Ve filipínské kuchyni je zřetelný vliv evropských kolonizátorů a americké přítomnosti (důvody jejich přítomnosti viz článek o historii Filipín), které se mísí s čistě domácími specialitami.

Velkou část potravy tvoří ryby. Velmi využívané jsou sladké brambory camote a rýže. Středomořský vliv filipínské kuchyně poukazuje na olivy, papriku a šafrán.

Sladké brambory camote

Sladké brambory camote

Čistě domácí kuriozitou je balut – vejce s viditelným zárodkem. Tuto lahůdku si dopřávají chlapci před milostnou schůzkou. Je to opravdu hodně zvláštní jídlo, které by asi většina z nás nepozřela, ale znáte to – jiný kraj, jiný mrav (a také jiná kuchyně a jiné chutě) 🙂 Nicméně na balut během návštěvy Filipín nejspíše narazíte, tak díky MAHALO.cz aspoň budete připraveni a budete vědět, o co se jedná.

Balut - vařené vejce s viditelným zárodkem

Balut – vařené vejce s viditelným zárodkem

Americké fastfoody připomíná domácí síť rychlého stravování Jolibee.

Hodně se zde pije šťáva z mladého kokosu. Místní pivo má značku San Miguel. Rum z cukrové třtiny se prodává pod názvem Tanduay.

Filipínské pivo San Miguel Filipínské pivo San Miguel

© Chamelion Studio / Shutterstock.com

Speciality filipínské kuchyně

  • Seros caldo – kuře a rýžová kaše
  • Morisqueta tostada – smažená rýže
  • Tapa – sušené hovězí s cibulí
  • Halo halo – jedná se o dezert ze zmrzliny s ovocem, zdobený bílými fazolemi či kukuřicí a politý svařeným mlékem
  • Relleno – jídlo především vánoční – může se jednat o nádivku z kapouna a krocana nebo z kuřecího či ryby
  • Adobo – jedná se o dušené vepřové nebo kuřecí maso v octovém nálevu s česnekem
  • Pinangat laing – listy rostliny gabi povařené v kokosovém mléce

Nealkoholické nápoje, podávané k jídlu, jsou například buko, což je kokosový džus s dužninou nebo guyangbano – džus z malých citronů.

K alkoholickým nápojům patří basi – nápoj vyrobený z třtinové šťávy, který připomíná bílé víno.

Filipínské basi Filipínské basi

© Living with Nature, http://avrotor.blogspot.cz

Platí zde zásada – nikdy nejíst a nepít něco, o čemž nejsme přesvědčeni, že bylo vyrobeno z nezávadných zdrojů. Týká se to především vody a ledu v nápojích. Jejich konzumaci si opravdu dobře rozmyslete, střevní potíže ze závadné vody nejsou zrovna ten typ starostí, které byste na dovolené chtěli řešit.

Desert Halo halo

Desert Halo halo

Filipínská kuchyně je však velice chutná a pestrá, tak neváhejte a vyzkoušejte ji – nebudete litovat!

Morisqueta tostada Morisqueta tostada

© Lia's Food Journey, http://liasfoodjourney.blogspot.cz

  • Hodnocení uživatelů

  • Hodnocení: 0 hvězdy
    0 / 5 (0 )
  • 0%
  • (0) Zatím žádné recenze!

Summary:

Hodnocení: 0 hvězdy
0 / 5 (0 )

0%



Nikdo ještě nerecenzoval, buď první! Nikdo ještě nerecenzoval, buď první!



Dovolená na Filipínách

Klikněte pro zobrazení nabídky Filipíny: zájezdy nebo Filipíny: Last minute a vyberte si tu nejzajímavější dovolenou na Filipíny!