Krétská kuchyně dostala v posledních letech pověst kuchyně mimořádně chutné a zdravé. Jejím základem je vysoce kvalitní olivový olej a nejrůznější čerstvé bylinky, saláty a zelenina, které pocházejí přímo z ostrova. Tam, kde mají vhodné zákazníky, snaží se místní kuchaři postupně stále více o kreativní kuchyni, která přejímá vlivy z celého Středomoří i z Blízkého východu. Stále častěji si v některých restauracích přijdou na své i gurmáni. Kréta sice není vyhlášeným tipem pro gurmány, přesto se však především nároční řečtí turisté postarali o to, že už dnes ve všech větších městech na ostrově vznikly vynikající restaurace, nabízející čerstvou regionální kuchyni. Rovněž specializovaných restaurací s cizí kuchyní je více než dříve.

Luxusní krétská restaurace

Luxusní krétská restaurace

V každém případě je řecká kuchyně velice pestrou směsicí různých chutí, vůní a přísad, o kterých jste možná nikdy neslyšeli. Je velice rozumné při cestování ochutnávat místní speciality, protože i chuťové vjemy vám umožní lépe poznat místní kulturu a pochopit historii daného místa. Možná si klepete na čelo, ale věřte, že právě jídlo vám o historii země a jejích obyvatelích řekne opravdu mnoho. někdy i více, než byste čekali. Proto se rozhodně nevyhýbejte jídlům, která neznáte, ale zkoušejte, ochutnávejte a uvidíte, že i samotné jídlo vám umožní mít Řecko ve velk0 oblibě, a to ani nemusíte být jedlík jako já 🙂

Ačkoliv je Kréta ostrov, čerstvé ryby tu jsou vzácností, a jsou proto drahé. Cena téměř vždy závisí na váze. Abyste se vyhnuli pozdějšímu rozčarování, zkontrolujte si vážení ryby a nechte si sdělit cenu předem.

Restaurace na Krétě

Restaurace na Krétě

Máte-li napjatý rozpočet, nemusíte mít v Řecku a tedy i na Krétě obavy – jídlo v restauraci obvykle stojí od cca 8EUR, nicméně pokud budete chtít ušetřit, není problém se stravovat rychlými chuťovkami jako je skvělý řecký gyros, který koupíte už od cirka 2 EUR a v pohodě se z něj nají i chlap. Právě gyros a podobné pokrmy jsou velkým plusem Řecka např. oproti Španělsku či Itálii, kde nic takového nenajdete (jen klasické fastfoodové hamburgery, případně sendviče atp.) a budete-li se chtít najíst, budete muset do restaurace, kde za jídlo dáte aspoň 10 EUR. To jsou naše zkušenosti ještě ze studentských let, kdy jsme měli hluboko do kapsy a každé ušetřené EURo bylo plusem 🙂

Objednání jídla

Objednávání jídla nepředstavuje na Krétě žádný problém. Buď mají všechna jídla vystavená na zvláštním stole (nebo alespoň vyfotografovaná), nebo  zajdete přímo do kuchyně, abyste získali představu, jak co vypadá. Téměř všude dnes najdete i jídelní lístky v několika jazycích. Objednat si ale můžete jen ta jídla, u kterých je také uvedena cena.

Chovat se v restauraci (taverně) slušně je pochopitelné, ale nemusíte mít obavy z toho, že by zde byly nějaké výrazné kulturní odlišnosti od toho, na co jste zvyklí doma. Pár úsměvů, řecký pozdrav personálu, přiměřené dýško a při další návštěvě vás budou vítat jako blízkého přítele (a ve většině případů to nebude hrané, Řekové jsou prostě vstřícní a vděční) – uvidíte, vyzkoušejte to! 🙂

Účet v restauraci

Účet zahrnuje DPH a obsluhu. Dát spropitné ve výši 5 – 10% je nicméně obvyklé. Někteří číšníci mají velké problémy pochopit, když chtějí hosté u jednoho stolu (paréa) platit zvlášť. V Řecku je zvykem platit vždy dohromady, kdy mezi přáteli se lidé v placení střídají (jedná zaplatím já, jednou kamarád). Proto vám obvykle donesou společný účet a je pak na vás, abyste k němu položili peníze v odpovídající výši.

Obsluha :-)

Obsluha 🙂

Snídaně

Odpovídá ve čtyř a pětihvězdičkových hotelech mezinárodnímu standardu. Téměř vždy máte k dispozici obrovský výběr ze snídaňového bufetu. Ten, kdo bydlí v jednoduchém hotelu nebo v apartmánu bez stravy, najde v mnoha pekařstvích a malých kavárnách široký výběr croissantů a taštiček z listového těsta, plněných párkem, sýrem nebo špenátem. Je možné si tam objednat i sázená vejce nebo jogurt s medem.

