Ve filipínské kuchyni je zřetelný vliv evropských kolonizátorů a americké přítomnosti (důvody jejich přítomnosti viz článek o historii Filipín), které se mísí s čistě domácími specialitami.
Velkou část potravy tvoří ryby. Velmi využívané jsou sladké brambory camote a rýže. Středomořský vliv filipínské kuchyně poukazuje na olivy, papriku a šafrán.
Čistě domácí kuriozitou je balut – vejce s viditelným zárodkem. Tuto lahůdku si dopřávají chlapci před milostnou schůzkou. Je to opravdu hodně zvláštní jídlo, které by asi většina z nás nepozřela, ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav (a také jiná kuchyně a jiné chutě) 🙂 Nicméně na balut během návštěvy Filipín nejspíše narazíte, tak díky MAHALO.cz aspoň budete připraveni a budete vědět, o co se jedná.
Americké fastfoody připomíná domácí síť rychlého stravování Jolibee.
Hodně se zde pije šťáva z mladého kokosu. Místní pivo má značku San Miguel. Rum z cukrové třtiny se prodává pod názvem Tanduay.
Speciality filipínské kuchyně
- Seros caldo – kuře a rýžová kaše
- Morisqueta tostada – smažená rýže
- Tapa – sušené hovězí s cibulí
- Halo halo – jedná se o dezert ze zmrzliny s ovocem, zdobený bílými fazolemi či kukuřicí a politý svařeným mlékem
- Relleno – jídlo především vánoční – může se jednat o nádivku z kapouna a krocana nebo z kuřecího či ryby
- Adobo – jedná se o dušené vepřové nebo kuřecí maso v octovém nálevu s česnekem
- Pinangat laing – listy rostliny gabi povařené v kokosovém mléce
Nealkoholické nápoje, podávané k jídlu, jsou například buko, což je kokosový džus s dužninou nebo guyangbano – džus z malých citronů.
K alkoholickým nápojům patří basi – nápoj vyrobený z třtinové šťávy, který připomíná bílé víno.
Platí zde zásada – nikdy nejíst a nepít něco, o čemž nejsme přesvědčeni, že bylo vyrobeno z nezávadných zdrojů. Týká se to především vody a ledu v nápojích. Jejich konzumaci si opravdu dobře rozmyslete, střevní potíže ze závadné vody nejsou zrovna ten typ starostí, které byste na dovolené chtěli řešit.
Filipínská kuchyně je však velice chutná a pestrá, tak neváhejte a vyzkoušejte ji – nebudete litovat!