Ostrov Santo Antao je sopečného původu a mohlo by zde v příštích letech dojít k sopečné erupci. Je druhým největším ostrovem Kapverdského souostroví.
V poslední době se ostrov rychle rozvíjí, staví se nové silnice a hotely k přilákání nových návštěvníků. Rozvoj turistiky má pro ostrov rozhodující význam zvláště na severu. Tato část ostrova je vhodná pro trávení dovolené milovníky turistiky a cyklistiky. Vila da Ribeira Grande a Ponta do Sol jsou místy pro túry a procházky.
Můžeme zde obdivovat hory, stejně tak jako vegetací porostlá údolí, to vše lemované mořem. Ostrov není příliš vhodný pro milovníky koupání a opalování, ale je rájem pro milovníky přírody. Ve vyšších polohách roste eukaliptus, cypřiš a borovice.
Obyvatelé jsou závislí na rybaření a na výrobě papíru. Vyrábí se zde také rum, pěstují sladké brambory, cukrová třtina, maniok, kokos, mango, mandle a papája.
Návštěvnící ostrova mohou uchutnat některé z místních specialit z mořských plodů:
- Camarăo em vinha de alhos je připravené z krevet a podávané s marinádou z vína,
- Conserva de Camarăo jsou konzervované krevety,
- Conserva de Carne de Porco je konzervované vepřové maso.
Nejlepší doba pro návštěvu ostrova je únor a srpen, to se zde konají karnevaly. Zajímavý může být festival v Ribeira da Torre, kde se turistům ukazuje příprava tradičního grogu.
Pokud si chcete užít oslav a svátků i místních oslav, tak nejvhodnějšími měsíci pro návštěvu ostrova Santo Antao jsou právě zmíněné měsíce únor a srpen, kdy je zde festivalů a oslav největší množství.