Hlavní jídlo

Je servírováno ve většině taveren po celý den. Normální řecké restaurace a taverny jsou vždy jednoduše zařízené. Namísto látkových ubrusů mají na stolech papírové nebo plastikové fólie. Na každém stole je již připravený košíček s ubrousky, chlebem a příbory. Jeden příbor poslouží při všech chodech. Vybíráte-li si menu sami, objednávejte si každý chod zvlášť – jinak hrozí nebezpečí, že vám přinesou vše najednou. V jednoduchých krétských tavernách stále platí heslo, že na stůl se nedostane nic tak horké, jak se uvaří. Řekové jsou zvyklí na jídlo vlažné. Mnohé podniky se však již přizpůsobily turistické poptávce a ohřívají pokrmy před podáním v mikrovlnkách.

K jídlu v Řecku zcela běžně dostanete košík s nakrájeným chlebem a džbán vody. Je zvykem i za toto dávat spropitné.

Zalíbíte-li se majiteli, není neobvyklé, že vám po jídle dá jako pozornost podniku panáka ouza. Neodmítejte, pokud tedy neřídíte 🙂

Mléčné výrobky

Na Krétě se skoro nepěstují krávy, a tak většina místních mléčných výrobků pochází od koz a  ovcí. Vyrábí se z něj výborné sýry, tvaroh a jogurt, který se dá krájet nožem.

Právě z tohoto jogurtu se vyrábí proslulé „tzatziky“. Ve lžičce olivového oleje utřete trošku soli, česneku, nastrouháte dobrou čerstvou okurku, přidáte koření na tzatziky a smícháte s dobrým, tuhým jogurtem.

 

Tzatziki

Tzatziki

Tradiční pochoutkou je tvrdý tvaroh „mizithra“ s medem. S medem se také podává jogurt. Zdejší med je velice hustý a aromatický, protože většina včelínů je umístěna na horách, kde během celého roku kvete nespočet voňavých bylin.

Zelenina

Syrová zelenina se konzumuje nejčastěji jako salát, který musí být ke každému jídlu. Často tvoří i rychlou večeři nebo oběd. Na vesnici do salátu často přidávají i divoce rostoucí byliny, které jsou mnohem aromatičtější.

Nejznámější je řecký salát, který se připravuje tradičně z hrubě pokrájených rajčat, okurky a cibule, ke kterým se podle sezony přidává listová zelenina, olivy a navrch patří plátek balkánského sýra, často posypaný rigani. Salát se servíruje v miskách nebo na hlubokém talíři a ochucuje se na stole olivovým olejem, octem a solí.

Vařená a smažená zelenina se podává buď jako příloha, nebo je součástí mnoha pokrmů. Vařené zelené listy různých rostlin, kterým se souhrnně říká „chorta“  se na talíři ochucují olejem a citronem. Stejně tak se servírují zelené fazolky, hrášek, mrkev, brambory, cukety, květák. Lilek  a cuketky nakrájené na plátky, osolené a obalené v mouce se smaží na rozpáleném oleji. Stejně se připravují i kroužky cibule a malé sladké papriky i s jaderníkem.

Zelené fazolky, hrášek, bamia a květák se připravují také v „jahni“, to je v rajské omáčce. Zelenina se osmahne na oleji, potom se na oleji orestuje cibule, přidají se rozdusit rajčata nebo protlak, poté se zelenina a voda osolené dovaří. Tekutiny nesmí být mnoho, mírně zahoustlé (ne moukou) a okořenit si můžete podle chuti. I smažení zeleniny lze vypustit pro lepší stravitelnost. Do zeleniny se hned na začátku procesu přidávají větší kusy brambor, aby se stačily uvařit.

Dolmades

Dolmades

Plněná zelenina „jemistá“ se původně připravovala jako bezmasé jídlo a většinou se stále bez masa připravuje. Nejčastěji se plní rajčata a papriky, ale setkáte se i s plněným lilkem, tykvičkami či brambory. Náplň se připravuje na pánvi, kde se na několik lžic dobrého oleje dá cibulka, přidáte to, co jste vydlabali z vnitřků zeleniny, osolíte, opepříte, přidáte zelené natě a s vodou podusíte. Pak přidáte opranou rýži a trhanku, podle chuti dokořeníte a dusíte do poloměka tak, aby vznikla hustá hmota. Tou naplníte vydlabanou zeleninu, narovnáte do kastrolu a podlité (do vody je dobré přidat trochu rajského protlaku) dusíte. Obdobná náplň se dává do „dolmades“, závitků z vinných listů, květů dýní a bílého zelí. Listy se před přípravou povaří.

Moussaka

Moussaka

Lilky  jsou hlavní součástí známého „moussakas“. Na silnější plátky nakrájené lilky a brambory osmažíme do poloměka. Na osmahlou cibulku dáme mleté maso, osolíme, okořeníme, dusíme, přidáme natě, rajský protlak a vysmahneme na minimum tekutiny. Plátky rovnáme do pekáčku a mezi ně dáváme mleté maso. Zalijeme bešamelem, posypeme sýrem a zapečeme.

