruit bat): dušený kaloň (bobuložravý druh netopýra)
- kari zourit: chobotnice na kari
- kat-kat banane: exotická kombinace ryby, banánů a kokosového mléka
- milionářský salát: salát připravený z vrcholového výhonku palmy (ta bez něj bohužel zahyne)
- octopus in coconut cream: chobotnice v kokosové omáčce
- poisson sale: nasolená sušená ryba
- poisson triplé: marinovaná grilovaná ryba
- prawns curried in sweet sauce or grilled in garlic butter: garnát ve sladké omáčce nebo grilovaný na česnekovém másle
- rougaille: omáčka na rajčatovém základě, podávaná k rybě nebo párkům, s chlebem
- salad a la Mila: salát ze zelí, cibule, mrkve / rajčat a oleje (např. z pečených kuřat), pepře a soli
- Seychelles fresh curry: ostrovní kari s kmínem, koriandrem, hřebíčkem kardamonem, černým pepřem, muškátovým oříškem a chilli; základem je ryba, většinou snapper: přidat se může i slunečnicový olej, česnek, cibule, zázvor, lístky máty a tamarind
- smoked sailfish: uzená létající ryba
- spicy shredded green papaya salad: pikantní salát z nezralé papáji
- tectec soup: polévka z lasturnatek
- tamarind chutney: čatný z tamarindu
- tuna steaks: steaky z tuňáka