Luštěniny

Fazole giganti, fazole bílé i barevné, čočka, černoočka, boby, hrách, revithia se připravují na hodně způsobů. Jednou se servírují jako salát, jindy „jahni“ v rajské omáčce. Čočka se míchá s rýží. V restauraci pro cizince se servírují jako „mezé“ – chuťovka

Těstoviny

Špagety a makarony jsou velice oblíbené, všem se říká „makaronia“ a Řekové tvrdí, že vlastně byli první, kdo je vynalezl. Italové je jen zdokonalili. Za nejchutnější jsou považovány, když se uvaří ve slepičím nebo masovém vývaru a posypou se strouhaným sýrem.

Proslulé „pasticio“ se připravuje z uvařených makaronů, mletého masa (jako do musakas), bešamelu a strouhaného sýru.

Polévky

Polévky se vaří v zimě, v létě je na ně moc teplo. Nejoblíbenější je rybí polévka, do které se k celým rybám přidává spousta zeleniny.

Ryby

Milovníci ryb a mořských plodů si přijdou na své. V mnoha tavernách na pobřeží se podávají ryby čerstvě vylovené, které však nejsou nejlevnější.

Maso

Maso se připravuje na mnoho způsobů, nejčastěji skopové, vepřové, kuřecí. Grilované, pečené, vařené. Grilované se považuje za nejlepší.

Chleba

Nejčastěji se setkáte s chlebem bílým, který připomíná naši veku. Tradiční chléb byl ale mnohem tmavší a tužší. Chleba plně nahrazují suchary z tmavé mouky připomínající chleba, ale jsou křupavé a nadýchané. Před jídlem se namočí do vody, aby změkly.

Řecký chléb

Řecký chléb

Moučníky

Tradiční moučníky se pekly bez krémů, aby vydržely v teple. Suchý zákusek s ořechy se máčel v cukrovém sirupu nebo poléval medem.

Typickým tradičním moučníkem jsou „loukoumádes“, smažené kuličky z kynutého těsta polité medem a posypané ořechy se skořicí. Sladké zákusky se dělají křehké.

Loukoumádes

Loukoumádes

Oblíbená je také zmrzlina.

Na Krétě se setkáte s mnoha rozličnými druhy podniků:

Estiatório – se jmenuje restaurace, v níž se podávají všechny druhy jídla jak vařená, tak pečená i grilovaná.

Kafeníon (množné číslo kafenia) – se nazývá nejmilejší místo spočinutí pro mužskou část Kréťanů, tedy kavárna. Tu najdete v každé vesnici, někdy i několik. Vedle kávy se zde popíjí i osvěžující nápoje, pivo a destiláty.

Psátotavérna nebo psároestiatório – se  jmenují restaurace a taverny, které se specializují na rybí pokrmy. Vedle toho však nabízejí i jiné druhy masa.

Sachároplastíon – je řecký druh cukrárny, kde si můžete koupit vedle pečiva, kávy a koláčů i jogurty a nápoje všeho druhu. Krétské ženy nacházejí v cukrárně jakousi náhradu za jen mužům vyhrazenou kavárnu.

Označení tavérna původně náleželo prostým restauracím, ve kterých hrála příležitostně i hudba. Dnes je taverna vlastně totéž jako estiatório.

Ouzerí – se nazývá podnik, v němž se popíjí ouzo a k němu pojídají chuťovky, takzvané mesé či piklía.

Národním nápojem je ledově vychlazená obyčejná voda. Dostanete ji bezplatně ke kávě i k jídlu a můžete ji všude bez obav pít.

Kávu zde mají dvojí: instantní a řeckou, která je podobná turecké (té opravdové, nikoli českému „turkovi“), instanční se servíruje buď horká, nebo vychlazená- řecká káva se na stůl podává v malých mokka šálcích – při objednávce musíte uvést, jak sladkou ji chcete.

Osvěžující nápoje (džus, kola a podobně) jsou stejné jako u nás a dostanete je všude.

Pivo je zde velmi oblíbeným nápojem. Mnohé zahraniční pivovary mají v Řecku své pobočky. Nejlepším řeckým pivem je Mýthos. Dostanete tu také pivo točené.

Pivo Mythos

Pivo Mythos

Víno se na Krétě pije zpravidla jen k jídlu. Rozlévají se zde vína z celého světa.

Kréta nabízí vynikající bílé, růžové a červené víno, které si můžete koupit pod názvy značek jako Láto nebo Mínos. Retsína, bílé víno s příchutí pryskyřice, není krétským ale spíše attickým nápojem.

K lihovinám náleží oblíbená anýzová kořalka ouzo a brandy. Typicky krétskou pálenkou je rakije (raki) podobná italské grappě.

Ouzo

Ouzo

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku? Dobrá volba! Na nic nečekejte a prohlédněte si aktuální nabídku zájezdů a akčních Last minute, které jsou nyní k dispozici. Zájezdy do Řecka vám jistě učarují!